Takip Et

SON DAKİKA

“Gül dalında, pide Karacasu’da güzel”

21 Mart 2022, Pazartesi 18:52

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Karacasu Kültür ve Turizm Tanıtım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eriklioğlu oldu. Karacasu Kültür Turizm Tanıtım Derneği’nin hizmetlerinden ve hedeflerinden bahsetti.

Derneğin kuruluşundan söz eden Eriklioğlu, “Derneğimiz, Karacasu’yu seven, Karacasulu halkımızdan, değerli insanlarımızın bir araya gelerek oluşturduğu bir dernektir. Yaklaşık 65’e yakın üyemiz mevcut. İş insanı, profesör, esnaf, öğrenci, ev hanımı gibi herkesin katılımı olan, büyük çaplı bir dernektir. Karacasu Kültür Turizm Tanıtım Derneği’nin üyelerinin yüzde 99’u Karacasuludur. Derneğin kurucularından da olduğum için ‘Sen bizim adımıza derneğimizi çok daha iyi yerlere götüreceksin’ diyerek bu başkanlık görevine beni uygun gördüler. İki arkadaşım ile beraber derneğin kuruluş sürecini başarılı bir şekilde yönettik. Aydın Mutlu ve Ali Küpelioğlu hocamız ile beraber kuruluş aşamasında beraber yol aldık” dedi.

“BÖLGEYE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİYOR”

Karacasu bölgesinin tarihi önemine değinen Eriklioğlu, “Karacasu denilince, herkesin aklına gelen tek şey Afrodisias oluyor. Başka bir şey gelmiyor. Fakat Karacasu yalnızca bundan ibaret değil. Karacasu, tarihi yönü çok önemli bir bölge. Elimizdeki kazı çalışmalarının verilerine göre milattan önce 2. yüzyılda bölgede kurulu olan bir antik şehir mevcut. Bu antik şehir Osmanlı döneminden önce çok büyük bir alanı kapsıyor. Haritalarda incelediğimiz zaman Karya bölgesinin önemli şehirlerinden biri olduğunu görüyoruz. Karya bölgesi, şu anki Ege Bölgesi’nin çok büyük bir kısmını kapsıyor. Bu antik kent, son derece önemli bir yeri kapsıyor ve burada döneminde heykelcilik ve felsefe okulu yer alıyor. Bu da bölgenin ticaretini ve önemini artırıyor. Bölgeye olan bakış açısını değiştiriyor. Bu topraklar çok geniş bir alana yayılıyor. Dolayısıyla bu bölgede yalnızca Afrodisias olmadığını tekrar belirtmek isterim. Bingeç ve Yazır bölgesinde bulunan Pladasa dediğimiz antik şehir de yine Karacasu içerisinde. Fakat şöyle bir durum var ki Karacasu halkımız bile bu Pladasa antik kentini ilk defa duyuyordur. Pladasa, son derece önemli bir antik kenttir. Afrodisias antik kenti döneminde, Pladasa’da darphanede 33 adet bronz sikke basılmış ve bu sikkelerden birkaçı elimizde mevcut. Onların haricinde Gordion Torkes adında bir tarihi antik kent daha var. Tarihi kaynaklarda yeri tam olarak bulunamamış. Fakat bizim yaptığımız araştırmalarda Gordion Torkes bir kale şehri olduğu ve bir yazırın üstünde olduğu görülüyor. O dönemde yapılan kale yıkılmış ama kalıntıları hala var. Ayrıca tarihi dönemde bölgede 2 inancın yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Müslümanlar ve Hıristiyanlar başta olmak üzere birçok kavimi ağırlamış olmasından dolayı farklı dinlerin de etkilerini görebilmekteyiz. Bütün bunlar Karacasu’nun ne kadar önemli bir yer olduğunu, Aydın vilayeti içerisinde ne kadar önem arz ettiğini gözler önüne seriyor” dedi.

“BAŞKA HİÇBİR YERDE KARŞILAŞAMAZLAR”

Eriklioğlu, “Bu topraklar üzerinde 6 bin yılda 5 kavim yaşamış. Bu 5 kavimin içerisinde Persler, Selçuklular, Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar ve belirli noktalarda Firigler var. Bu tarihi alan tamamen bir ticaret yolu. Buradan develerle ticaret yapılmış. Çömlekçilik, dericilik, demircilik, heykelcilik sanatları da burada mevcutmuş. Meşhur Karacasu pidesi ise 300 yıl öncesine dayanıyor. Karacasu’nun gastronomi ile tanışması Osmanlı dönemine dayanıyor. Karacasu susamı da Osmanlı döneminde bir markadır. Yerel susam ile yapılan tahin çok meşhurdur. İnsanlarımız geldikleri zaman özellikle tahin helvamızı tadıp görmelidir. Bambaşkadır, başka hiçbir yerde böyle bir lezzetle karşılaşamazlar” ifadesinde bulundu.

“TURİZM AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ”

Eriklioğlu, “Karacasu bölgesi zamanında çok fazla talana da uğramış bir bölge. Fakat günümüz için önemi şu; 3 adet ilin ortasında. Aydın, Muğla ve Denizli. Turizm açısından baktığınız zamanda turizm açısından ne kadar önemli olduğumuzu görebilirsiniz. Bölge turizmini canlandırabilmek için geçiş noktası da biziz. En önemli orta noktası, Aydın’ın en önemli değerlerinden bir tanesi olan Arapapıştı Kanyonu geçen bölgemizdir. Bu kanyonun olduğu bölgede Kemer Barajı ile birleştiği nokta bu 3 ilin en orta noktasıdır. Bu yola en başından beri ilimizin ve ilçemizin değerlerini ortaya çıkartma maksadıyla çıktık. Arşivlemek ve bunları tarihi belgelere dayandırmak istedik. Bu şekilde harita ve belgelerle Karacasu tarihini açıklamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“HAYATIMDA BÖYLE BİR LEZZET YEMEDİM”

Turizm konusunda yaptıkları ile ilgili açıklamalarda bulunan Eriklioğlu, “Karacasu turizminde Belediye Başkanımızla yapmış olduğumuz protokolle desteklerini alarak dünyanın en önemli turizm fuarlarından Emitt Turizm Fuarı’nda Karacasu’yu küçücük bir stantta tanıttık. Orada ürünlerimizin hepsini sergileyebilme fırsatımız olmadı. Gastronomi alanında yetiştirdiğimiz örnekler, çömlek örnekleri, deri örnekleri götürdük ve sunduk. İkram olarak da Karacasu’nun meşhur tahinli pidesini sunduk. Bu süreçte tahinli pidemizin lezzetini hiç kaybetmeden 5 gün dayanabildiğini öğrendik. Standımızı ziyaret eden Çinli bir misafir ‘Hayatımda böyle bir lezzet yemedim’ dedi. İçerisinde ne olduğunu sorup öğrenmek istemiş. Gül dalında, pide Karacasu’da güzel” dedi. (DUYGU DİLEK) 







 
Son Eklenen Haberler