Düzenlemeler
2023-11-30 12:04:00
Felsefenin duayenleri ADÜ’de buluştu
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen, Dünya Felsefe Günü kutlamaları kapsamında “Türkiye’de Felsefeden Kesitler” konulu sempozyum düzenlendi.
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof.Dr. İoanna Kuçuradi’nin onur konuğu olarak katıldığı sempozyumda Türkiye’de felsefenin duayenleri ağırlandılar. Kuçuradi hocanın Cumhuriyet’in 100. Yılında, Selçuk’da başladığı Türkiye’de Felsefenin Ege’de turnesinin ikinci durağı Aydın’da katılımın yüksek olduğu büyük buluşma gerçekleşti.
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda “Türkiye’de Değer Felsefesi ve Etik”, “Türkiye’de Edebiyatta Felsefe ve Varoluşçuluk”, “Türkiye’de Bilgi Felsefesi ve Mantık” konularında alanın en önemli isimleri katkı sundu.
Sempozyum, ADÜ Felsefe Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Hocalarını ve Hocaların hocasını, Cumhuriyetimizin yetiştirdiği bir filozofu, felsefenin ve cumhuriyetin ışığında bizleri aydınlatmak, düşündürmek ve yetiştirmek için çabalayan bir Cumhuriyet kadınını, Sempozyumun Onur konuğunu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yi bir kez daha Aydın’da ve ADÜ’de öğrencileri ve tüm sevenleriyle buluşturmaktan mutlu olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, “Bugün burada Dünya Felsefe Gününün 21. sini Cumhuriyetin 100. Yılında, Cumhuriyetin ışığında, meşaleyi devraldığımız, yaşamlarımıza ışık tutan, bizlere el vermiş çok değerli hocalarımızın eşliğinde kutlayabilmenin mutluluğunu yürekten yaşamaktayım. Öncelikle, bugün burada, tam da olduğum yerde ve olduğum kişi olmamda emeği büyük olan değerli Hocalarıma ve dostlarıma yürekten teşekkürü ve minnetlerimi, siz değerli misafirlerin huzurunda sunmayı bir borç bilirim” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Berfin Kart Tepe konuşmasının ardından, Türkiye Felsefe Kurumu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Felsefe Bölümü’nün düzenlediği bu sempozyumda başta Hocaların hocası Ioanna Kuçuradi’ye ve hocalarına, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Harun Tepe ve Prof. Dr. Cemal Güzel’e, komşumuz Muğla Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan’a, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Saffet Babür’e, Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Kadir Çüçen’e, Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahu Tuncel Önkal ve Prof. Dr. Güncel Önkal’a, Üniversiteden katılım sağlayan öğretim üyeleri ve öğrencilerine, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran’a ve doktora öğrencisi Tuğçe Sincanoğlu, ADÜ Felsefe Topluluğu Başkanı Nihal Sıtaçoğlu ile öğrencilerinden Yaprak Erçin’e, Yunus Balaban’a, Berna Masdar’a, Nilay Sarışın’a, Barış Köse’ye, Dilek Günana’ya, Beytullah Yiğit’e, Akif Korkmaz’a özverili katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.
İnsanları dünya sorunlarına felsefi bir bakışla bakmaya davet eden ve daha iyi bir dünya inşa etmek için felsefi bir yaklaşım benimsememiz gerektiğini, yani dünyamızın kusurlarını, krizlerin yarattığı karmaşanın da ötesinde sorgulamamız gerektiğini bize yaşamı boyunca göstermek isteyen İoanna Kuçuradi’nin 2023 Dünya Felsefe Günü mesajına dikkat çeken Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, savaşların gölgesinde, barış idealinin uzağında bir dünya felsefe gününü daha geride bıraktığımız şu günlerde Kuçuradi hocanın bu çağrısını duyabilmek gerektiğini vurguladı.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran ise açılış konuşmasında 2002, 2003 ve 2004 yıllarında, UNESCO’nun Merkezinde, Paris’te, 2005 yılında Şili’de, 2006 yılında Fas’ta, 2007 yıllında Türkiye’de Ioanna hocanın öncülüğünde, 2008 yılında İtalya’da, 2009 yılında Rusya’da gerçekleştirilmiş olan bugün tüm dünyada Kasım ayının üçüncü perşembesinin Dünya Felsefe Günü olarak ilan edilmesini sağlayan Prof.Dr. İoanna Kuçuradi hocaya teşekkürlerini sundu.
“Ioanna Kuçuradi’nin 1979’dan beri başkanlığını yaptığı Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’na üye Türkiye Felsefe Kurumu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Felsefe Bölümü’nün Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’de Felsefe’den Kesitler konulu Sempozyumu’nda Türkiye’nin farklı üniversitelerinden alanın en önemli isimleri ağırlamaktayız” sözleriyle sempozyum açılış konuşmalarına başlayan Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, “Dünyayı daha yaşanır bir yer kılma sorumluluğu hepimizin. Kendini kuran bireyin devinimidir dünyayı kuran. Budur, 21. yüzyılda düşünen insanın bilgeliği. İoanna Kuçuradi Hocamın ifadesiyle, “Hayatta olması gereken diye bir şey yoktur. Yapılması gereken ve gerekeni yapmak vardır” ifadelerini kulandı.
Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran Türkiye’de Etik, Değer Felsefesi, Bilim ve Bilgi Felsefesi, Varoluşçuluk ve Edebiyat alanlarında yapılan felsefi çalışmalara ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak olan felsefenin duayen hocalarının katılımıyla Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi’nde 21. Dünya Felsefe Günü’nüne katkı ve katılım sağlayan tüm felsefeyi seven, felsefeye ilgi duyan ve felsefeyle uğraşanların gününü kutlayarak Sempozyumu açtılar. ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh KILIÇ’ın ADÜ Felsefe Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof.Dr. Berfin KART TEPE ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aysun SARIBEY HAYKIRAN’a katkılarından dolayı teşekkür belgeleri ve plaketlerini sunmalarının ardından Sempozyum Prof.Dr. Saffet Babür’ün başkanlığında başladı.
Etik ve Değer Felsefesi’nin Türkiye’de ilk akla gelen en önemli iki ismini, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve Prof.Dr. Harun Tepe’yi “Türkiye’de Etik ve Değer Felsefesi” konulu sunumları için takdim ettiler. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi kendi Değer Felsefesi görüşünü Albert Camus’nun Veba adlı romanından hareketle bir durum değerlendirmesinin nasıl yapılabileceğiyle dinleyicilere anlattı. Doğru eylemin ne olduğunu, en az değer harcayarak nasıl eylemde bulunabileceğimizi ve doğru değerlendirmeyi nasıl yapabileceğimizin yolunu gösterdi. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye’de Etik alanında İoanna Hocadan sonraki ikinci isim olan öğrencisi Prof. Dr. Harun Tepe ise, Cumhuriyet döneminde Türkiye’de yapılan etik çalışmaların, etkisinde oldukları farklı gelenek veya yaklaşımların sonucu olarak üç kümede toplandıklarından söz etti. Analitik veya Metaetik Yaklaşım, Kıta Avrupası Geleneği ve İslam Felsefesi Geleneğine ilişkin çalışmalarda, Hilmi Ziya Ülken ve Bedia Akarsu’nun temsil ettiği kimi ilk ve ikinci kuşak felsefecilerin batıdaki teorik etik sorunlarını ve tartışmalarını ülkemize taşıdıklarını; ontolojik ve antropolojik yaklaşımla insana ilişkin etik sorunları ele alan Mengüşoğlu’nun ise yeni bir etiğin ana hatlarını ortaya koyduğunu, Hocası Kuçuradi’nin de bu yolu izleyerek yeni bir değer ve etik görüşü geliştirdiğini ifade etti.
Sempozyumun ikinci oturumu ise Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahabettin Yalçın’ın başkanlığında başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Türkiye’de Varoluşçuluk çalışmaları konusundaki görüşlerini dile getirirken etik, politika ve insan ile ilgili sorunların felsefeciler tarafından ele alınması gerektiğini vurgulayarak, bugün dünyamızda yaşanan krizin bireysel varoluşumuzla ilgili olduğunu, aynı zamanda bir insanlık krizi de olduğunu ifade etti. Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof.Dr. Güncel Önkal ise, Türkiye’de Edebiyatta Felsefe başlıklı konuşmalarında, bireyleri ve toplumları var eden, onları geliştirenin bir kültür bunalımı, sarsıntısı olduğunun altını çizerken, bu durumun insan yaşamı için olağan olduğunu çünkü insanın hem kültür üreten hem de kültür tarafından üretilen bir varlık olmakla, kültürü hem taşıyan hem de kültür tarafından belli bir yerlere taşınan varolma koşulunun buna bağlı olduğunu Nermi Uygur’dan hareketle ifade etti.
Sempozyumun son oturumu ise yine Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahu Tuncel Önkal’ın oturum başkanlığında Türkiye’de Bilgi Felsefesi ve Mantık Çalışmaları başlığıyla devam etti. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Güzel Türkiye’de Bilgi Felsefesi konulu konuşmasında bilgi felsefesi çalışmalarının neyi konu aldığı ve temel olarak nelerden söz edildiğini aktardı. Sempozyumun ve oturumun son konuşmacısı Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Çüçen ise Türkiye’de Mantık Çalışmaları ile ilgili görüşler ve yapılan çalışmalardan söz etti.
Katılımcılara ve sempozyumda görev alan öğrencilere teşekkür belgeleri ve plaket takdimlerinin ardından etkinlik tamamlandı. Sempozyuma, ADÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tralles Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat ÇEKİLMEZ de Aydın ilini tanıtmak, ilimizin önemli bir değeri olarak Tralles Antik Kenti’ni gezdirmek, kazı çalışmaları ve antik kente ilişkin bilgi vermek üzere katkıda bulundu.
ADÜ Felsefe Bölümü Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Berfin KART TEPE, ilerleyen zamanlarda bu etkinlikler aracılığıyla bu alanda otorite olan pek çok düşünürü, yine öğrenciler ve Aydınlılar’a yönelik yeni sempozyumlarla buluşturmak istediklerini ve tüm şehrin desteğini beklediklerini ifade ederken, kendilerine destek olan başta FİBAR Tur’a ve Efeler Belediyesi ile Doğa Otel’e teşekkürlerini sundu. (DUYGU DİLEK)


2023-11-30 12:07:03
Felsefenin duayenleri ADÜ’de buluştu
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen, Dünya Felsefe Günü kutlamaları kapsamında “Türkiye’de Felsefeden Kesitler” konulu sempozyum düzenlendi.
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof.Dr. İoanna Kuçuradi’nin onur konuğu olarak katıldığı sempozyumda Türkiye’de felsefenin duayenleri ağırlandılar. Kuçuradi hocanın Cumhuriyet’in 100. Yılında, Selçuk’da başladığı Türkiye’de Felsefenin Ege’de turnesinin ikinci durağı Aydın’da katılımın yüksek olduğu büyük buluşma gerçekleşti.
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda “Türkiye’de Değer Felsefesi ve Etik”, “Türkiye’de Edebiyatta Felsefe ve Varoluşçuluk”, “Türkiye’de Bilgi Felsefesi ve Mantık” konularında alanın en önemli isimleri katkı sundu.
Sempozyum, ADÜ Felsefe Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Hocalarını ve Hocaların hocasını, Cumhuriyetimizin yetiştirdiği bir filozofu, felsefenin ve cumhuriyetin ışığında bizleri aydınlatmak, düşündürmek ve yetiştirmek için çabalayan bir Cumhuriyet kadınını, Sempozyumun Onur konuğunu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yi bir kez daha Aydın’da ve ADÜ’de öğrencileri ve tüm sevenleriyle buluşturmaktan mutlu olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, “Bugün burada Dünya Felsefe Gününün 21. sini Cumhuriyetin 100. Yılında, Cumhuriyetin ışığında, meşaleyi devraldığımız, yaşamlarımıza ışık tutan, bizlere el vermiş çok değerli hocalarımızın eşliğinde kutlayabilmenin mutluluğunu yürekten yaşamaktayım. Öncelikle, bugün burada, tam da olduğum yerde ve olduğum kişi olmamda emeği büyük olan değerli Hocalarıma ve dostlarıma yürekten teşekkürü ve minnetlerimi, siz değerli misafirlerin huzurunda sunmayı bir borç bilirim” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Berfin Kart Tepe konuşmasının ardından, Türkiye Felsefe Kurumu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Felsefe Bölümü’nün düzenlediği bu sempozyumda başta Hocaların hocası Ioanna Kuçuradi’ye ve hocalarına, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Harun Tepe ve Prof. Dr. Cemal Güzel’e, komşumuz Muğla Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan’a, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Saffet Babür’e, Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Kadir Çüçen’e, Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahu Tuncel Önkal ve Prof. Dr. Güncel Önkal’a, Üniversiteden katılım sağlayan öğretim üyeleri ve öğrencilerine, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran’a ve doktora öğrencisi Tuğçe Sincanoğlu, ADÜ Felsefe Topluluğu Başkanı Nihal Sıtaçoğlu ile öğrencilerinden Yaprak Erçin’e, Yunus Balaban’a, Berna Masdar’a, Nilay Sarışın’a, Barış Köse’ye, Dilek Günana’ya, Beytullah Yiğit’e, Akif Korkmaz’a özverili katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.
İnsanları dünya sorunlarına felsefi bir bakışla bakmaya davet eden ve daha iyi bir dünya inşa etmek için felsefi bir yaklaşım benimsememiz gerektiğini, yani dünyamızın kusurlarını, krizlerin yarattığı karmaşanın da ötesinde sorgulamamız gerektiğini bize yaşamı boyunca göstermek isteyen İoanna Kuçuradi’nin 2023 Dünya Felsefe Günü mesajına dikkat çeken Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, savaşların gölgesinde, barış idealinin uzağında bir dünya felsefe gününü daha geride bıraktığımız şu günlerde Kuçuradi hocanın bu çağrısını duyabilmek gerektiğini vurguladı.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran ise açılış konuşmasında 2002, 2003 ve 2004 yıllarında, UNESCO’nun Merkezinde, Paris’te, 2005 yılında Şili’de, 2006 yılında Fas’ta, 2007 yıllında Türkiye’de Ioanna hocanın öncülüğünde, 2008 yılında İtalya’da, 2009 yılında Rusya’da gerçekleştirilmiş olan bugün tüm dünyada Kasım ayının üçüncü perşembesinin Dünya Felsefe Günü olarak ilan edilmesini sağlayan Prof.Dr. İoanna Kuçuradi hocaya teşekkürlerini sundu.
“Ioanna Kuçuradi’nin 1979’dan beri başkanlığını yaptığı Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’na üye Türkiye Felsefe Kurumu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Felsefe Bölümü’nün Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’de Felsefe’den Kesitler konulu Sempozyumu’nda Türkiye’nin farklı üniversitelerinden alanın en önemli isimleri ağırlamaktayız” sözleriyle sempozyum açılış konuşmalarına başlayan Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, “Dünyayı daha yaşanır bir yer kılma sorumluluğu hepimizin. Kendini kuran bireyin devinimidir dünyayı kuran. Budur, 21. yüzyılda düşünen insanın bilgeliği. İoanna Kuçuradi Hocamın ifadesiyle, “Hayatta olması gereken diye bir şey yoktur. Yapılması gereken ve gerekeni yapmak vardır” ifadelerini kulandı.
Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran Türkiye’de Etik, Değer Felsefesi, Bilim ve Bilgi Felsefesi, Varoluşçuluk ve Edebiyat alanlarında yapılan felsefi çalışmalara ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak olan felsefenin duayen hocalarının katılımıyla Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi’nde 21. Dünya Felsefe Günü’nüne katkı ve katılım sağlayan tüm felsefeyi seven, felsefeye ilgi duyan ve felsefeyle uğraşanların gününü kutlayarak Sempozyumu açtılar. ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh KILIÇ’ın ADÜ Felsefe Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof.Dr. Berfin KART TEPE ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aysun SARIBEY HAYKIRAN’a katkılarından dolayı teşekkür belgeleri ve plaketlerini sunmalarının ardından Sempozyum Prof.Dr. Saffet Babür’ün başkanlığında başladı.
Etik ve Değer Felsefesi’nin Türkiye’de ilk akla gelen en önemli iki ismini, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve Prof.Dr. Harun Tepe’yi “Türkiye’de Etik ve Değer Felsefesi” konulu sunumları için takdim ettiler. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi kendi Değer Felsefesi görüşünü Albert Camus’nun Veba adlı romanından hareketle bir durum değerlendirmesinin nasıl yapılabileceğiyle dinleyicilere anlattı. Doğru eylemin ne olduğunu, en az değer harcayarak nasıl eylemde bulunabileceğimizi ve doğru değerlendirmeyi nasıl yapabileceğimizin yolunu gösterdi. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye’de Etik alanında İoanna Hocadan sonraki ikinci isim olan öğrencisi Prof. Dr. Harun Tepe ise, Cumhuriyet döneminde Türkiye’de yapılan etik çalışmaların, etkisinde oldukları farklı gelenek veya yaklaşımların sonucu olarak üç kümede toplandıklarından söz etti. Analitik veya Metaetik Yaklaşım, Kıta Avrupası Geleneği ve İslam Felsefesi Geleneğine ilişkin çalışmalarda, Hilmi Ziya Ülken ve Bedia Akarsu’nun temsil ettiği kimi ilk ve ikinci kuşak felsefecilerin batıdaki teorik etik sorunlarını ve tartışmalarını ülkemize taşıdıklarını; ontolojik ve antropolojik yaklaşımla insana ilişkin etik sorunları ele alan Mengüşoğlu’nun ise yeni bir etiğin ana hatlarını ortaya koyduğunu, Hocası Kuçuradi’nin de bu yolu izleyerek yeni bir değer ve etik görüşü geliştirdiğini ifade etti.
Sempozyumun ikinci oturumu ise Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahabettin Yalçın’ın başkanlığında başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Türkiye’de Varoluşçuluk çalışmaları konusundaki görüşlerini dile getirirken etik, politika ve insan ile ilgili sorunların felsefeciler tarafından ele alınması gerektiğini vurgulayarak, bugün dünyamızda yaşanan krizin bireysel varoluşumuzla ilgili olduğunu, aynı zamanda bir insanlık krizi de olduğunu ifade etti. Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof.Dr. Güncel Önkal ise, Türkiye’de Edebiyatta Felsefe başlıklı konuşmalarında, bireyleri ve toplumları var eden, onları geliştirenin bir kültür bunalımı, sarsıntısı olduğunun altını çizerken, bu durumun insan yaşamı için olağan olduğunu çünkü insanın hem kültür üreten hem de kültür tarafından üretilen bir varlık olmakla, kültürü hem taşıyan hem de kültür tarafından belli bir yerlere taşınan varolma koşulunun buna bağlı olduğunu Nermi Uygur’dan hareketle ifade etti.
Sempozyumun son oturumu ise yine Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahu Tuncel Önkal’ın oturum başkanlığında Türkiye’de Bilgi Felsefesi ve Mantık Çalışmaları başlığıyla devam etti. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Güzel Türkiye’de Bilgi Felsefesi konulu konuşmasında bilgi felsefesi çalışmalarının neyi konu aldığı ve temel olarak nelerden söz edildiğini aktardı. Sempozyumun ve oturumun son konuşmacısı Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Çüçen ise Türkiye’de Mantık Çalışmaları ile ilgili görüşler ve yapılan çalışmalardan söz etti.
Katılımcılara ve sempozyumda görev alan öğrencilere teşekkür belgeleri ve plaket takdimlerinin ardından etkinlik tamamlandı. Sempozyuma, ADÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tralles Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat ÇEKİLMEZ de Aydın ilini tanıtmak, ilimizin önemli bir değeri olarak Tralles Antik Kenti’ni gezdirmek, kazı çalışmaları ve antik kente ilişkin bilgi vermek üzere katkıda bulundu.
ADÜ Felsefe Bölümü Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Berfin KART TEPE, ilerleyen zamanlarda bu etkinlikler aracılığıyla bu alanda otorite olan pek çok düşünürü, yine öğrenciler ve Aydınlılar’a yönelik yeni sempozyumlarla buluşturmak istediklerini ve tüm şehrin desteğini beklediklerini ifade ederken, kendilerine destek olan başta FİBAR Tur’a ve Efeler Belediyesi ile Doğa Otel’e teşekkürlerini sundu. (DUYGU DİLEK)


2023-11-30 12:40:25
Felsefenin duayenleri ADÜ’de buluştu
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen, Dünya Felsefe Günü kutlamaları kapsamında “Türkiye’de Felsefeden Kesitler” konulu sempozyum düzenlendi.
(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof.Dr. İoanna Kuçuradi’nin onur konuğu olarak katıldığı sempozyumda Türkiye’de felsefenin duayenleri ağırlandılar. Kuçuradi hocanın Cumhuriyet’in 100. Yılında, Selçuk’da başladığı Türkiye’de Felsefenin Ege’de turnesinin ikinci durağı Aydın’da katılımın yüksek olduğu büyük buluşma gerçekleşti.
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda “Türkiye’de Değer Felsefesi ve Etik”, “Türkiye’de Edebiyatta Felsefe ve Varoluşçuluk”, “Türkiye’de Bilgi Felsefesi ve Mantık” konularında alanın en önemli isimleri katkı sundu.
Sempozyum, ADÜ Felsefe Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Hocalarını ve Hocaların hocasını, Cumhuriyetimizin yetiştirdiği bir filozofu, felsefenin ve cumhuriyetin ışığında bizleri aydınlatmak, düşündürmek ve yetiştirmek için çabalayan bir Cumhuriyet kadınını, Sempozyumun Onur konuğunu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yi bir kez daha Aydın’da ve ADÜ’de öğrencileri ve tüm sevenleriyle buluşturmaktan mutlu olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, “Bugün burada Dünya Felsefe Gününün 21. sini Cumhuriyetin 100. Yılında, Cumhuriyetin ışığında, meşaleyi devraldığımız, yaşamlarımıza ışık tutan, bizlere el vermiş çok değerli hocalarımızın eşliğinde kutlayabilmenin mutluluğunu yürekten yaşamaktayım. Öncelikle, bugün burada, tam da olduğum yerde ve olduğum kişi olmamda emeği büyük olan değerli Hocalarıma ve dostlarıma yürekten teşekkürü ve minnetlerimi, siz değerli misafirlerin huzurunda sunmayı bir borç bilirim” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Berfin Kart Tepe konuşmasının ardından, Türkiye Felsefe Kurumu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Felsefe Bölümü’nün düzenlediği bu sempozyumda başta Hocaların hocası Ioanna Kuçuradi’ye ve hocalarına, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Harun Tepe ve Prof. Dr. Cemal Güzel’e, komşumuz Muğla Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan’a, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Saffet Babür’e, Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Kadir Çüçen’e, Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahu Tuncel Önkal ve Prof. Dr. Güncel Önkal’a, Üniversiteden katılım sağlayan öğretim üyeleri ve öğrencilerine, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran’a ve doktora öğrencisi Tuğçe Sincanoğlu, ADÜ Felsefe Topluluğu Başkanı Nihal Sıtaçoğlu ile öğrencilerinden Yaprak Erçin’e, Yunus Balaban’a, Berna Masdar’a, Nilay Sarışın’a, Barış Köse’ye, Dilek Günana’ya, Beytullah Yiğit’e, Akif Korkmaz’a özverili katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.
İnsanları dünya sorunlarına felsefi bir bakışla bakmaya davet eden ve daha iyi bir dünya inşa etmek için felsefi bir yaklaşım benimsememiz gerektiğini, yani dünyamızın kusurlarını, krizlerin yarattığı karmaşanın da ötesinde sorgulamamız gerektiğini bize yaşamı boyunca göstermek isteyen İoanna Kuçuradi’nin 2023 Dünya Felsefe Günü mesajına dikkat çeken Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, savaşların gölgesinde, barış idealinin uzağında bir dünya felsefe gününü daha geride bıraktığımız şu günlerde Kuçuradi hocanın bu çağrısını duyabilmek gerektiğini vurguladı.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran ise açılış konuşmasında 2002, 2003 ve 2004 yıllarında, UNESCO’nun Merkezinde, Paris’te, 2005 yılında Şili’de, 2006 yılında Fas’ta, 2007 yıllında Türkiye’de Ioanna hocanın öncülüğünde, 2008 yılında İtalya’da, 2009 yılında Rusya’da gerçekleştirilmiş olan bugün tüm dünyada Kasım ayının üçüncü perşembesinin Dünya Felsefe Günü olarak ilan edilmesini sağlayan Prof.Dr. İoanna Kuçuradi hocaya teşekkürlerini sundu.
“Ioanna Kuçuradi’nin 1979’dan beri başkanlığını yaptığı Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’na üye Türkiye Felsefe Kurumu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Felsefe Bölümü’nün Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’de Felsefe’den Kesitler konulu Sempozyumu’nda Türkiye’nin farklı üniversitelerinden alanın en önemli isimleri ağırlamaktayız” sözleriyle sempozyum açılış konuşmalarına başlayan Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, “Dünyayı daha yaşanır bir yer kılma sorumluluğu hepimizin. Kendini kuran bireyin devinimidir dünyayı kuran. Budur, 21. yüzyılda düşünen insanın bilgeliği. İoanna Kuçuradi Hocamın ifadesiyle, “Hayatta olması gereken diye bir şey yoktur. Yapılması gereken ve gerekeni yapmak vardır” ifadelerini kulandı.
Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran Türkiye’de Etik, Değer Felsefesi, Bilim ve Bilgi Felsefesi, Varoluşçuluk ve Edebiyat alanlarında yapılan felsefi çalışmalara ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak olan felsefenin duayen hocalarının katılımıyla Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi’nde 21. Dünya Felsefe Günü’nüne katkı ve katılım sağlayan tüm felsefeyi seven, felsefeye ilgi duyan ve felsefeyle uğraşanların gününü kutlayarak Sempozyumu açtılar. ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh KILIÇ’ın ADÜ Felsefe Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof.Dr. Berfin KART TEPE ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aysun SARIBEY HAYKIRAN’a katkılarından dolayı teşekkür belgeleri ve plaketlerini sunmalarının ardından Sempozyum Prof.Dr. Saffet Babür’ün başkanlığında başladı.
Etik ve Değer Felsefesi’nin Türkiye’de ilk akla gelen en önemli iki ismini, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve Prof.Dr. Harun Tepe’yi “Türkiye’de Etik ve Değer Felsefesi” konulu sunumları için takdim ettiler. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi kendi Değer Felsefesi görüşünü Albert Camus’nun Veba adlı romanından hareketle bir durum değerlendirmesinin nasıl yapılabileceğiyle dinleyicilere anlattı. Doğru eylemin ne olduğunu, en az değer harcayarak nasıl eylemde bulunabileceğimizi ve doğru değerlendirmeyi nasıl yapabileceğimizin yolunu gösterdi. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye’de Etik alanında İoanna Hocadan sonraki ikinci isim olan öğrencisi Prof. Dr. Harun Tepe ise, Cumhuriyet döneminde Türkiye’de yapılan etik çalışmaların, etkisinde oldukları farklı gelenek veya yaklaşımların sonucu olarak üç kümede toplandıklarından söz etti. Analitik veya Metaetik Yaklaşım, Kıta Avrupası Geleneği ve İslam Felsefesi Geleneğine ilişkin çalışmalarda, Hilmi Ziya Ülken ve Bedia Akarsu’nun temsil ettiği kimi ilk ve ikinci kuşak felsefecilerin batıdaki teorik etik sorunlarını ve tartışmalarını ülkemize taşıdıklarını; ontolojik ve antropolojik yaklaşımla insana ilişkin etik sorunları ele alan Mengüşoğlu’nun ise yeni bir etiğin ana hatlarını ortaya koyduğunu, Hocası Kuçuradi’nin de bu yolu izleyerek yeni bir değer ve etik görüşü geliştirdiğini ifade etti.
Sempozyumun ikinci oturumu ise Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahabettin Yalçın’ın başkanlığında başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Türkiye’de Varoluşçuluk çalışmaları konusundaki görüşlerini dile getirirken etik, politika ve insan ile ilgili sorunların felsefeciler tarafından ele alınması gerektiğini vurgulayarak, bugün dünyamızda yaşanan krizin bireysel varoluşumuzla ilgili olduğunu, aynı zamanda bir insanlık krizi de olduğunu ifade etti. Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof.Dr. Güncel Önkal ise, Türkiye’de Edebiyatta Felsefe başlıklı konuşmalarında, bireyleri ve toplumları var eden, onları geliştirenin bir kültür bunalımı, sarsıntısı olduğunun altını çizerken, bu durumun insan yaşamı için olağan olduğunu çünkü insanın hem kültür üreten hem de kültür tarafından üretilen bir varlık olmakla, kültürü hem taşıyan hem de kültür tarafından belli bir yerlere taşınan varolma koşulunun buna bağlı olduğunu Nermi Uygur’dan hareketle ifade etti.
Sempozyumun son oturumu ise yine Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahu Tuncel Önkal’ın oturum başkanlığında Türkiye’de Bilgi Felsefesi ve Mantık Çalışmaları başlığıyla devam etti. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Güzel Türkiye’de Bilgi Felsefesi konulu konuşmasında bilgi felsefesi çalışmalarının neyi konu aldığı ve temel olarak nelerden söz edildiğini aktardı. Sempozyumun ve oturumun son konuşmacısı Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Çüçen ise Türkiye’de Mantık Çalışmaları ile ilgili görüşler ve yapılan çalışmalardan söz etti.
Katılımcılara ve sempozyumda görev alan öğrencilere teşekkür belgeleri ve plaket takdimlerinin ardından etkinlik tamamlandı. Sempozyuma, ADÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tralles Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat ÇEKİLMEZ de Aydın ilini tanıtmak, ilimizin önemli bir değeri olarak Tralles Antik Kenti’ni gezdirmek, kazı çalışmaları ve antik kente ilişkin bilgi vermek üzere katkıda bulundu.
ADÜ Felsefe Bölümü Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Berfin KART TEPE, ilerleyen zamanlarda bu etkinlikler aracılığıyla bu alanda otorite olan pek çok düşünürü, yine öğrenciler ve Aydınlılar’a yönelik yeni sempozyumlarla buluşturmak istediklerini ve tüm şehrin desteğini beklediklerini ifade ederken, kendilerine destek olan başta FİBAR Tur’a ve Efeler Belediyesi ile Doğa Otel’e teşekkürlerini sundu. (DUYGU DİLEK)


2023-11-30 12:41:36
Felsefenin duayenleri ADÜ’de buluştu
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen, Dünya Felsefe Günü kutlamaları kapsamında “Türkiye’de Felsefeden Kesitler” konulu sempozyum düzenlendi.
