Takip Et

SON DAKİKA

Yalova ‘Akıllı Şehir’ projesini anlattı

18 Ekim 2021, Pazartesi 15:46

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İletişim Fakültesi Dekanı olarak atanan Eski Devlet Bakanı ve Eski TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Yüksel Yalova, ilk basın toplantısını düzenledi. Yalova, ‘Akıllı Şehir’ projesini anlattı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

ADÜ İletişim Fakültesi'nde akademisyenlerin de katıldığı basın toplantısında üniversite paradikmasından söz eden Yalova, “Günümüz dünyasında bir üniversite tabelası için bütün dünya yüzünde takip ettiğimiz üç kural var. Birincisi gelen öğrenciye mesleği öğretmek. İkincisi o alanda o güne kadar yeryüzünde yazılmış ne varsa, onun üzerine yazılacak bir makaleyle, doktora teziyle ya da bir kitapla bilim kriteri yapmak. Üçüncüsü bütün dünya üniversitelerinin lastiği patlak. Çünkü biz Türkçede ARGE diyoruz. İnovasyon yaygın tabir. İcat diyoruz. Bu noktada üniversite ekiplerinin, ARGE ekiplerinin icat konusundaki maharetleri, o üniversiteleri alıp diğer üniversitelerle olan yarışta da öne geçmesini sağlıyor. Bir başka boyutu da mensubu bulunduğu o ülkenin bilim katma değerini uluslararası arenada artıya çeviriyor. O nedenle biz yeni dönemde Sayın Rektörümüzle yaptığımız görüşmeler sonrasında İletişim Fakültesi olarak, neyin iletişimini yapmalıyız, nasıl yapmalıyız, kim nasıl yapıyor, sorularını doğru yanıtlayalım istiyoruz. Üniversite sanayi iş birliği diye 90’lı yıllarda konuşulan sözler var. Bu alanda yapılan çalışmalar vardı. ODTÜ’nün yıllarca Fizik Bölümü Başkanlığını yapan Cengiz Yağız ile hala o çalışmaları sürdürüyoruz. O da şu; bizim içinde yaşadığımız, nereden gelip nereye gitmekte olduğu hususunda dünyanın her köşesinden ayrı bir sesle tanımlanmaya çalışılan bir dünya var. Ve bunun yarın geleceğine dair bildiğimiz bütün bilgilerin kısa sürede depasi olduğu bir dünya var. Sadece tıp alanında iki yılda elde edilen yeni bilgiler, tıp tarihinde onca bilgileri aşabiliyor” dedi.

"BİREYLER İLETİŞİMDE

ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞTU"

Dijital medyadan da bahseden Yalova “30 sene önce telefon etmek için yıldırım yazdırıp iki gün beklediğimiz bir dünyada, milletvekillerine torpilli olarak yazdıklarında bakan tercihli telefon tercihinde bulunduğumuz bir dünyadan şimdi bir cep telefonuyla haber de yazdırabiliyoruz, oyun da oynayabiliyoruz. İletişimimizi de sağlıyoruz, film de çekebiliyoruz. O bireyin bir anlamda özgürlüğü. Bireyler arasındaki demokratizasyonun da bir kanıtı oldu” ifadelerini kullandı.

"KİM KATKI SAĞLAMAK İSTERSE

ONUN İSMİNİ LİSTEYE ALACAĞIZ"

Projelerden söz eden Yalova, “Birincisi Akıllı Şehirler. 2050 yılında dünyada yaşayan insanların yüzde 70’inin şehirlerden ziyade akıllı şehirlerde yaşayacağı gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Akıllı Şehir nedir? Unsurları nelerdir? Benim yıllardır çalıştığım bir konu. İstanbul'da da bir üniversitede şehircilik dersi içinde verdiğim bir konu. Buradaki arkadaşlarımın arasında da akıllı şehirler konusunda çalışanlara rastlayınca, ben inanılmaz mutlu oldum. Onları birleştirdik. Üniversite hocalarımızdan bu konuda vakit ayırabilecek, bu konuda çalışabilecek olanları aldık. Kentte bu konuyla çalışmış olduğunu bildiğim insanları bulalım dedik. Bu söylediklerim subjektif. Yani bu insanlar Aydın ölçeğinde en objektif seçimle tespit edilmiş kişiler değil. Kim bu çalışmaya katkı sağlamak isterse, onların ismini listeye ekleyeceğiz” diye konuştu. (SELİME AYDEMİR)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler