Takip Et

SON DAKİKA

Çineli genç girişimcinin ilk deneyimi verimi yüzde 40 artırdı

12 Ağustos 2022, Cuma 18:36

     


Çine’de çiftçilik yapan genç girişimci Bahadır Kara (21), ilk kez denediği çift sıra mısır ekimini ile verim kalitesini yüzde 40 artırdı. Yeniliklere açık olunması gerektiğini belirten Kara, “Bölgemizde slajlık mısır verimi 6 ile 6 buçuk ton ama yeniliklere ayak uydurarak ve yaptığım deneme üretim ile bunu yaklaşım 10 tona çıkarttım” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’ın Çine ilçesinden çiftçilik yapan, aynı zamanda Adnan Menderes Üniversitesi Organik Tarım Bolümü öğrencisi Bahadır Kara, 2 yıldır projelendirdiği çift sıra mısır ekimini bu yıl gerçekleştirdi. Çine’de ilk kez gerçekleştirilen çift sıra mısır ekiminin, ekonomiye de büyük kazanç sağlayacağı ifade edildi.

“ÇİFT SIRA MISIR ÜRETİMİNİ BU YIL HAYATA GEÇİRDİM”

Karakollar Mahallesi’nde çiftçilik yapan genç girişimci Bahadır Kara, maksimum verim elde edebilmek, artan maliyetleri de minimuma indirebilmek için yeni bir üretim modelini hayata geçirdi. Yaklaşık 30 dekar slajlık mısır yetiştirdiğini belirten Bahadır Kara, “Gözlemlediğim kadarıyla çiftçilerimiz, atalarının gelenekleri ile üretim yapıyor. Fakat yeniliklere ve çağa da ayak uydurarak daha fazla verim elde edebiliriz. Böylelikle daha küçük arazi ile büyük kazançlar elde edileceğini düşünüyorum. Bu mantıkla yola çıkarak 2 yıldır projelendirdiğim çift sıra mısır üretimini bu yıl hayata geçirdim” diye konuştu.

“DEKARDA 10 TON SLAJLIK MISIR ÜRETTİM”

Bölgede ilk deneme üretimini yapan ve çok iyi sonuç elde ettiğini dile getiren Bahadır Kara, “Slajlık üretim yaptığım arazinin 4 dekarında, çift sıra üretim metodunu gerçekleştirdim. Bölgemizde slajlık mısır verimi 6 ile 6 buçuk ton ama yaptığım deneme üretim ile bunu yaklaşım 10 tona çıkarttım. Yüzde 40 civarında verimi artırmış oldum. Bu sonraki yıl için bu verim artışını yüzde 70-80’e çıkartmak istiyorum. Onu da bu yıl hayata geçiremediğim damlama sulama sistemi ile elde etmeyi planlıyorum. Çünkü arazilerimizden daha fazla suyumuz değerli. Su olmadan bunları yapmamız mümkün değil. Böylelikle hem suyumuzu koruyacağız hem de verim oranını bir kat daha artıracağız” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler