Takip Et

SON DAKİKA

Egeli öğretmenden "Toprağa Dönüş" hikayesi

4 Mart 2022, Cuma 11:03

     


Aydınlı Öğretmen Ali Can, doğduğu topraklardan kalma özlemiyle kaleme aldığı, “Toprağa Dönüş” adı romanı kaleme aldı. Türkçe öğretmeni olan Can, Aydın’da doğup büyüdüğünü, Muğla’da öğretmenlik yaptığını ve Egeden uzak kaldığı zamanda toprağına çektiği özlemle kitap yazdı.

Muğla’nın Yatağan ilçesi Turgut Şehit Güngör Çetinkaya Ortaokulu öğtermeni yapan Ali Can (35), “Üniversiteyi de Denizli’de okudum. Ege’de ayrı kaldığım zaman sadece zorunlu görevim oldu. O dönem bana toprağımın kıymetini hasretiyle yaşattı. İnsanlığın toprağın özünü kavraması ve önemini anlamasına katkı sunmak istedim. Ortaya bu eser çıktı” dedi.

2019 yılında yazmaya başladığı kitapta insanın özü olan toprağın insan için önemine değinen Can kitap hakkında şunları söyledi: “Toprak, köy hayatı ,temiz gıda insan için neyi ifade eder ve insanlar yaşadığı torağın kıymetini nasıl anlar olumlu ve olumsuz olaylar bütünüyle kitapta vermeye çalıştım.”

Kitabı yazma sürecinde neler yaşadığını ve neden bu kitabı yazma ihtiyacı duyduğunu dile getiren Can, “Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan bu süreçte bir öğretmen olarak bizimde zihin süreçlerimizden geçiyor, bu süreç içerisinde olan bitenlerin olumlu ve olumsuz yansımalarını gözlemledim, yazar olmak hayalimdi, gözlemlediklerimi kağıda dökmeye karar verdim. İnsanların kendi ifade etme yöntemlerinde bir tanesi sanat olabilir, romanda bir edebiyat sanatıdır. Bu sanat yoluyla kendimi ifade etmeye karar verdiğimde yazmaya başladım. Temiz gıda, toprağın önemi, köy hayatı, insan ilişkileri, çiftçinin sorunları, yaşanan bu süreçteki ülkedeki ve Küresel Dünyadaki problemlerin insanlığı nasıl etkileyeceğeni düşündüm, insanlığın artık toprağın özünü daha fazla kavraması gerektiğini kağıda dökmeye karar verdikten sonra yazma aşamasına geçtim. Yaşadığımız son iki yıl bize gösterdi ki insanlık için gıda çok önemli bir şey. Gezmekten, giyinmekten, eğlence hayatımızdan, eğitimden ve birçok şeyden vazgeçtik ama gıdadan yemekten içmekten vazgeçemedik. Üretim dünyasında yeterli üretim olmazsa tüketim soru işareti oluşturur. Bu problemleri kitabın başında ana karakterler üzerinden vermeye çalıştım, sonra insanların yaşadığı problemler sonucunda bulunduğu şehri terk ettiler, benim bulunduğum şehirden görev icabı başka bir şehre gitmem gibi” diye konuştu.

Kitapla ilgili çok fazla bilgi vermek istemeyen Can ana karakterin toprağın ne kadar kıymetli olduğunu okuyucuya haykırdığını belirterek içerikteki konulara yüzeysel olarak değinmeye çalıştığını vurguladı. Okuyucunun kitabı birçok ulusal internet sitesinden, yerel kırtasiyelerden ve birçok kitap mağazasından ulaşabileceğini söyleyen Can, “Ege'nin bir evladı olarak tüm Egeliler’den destek bekliyorum, kitaba ulaşmalarını, istemelerini ve temin etmek için de ısrar etmelerini bekliyorum” dedi. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler