AyFm 100.5

Düzenlemeler

2025-07-29 17:32:00

Çine'de sıcak fırının başında zorlu mesai

Aydın’ın Çine ilçesinde 18 yıldır pidecilik yapan 33 yaşındaki Bilal Eser, yılların getirdiği tecrübeyle sıcak fırının başında zorlu mesaisini sürdürüyor. Marmaris’te geçirdiği 10 yılın ardından memleketine dönerek kendi dükkânını açan Eser, pide yapımının inceliklerinden, sıcak hava ve yoğun tempoya rağmen mesleğe duyduğu tutkudan bahsetti.

Pandeminin hemen ardından açılan dükkânın işlerini ciddi şekilde etkilediğini dile getiren Eser, “Tam dükkânı açtık, pandemi başladı. Zorluklara rağmen işimizi sevdiğimiz için yılmadık, devam ettik” dedi.

“SICAKLAR ZORLUYOR AMA ALIŞIYORSUN”

Pide ustalığını sadece bir iş değil, adeta yaşam biçimi olarak tanımlayan Eser, “Dışarısı zaten sıcak, biz bir de fırının başındayız. Yeni gelen çıraklar zorlanıyor, onları yavaş yavaş alıştırıyoruz. Kolay değil ama zamanla insan bedenen alışıyor” ifadelerini kullandı.

Özellikle et fiyatlarındaki artışın mesleği zorlaştırdığını belirten Eser, “Kıymayı her gün taze kasaptan alıyoruz. Et, sebze, un, yağ gibi tüm temel malzemelerin fiyatları yükseldi. Bu da ister istemez bizi olumsuz etkiliyor” dedi.

“ÇIRAK BULMAK ÇOK ZOR”

İş gücü konusunda da yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Eser, “Çırak bulmak artık çok zor. İş ağır ve sıcak ortamda çalışmayı gerektiriyor. Devletin meslek okulları aracılığıyla çırak desteği alıyoruz ancak süreklilik sağlamak güç. Gelenler bir süre sonra ya başka işlere yöneliyor ya da yorulup bırakıyor” diye konuştu.

Eser, meslekte sabrın şart olduğunu, “Bu işte usta olmak için en az 5 yıl sabırla çalışmak gerekiyor. Sadece yapmakla olmaz, müşteri iletişimi, kalite kontrol gibi pek çok beceri zamanla gelişiyor” sözleriyle belirterek gençlere tavsiyede bulundu.

“REÇETEMİZDEN ASLA ŞAŞMAYIZ”

Günlük üretim sürecinden de bahseden Eser, “Her gün aynı ölçüde ve kıvamda hamur hazırlanır. Reçetemiz var. O reçeteden asla şaşmayız. Kıymayı taze alırız. Malzemelerde baharat kullanılmaz, sadece tuz kullanıyoruz. Kuşbaşı pide ve lahmacun gibi farklı ürünlerin tarifleri de farklıdır” diye belirtti.

TAHİNLİ PİDEYE İLGİ ÇOK

Son dönemde talebi artan tahinli pideyi de tanıtan Eser, “Tahinli pide yapımı farklıdır. İnce açılan hamurun üzerine tahin ve şeker dökülür, ardından kapatılıp tekrar açılır ve dinlendirilir. Fırından çıktıktan sonra bal, ceviz ve Antep fıstığıyla servis edilir. Tahinin kalitesi burada çok önemlidir” dedi. Çine’de henüz çok bilinmeyen tahinli pidenin kendi çabalarıyla daha fazla ilgi gördüğünü belirten Eser, “Şimdi bu pideyi özellikle soran müşterilerimiz var” diyerek sözlerini sonlandırdı. (YUNUS TURUPÇU)