(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof.Dr. İoanna Kuçuradi’nin onur konuğu olarak katıldığı sempozyumda Türkiye’de felsefenin duayenleri ağırlandılar. Kuçuradi hocanın Cumhuriyet’in 100. Yılında, Selçuk’da başladığı Türkiye’de Felsefenin Ege’de turnesinin ikinci durağı Aydın’da katılımın yüksek olduğu büyük buluşma gerçekleşti.
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda “Türkiye’de Değer Felsefesi ve Etik”, “Türkiye’de Edebiyatta Felsefe ve Varoluşçuluk”, “Türkiye’de Bilgi Felsefesi ve Mantık” konularında alanın en önemli isimleri katkı sundu.
Sempozyum, ADÜ Felsefe Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Hocalarını ve Hocaların hocasını, Cumhuriyetimizin yetiştirdiği bir filozofu, felsefenin ve cumhuriyetin ışığında bizleri aydınlatmak, düşündürmek ve yetiştirmek için çabalayan bir Cumhuriyet kadınını, Sempozyumun Onur konuğunu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yi bir kez daha Aydın’da ve ADÜ’de öğrencileri ve tüm sevenleriyle buluşturmaktan mutlu olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, “Bugün burada Dünya Felsefe Gününün 21. sini Cumhuriyetin 100. Yılında, Cumhuriyetin ışığında, meşaleyi devraldığımız, yaşamlarımıza ışık tutan, bizlere el vermiş çok değerli hocalarımızın eşliğinde kutlayabilmenin mutluluğunu yürekten yaşamaktayım. Öncelikle, bugün burada, tam da olduğum yerde ve olduğum kişi olmamda emeği büyük olan değerli Hocalarıma ve dostlarıma yürekten teşekkürü ve minnetlerimi, siz değerli misafirlerin huzurunda sunmayı bir borç bilirim” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Berfin Kart Tepe konuşmasının ardından, Türkiye Felsefe Kurumu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Felsefe Bölümü’nün düzenlediği bu sempozyumda başta Hocaların hocası Ioanna Kuçuradi’ye ve hocalarına, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Harun Tepe ve Prof. Dr. Cemal Güzel’e, komşumuz Muğla Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan’a, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Saffet Babür’e, Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Kadir Çüçen’e, Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahu Tuncel Önkal ve Prof. Dr. Güncel Önkal’a, Üniversiteden katılım sağlayan öğretim üyeleri ve öğrencilerine, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran’a ve doktora öğrencisi Tuğçe Sincanoğlu, ADÜ Felsefe Topluluğu Başkanı Nihal Sıtaçoğlu ile öğrencilerinden Yaprak Erçin’e, Yunus Balaban’a, Berna Masdar’a, Nilay Sarışın’a, Barış Köse’ye, Dilek Günana’ya, Beytullah Yiğit’e, Akif Korkmaz’a özverili katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.
İnsanları dünya sorunlarına felsefi bir bakışla bakmaya davet eden ve daha iyi bir dünya inşa etmek için felsefi bir yaklaşım benimsememiz gerektiğini, yani dünyamızın kusurlarını, krizlerin yarattığı karmaşanın da ötesinde sorgulamamız gerektiğini bize yaşamı boyunca göstermek isteyen İoanna Kuçuradi’nin 2023 Dünya Felsefe Günü mesajına dikkat çeken Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, savaşların gölgesinde, barış idealinin uzağında bir dünya felsefe gününü daha geride bıraktığımız şu günlerde Kuçuradi hocanın bu çağrısını duyabilmek gerektiğini vurguladı.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran ise açılış konuşmasında 2002, 2003 ve 2004 yıllarında, UNESCO’nun Merkezinde, Paris’te, 2005 yılında Şili’de, 2006 yılında Fas’ta, 2007 yıllında Türkiye’de Ioanna hocanın öncülüğünde, 2008 yılında İtalya’da, 2009 yılında Rusya’da gerçekleştirilmiş olan bugün tüm dünyada Kasım ayının üçüncü perşembesinin Dünya Felsefe Günü olarak ilan edilmesini sağlayan Prof.Dr. İoanna Kuçuradi hocaya teşekkürlerini sundu.
“Ioanna Kuçuradi’nin 1979’dan beri başkanlığını yaptığı Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’na üye Türkiye Felsefe Kurumu ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Felsefe Bölümü’nün Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’de Felsefe’den Kesitler konulu Sempozyumu’nda Türkiye’nin farklı üniversitelerinden alanın en önemli isimleri ağırlamaktayız” sözleriyle sempozyum açılış konuşmalarına başlayan Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, “Dünyayı daha yaşanır bir yer kılma sorumluluğu hepimizin. Kendini kuran bireyin devinimidir dünyayı kuran. Budur, 21. yüzyılda düşünen insanın bilgeliği. İoanna Kuçuradi Hocamın ifadesiyle, “Hayatta olması gereken diye bir şey yoktur. Yapılması gereken ve gerekeni yapmak vardır” ifadelerini kulandı.
Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran Türkiye’de Etik, Değer Felsefesi, Bilim ve Bilgi Felsefesi, Varoluşçuluk ve Edebiyat alanlarında yapılan felsefi çalışmalara ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak olan felsefenin duayen hocalarının katılımıyla Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi’nde 21. Dünya Felsefe Günü’nüne katkı ve katılım sağlayan tüm felsefeyi seven, felsefeye ilgi duyan ve felsefeyle uğraşanların gününü kutlayarak Sempozyumu açtılar. ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh KILIÇ’ın ADÜ Felsefe Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof.Dr. Berfin KART TEPE ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aysun SARIBEY HAYKIRAN’a katkılarından dolayı teşekkür belgeleri ve plaketlerini sunmalarının ardından Sempozyum Prof.Dr. Saffet Babür’ün başkanlığında başladı.
Etik ve Değer Felsefesi’nin Türkiye’de ilk akla gelen en önemli iki ismini, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve Prof.Dr. Harun Tepe’yi “Türkiye’de Etik ve Değer Felsefesi” konulu sunumları için takdim ettiler. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi kendi Değer Felsefesi görüşünü Albert Camus’nun Veba adlı romanından hareketle bir durum değerlendirmesinin nasıl yapılabileceğiyle dinleyicilere anlattı. Doğru eylemin ne olduğunu, en az değer harcayarak nasıl eylemde bulunabileceğimizi ve doğru değerlendirmeyi nasıl yapabileceğimizin yolunu gösterdi. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye’de Etik alanında İoanna Hocadan sonraki ikinci isim olan öğrencisi Prof. Dr. Harun Tepe ise, Cumhuriyet döneminde Türkiye’de yapılan etik çalışmaların, etkisinde oldukları farklı gelenek veya yaklaşımların sonucu olarak üç kümede toplandıklarından söz etti. Analitik veya Metaetik Yaklaşım, Kıta Avrupası Geleneği ve İslam Felsefesi Geleneğine ilişkin çalışmalarda, Hilmi Ziya Ülken ve Bedia Akarsu’nun temsil ettiği kimi ilk ve ikinci kuşak felsefecilerin batıdaki teorik etik sorunlarını ve tartışmalarını ülkemize taşıdıklarını; ontolojik ve antropolojik yaklaşımla insana ilişkin etik sorunları ele alan Mengüşoğlu’nun ise yeni bir etiğin ana hatlarını ortaya koyduğunu, Hocası Kuçuradi’nin de bu yolu izleyerek yeni bir değer ve etik görüşü geliştirdiğini ifade etti.
Sempozyumun ikinci oturumu ise Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahabettin Yalçın’ın başkanlığında başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Türkiye’de Varoluşçuluk çalışmaları konusundaki görüşlerini dile getirirken etik, politika ve insan ile ilgili sorunların felsefeciler tarafından ele alınması gerektiğini vurgulayarak, bugün dünyamızda yaşanan krizin bireysel varoluşumuzla ilgili olduğunu, aynı zamanda bir insanlık krizi de olduğunu ifade etti. Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof.Dr. Güncel Önkal ise, Türkiye’de Edebiyatta Felsefe başlıklı konuşmalarında, bireyleri ve toplumları var eden, onları geliştirenin bir kültür bunalımı, sarsıntısı olduğunun altını çizerken, bu durumun insan yaşamı için olağan olduğunu çünkü insanın hem kültür üreten hem de kültür tarafından üretilen bir varlık olmakla, kültürü hem taşıyan hem de kültür tarafından belli bir yerlere taşınan varolma koşulunun buna bağlı olduğunu Nermi Uygur’dan hareketle ifade etti.
Sempozyumun son oturumu ise yine Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahu Tuncel Önkal’ın oturum başkanlığında Türkiye’de Bilgi Felsefesi ve Mantık Çalışmaları başlığıyla devam etti. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Güzel Türkiye’de Bilgi Felsefesi konulu konuşmasında bilgi felsefesi çalışmalarının neyi konu aldığı ve temel olarak nelerden söz edildiğini aktardı. Sempozyumun ve oturumun son konuşmacısı Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Çüçen ise Türkiye’de Mantık Çalışmaları ile ilgili görüşler ve yapılan çalışmalardan söz etti.
Katılımcılara ve sempozyumda görev alan öğrencilere teşekkür belgeleri ve plaket takdimlerinin ardından etkinlik tamamlandı. Sempozyuma, ADÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tralles Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat ÇEKİLMEZ de Aydın ilini tanıtmak, ilimizin önemli bir değeri olarak Tralles Antik Kenti’ni gezdirmek, kazı çalışmaları ve antik kente ilişkin bilgi vermek üzere katkıda bulundu.
ADÜ Felsefe Bölümü Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Berfin KART TEPE, ilerleyen zamanlarda bu etkinlikler aracılığıyla bu alanda otorite olan pek çok düşünürü, yine öğrenciler ve Aydınlılar’a yönelik yeni sempozyumlarla buluşturmak istediklerini ve tüm şehrin desteğini beklediklerini ifade ederken, kendilerine destek olan başta FİBAR Tur’a ve Efeler Belediyesi ile Doğa Otel’e teşekkürlerini sundu. (DUYGU DİLEK)

