
Aydın’ın Söke İlçesi’nde üretici Salih Öztunaoğlu, 2005 yılında kurak araziyi zor imkânlarla temizleyerek 32 bin kiraz ağacı dikti ve bu ağaçlardan yıllık 500 ton ürün elde ederek ülke ekonomisine 3 milyon lira kazandırdı.
İstanbul’da ihracatçı bir firmanın kurucularından olan Salih Öztunaoğlu, yolu, suyu olmayan 500 dönüm kıraç araziyi 10 yıl önce kiraz üretimi için aldı. Taşlı araziyi aylarca temizleyerek bin kamyon taş çıkararak verimli araziye dönüştürdü.
32 BİN KİRAZ AĞACI VAR
Kiraz bahçesini 2005 yılında aldıkları 500 dönüm arazi üzerinde kurduklarını belirten Öztunaoğlu, şöyle konuştu:
“Burası bizden önce tarımsal anlamda kullanılmamıştı. Yol yoktu, elektrik yoktu ve su yoktu. Bu arazinin kiraz tarımı için karar verdiğimizde ilk aşamada zemini hazırlamak için araziden bin kamyon taş topladık. Su ihtiyacı da aynı zorluklarla yaşandı şu an bahçenin günlük su ihtiyacı 2 bin tondur. Fidanların dikimi de ihracata uygun sertifikalı olarak türlerden dikildi. Bunları yaparken uzman kişilerle görüştük, ilçe tarımdaki yetkilerinden bilgiler aldık. Dikilen kirazlar 4 yılından itibaren ürün vermeye başladı. Her yıl ağaçlar geliştikçe verimde arttı. 500 dönüm arazi üzerinde 32 bin dikili kiraz ağacımız mevcut. Bu yıl bu kiraz ağaçlarından 500 ton kiraz elde etmeyi hedefliyoruz. Bu ürününde boylaması yapıldıktan sonra hemen hemen tamamı ihracata gidiyor. Daha önceki yıllarda da kirazımız dışarıya ihraç edildi. Kirazın iki ana türü var. Biri ziraat 900 diğeri ise halk arasında napolyon olarak bilinen rejina adını verdiğimiz kirazdır. Hasat zamanı toplanan 500 ton kirazı günlük 300 ila 400 kişi arasında değişen işçiler topluyor. Aynı zamanda yüzlerce insana da bir iş imkânı sağlamış oluyor.”
HEDEF 3 MİLYON GELİR
Bu yıl istedikleri hedefi tutturdukları takdirde 3 milyon gelir elde etmeyi beklediklerini ifade eden Öztunaoğlu, şunları söyledi:
“İstediğimiz hedefi tutturduğumuz takdirde yıllık ekonomiye 3 milyon lira gibi bir katkımız olacaktır. Gelecek yıllarda yeni açtığımız alanlarla birlikte daha da artacağını düşünüyoruz. Kiraz burada işlendikten sonra başta ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere, kuzey Avrupa ülkeleri ve Rusya pazarına ihraç ediyoruz. Kiraz fiyatları bölge bölge değişiyor. Erkenci dönem ve çok bol dönemde değişmekle birlikte biz İzmir bölgesinin ardından ikinci erkenci bölgeyiz. Şu anda ihraç ettiğimiz kirazın toptan fiyatı 5 lira 50 kuruş civarındadır. Ancak bizim bahçemizde yetişen kiraz iri ve daha kaliteli olduğu için farklı olarak 6 lira ile 9 lira arasında dış ülkelere ihraç ediliyor. Firmamız İstanbul’da ihracatçı bir firmadır. Bende bu firmanın kurucu ortağıyım. Tarım alanına bu bahçeyle girdik. Kiraz bizim araştırmalarımızda çok ilgimizi çekti. Kirazın ihracatının kazançlı olabileceğini gördük ve bu işe başladık.'' (BURHAN CEYHAN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.