Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Kızılcaköy Pazarı’nda 20 yaşındaki Alican Yılmaz, ailesiyle birlikte çömlekçilik geleneğini yaşatıyor. Karacasu’nun kırmızı kil toprağından üretilen çömlekler, 100 ila bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Yılmaz, eski kuşakların vazgeçilmez ürünü olan çömleğe yeni neslin ilgi göstermediğini söylüyor.
Aydın’ın Kızılcaköy Pazarı, her hafta üreticilerin el emeği ürünlerini satışa sunduğu bir alan olarak dikkat çekiyor. Pazarda tezgah açan Yılmazi, ailesiyle birlikte tarım işleriyle uğraştıklarını, son dönemde çömlek işine de yöneldiklerini söyledi. Karacasu’da tanıdıkları bir ustanın desteğiyle işe başladıklarını aktaran Yılmaz, “Burada perakende satış yapıyoruz. Bardak, testi ve çömlek çeşitlerimiz var. Bunları ocak ateşinde pişiriyoruz. Kullanmadan önce yağlanması gerekiyor. Yağlama sonrası dinlendirilen ürünler, yemek pişirmeye hazır hale geliyor” dedi.
FİYATLAR 100 LİRA İLE BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR
Yılmaz, satışa sundukları ürünlerin 100 lira ile bin lira arasında değişen fiyatlarla tezgahta yerini aldığını dile getirdi. Fiyatların ürünün boyutuna, işçiliğine ve üretim sürecine göre belirlendiğini vurgulayan genç usta, “Kuruma, fırınlama ve yağlama gibi aşamaların hepsi zahmetli. Bu nedenle fiyatlar da değişiklik gösteriyor. Biz ürünleri yağlayıp hazır şekilde vatandaşlara sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
"KARACASU DIŞINDA SADECE İTALYA'DA BULUNUYOR"
Yılmaz, çömleklerin hammaddesi olan kırmızı kil toprağı hakkında da bilgi verdi. Bu özel toprağın Türkiye’de yalnızca Karacasu’da çıkarıldığını söyleyen Yılmaz, “Dünyada Karacasu dışında sadece İtalya’da bulunuyor. Toprağın özelliği, yüksek oranda demir oksidi barındırmasıdır” şeklinde konuştu.
"YAZ AYLARINDA 3-4 GÜNDE KIŞIN İSE 15 GÜNDE KURUYOR"
Çömlek yapım sürecini de detaylandıran Yılmaz, toprağın atölyede önce süzüldüğünü ve elendiğini sonrasında ise kıvamına gelene kadar makineden geçirildiğini söyledi. Son aşamalara doğru toprağın yoğurularak çarkta şekillendirildiğini belirten Yılmaz, “Yaz aylarında 3-4 günde kuruyan çömlekler, kışın ise 15 günü buluyor. Kuruma işlemi bittikten sonra ateşte pişiriliyor ve ürün satışa hazır hale geliyor” diye konuştu.
Çömleğin bir zamanlar her evde kullanıldığını hatırlatan Yılmaz, “Eskiden yemekler mutlaka çömleklerde pişirilirdi. Günümüzde ise yeni nesil bu ürünlere pek ilgi göstermese de vatandaşlar tarafından hala tercih ediliyor" (İREM DELİCE)