2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar, ortak bir noktada buluştu: “Bu ücretle geçinmek mümkün değil.” Hayat pahalılığı, kira fiyatları ve temel ihtiyaçlardaki artış karşısında asgari ücretin yetersiz kaldığını dile getiren yurttaşlar, belirlenen rakamı “sefalet ücreti” olarak nitelendirdi.
“YETMEZ, PİYASA ÇOK PAHALI”
Asgari ücretin açıklanmasının ardından konuşan vatandaşlar, ilk olarak artan fiyatlara dikkat çekti. Pazardan kiraya, faturalardan eğitime kadar her kalemde ciddi bir yük olduğunu vurgulayan bir vatandaş, durumu şu sözlerle özetledi: “Yetmez maalesef, piyasa çok pahalı. Her şey pahalı. Bir çorap bile 100 liradan başlıyor.” Bir başka yurttaş ise özellikle kira fiyatlarının altını çizerek, “25 bin lira ev kirası olan yerde bu parayla nasıl geçinecek bu vatandaş?” ifadelerini kullandı.
“AÇLIK SINIRININ ALTINDAYIZ”
Vatandaşların en çok dile getirdiği konulardan biri de asgari ücretin açlık sınırının altında kalması oldu. Bir yurttaş, “Çok düşük bir rakam, açlık sınırının bayağı altında. Geçen seneye göre alım gücü daha da düştü” diyerek tepkisini dile getirdi. Başka bir vatandaş ise net konuştu: “Açlık sınırı 30 bin lira. Asgari ücret bunun altında. Bu bize layık görülen sefalet ücreti.”
Dikkat çeken bir diğer başlık ise maaşlar arasındaki fark oldu. Vatandaşlar, asgari ücret ile milletvekili ve üst düzey kamu maaşlarını kıyasladı. Tepkili bir yurttaş, “Milletvekillerinin maaşı 70-75 bin lira, memurlar 60 bin lira alıyor. Asgari ücretliye gelince 28 bin lira. Bu adalet mi?” diye sordu.
“GELSİNLER HALKIN HALİNİ GÖRSÜNLER”
Siyasetçilere çağrıda bulunan Aydınlılar, karar vericilerin sahaya inmesini istedi. Bir vatandaş, “Koltukta oturmayı biliyorlar ama halkın nasıl geçindiğini bilmiyorlar. Gelsinler, bir kira nasıl ödeniyor, çocuk okula nasıl gönderiliyor görsünler” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
“EN AZ 35 BİN OLMALIYDI”
Asgari ücretin ne kadar olması gerektiği sorusuna ise vatandaşların büyük bölümü benzer yanıtlar verdi. “50-60 demiyoruz ama en az 35 bin lira olmalıydı” diyen yurttaşlar, mevcut rakamın temel ihtiyaçları bile karşılamadığını savundu. Röportajların sonunda ise umutsuzluk hâkimdi. Bir vatandaş, “Bozdur bozdur harca diyeceğim. Hayırlı olsun diyecek bir şey yok” diyerek sözlerini tamamladı.
GENEL KANAAT: YETERSİZ
Aydınlı vatandaşların ortak görüşü net: 2026 yılı için belirlenen 28.075 TL’lik asgari ücret, mevcut ekonomik şartlarda geçim sağlamaya yetmiyor. Artan hayat pahalılığı karşısında yurttaşlar, yetkililerden daha gerçekçi ve halkın yaşam koşullarını dikkate alan adımlar bekliyor. (İREM AKCAN)
