Takip Et

SON DAKİKA

“2022 Buharkent’in yatırım yılı olacak”

9 Aralık 2021, Perşembe 12:09

     


Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Emin Aydın’la Baş Başa” programının konuğu oldu. Erol, 2022 yılında yapılacak projelerden bahsederek, “2022 Buharkent’in yatırım yılı olacak” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Erol, “2022 Buharkent’in yatırım yılı olacak. Birçok daha önceden hazırlanmış projelerimiz hayat bulacak. Bir tanesi Huzurevi olacak. Çok önemli bir yatırımdır. Pazaryeri de dediğim gibi 27’sinde ihalesini çıktık onun inşaatı başlayacak. 1 sene içerisinde bitiririz diye düşünüyorum ben. Aynı zamanda jeotermal ısıtma ile ilgili çalışmalarımız son safhada bitti. Bununla ilgili artık ihale çıkma durumuna geldik. Yasal bir yetkiye kavuşmamız gerekiyordu bununla ilgili çalışmalarımız çok istediğimiz bir noktaya geldi. Ocak ayında bunun yasası da çıkacak. İlçeleri yetki veren bir yasa değişikliği söz konusu. Bir aksilik olmazsa Ocak ayında eğer bu yasa çıkarsa biz hemen birkaç gün sonra ihale yapacak durumdayız. 2022’nin kışında da insanları jeotermalle ısıtma şansını elde etmiş olacağız. Hızlı bir şekilde o işe gireceğiz. Huzurevi, pazaryeri kent ısıtması üçüne şöyle bir baktığımız zaman yüz milyonu geçiyor. Buharkent Belediyesi bütçesinin 4 katı. 100 milyonluk yatırımı büyükşehirin bile yaptığını düşünmüyorum. Zaten ortada öyle bir yatırım yok göremiyoruz. 50 milyonluk yatırım yaptık diyorlar da şunu tek tek bi sıralasanız da neyin ne kadar gittiğine, hangi yatırıma ne kadar para harcadığınızı bilsek. Çünkü biz inanmıyoruz. Kimse de inanmıyor aslında. İnandırdıklarını düşünüyorlar ama böyle bir yatırım yok ortada. Buharkent’te bir tane dişe dokunur sadece bir otogar yaptılar o da boş şu an, ihtiyaç değildi. Düğün salonu ihtiyaçtı yaptılar ama 400 metrekarelik bir düğün salonu yaptılar, kimse orada düğün yapmıyor. 1 tane düğün 1 tane nişan yapıldı şimdi bomboş. Herkes şu an eleştiriyor CHP’lilerde bir şey diyemiyor. Onlar da hak veriyorlar. Daha geniş bir düğün salonu olabilirdi. İhtiyaçlarımız ama var ama tek tip bir proje hazırlamışlar” dedi.

“BUHARKENT’TE BÜYÜK BİR KALKINMA GERÇEKLEŞECEK”

Erol, “Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapısının tamamını bitirdik, üstyapı çalışması da 20 gün sonra bitmiş olacak. Elektrik, kanalizasyon, içe suyu, yağmur suyu derken 850 dönümlük Organize Sanayinin tamamının altyapısını bitirdik. Arıtma tesisi ile ilgili projemiz hazır, bakanlığa sunduk. İnşaat ruhsatı kesmeye hazır hale geldik ki bu hale gelmeden önce de Organize Sanayi Bölgesi’ne büyük yatırımlar gelmişti inşaatlarına üretimlerine başlanmıştı. Bugün de Organize Sanayi Bölgesi’ne gitmiştim kablo fabrikasını dolaştığımda 80 kişi çalışıyordu. Önümüzdeki sene hızlı bir şekilde Buharkent’e taşınma imkanı doğacak elektrikle ilgili sorun da ortadan çıkacak. Fabrika tamamlandığında 500-600 kişi çalışacak. Diğer peynir fabrikası da 600-700 kişi çalıştıracak. Bu süreç bir 3-4 sene sonra tam faal olduğunu görebilecek duruma geliriz. 5 sen sonra 4000leri buluruz ama şu an inşaatların başlaması için bazı şartların oluşması gerekiyordu. Sanayicilerimize hadi başlayın deme şansımız yoktu çünkü elektriği suyu bunları tedarik ve temin etmemiz lazımdı. Birkaç ay sonra o olanakları sağlamış olacağız. İnşaatlara başlamasını da talep edeceğiz sanayicimizden. 4-5 sene sonrasında Buharkent çok farklı bir noktaya gelecek, buradaki istihdam sayısına baktığımız zaman. 5000 kişi çalıştığı zaman birkaç bininin Buharkent’e taşınmış olduğunu düşündüğümüz zaman Buharkent şu an 12 bin 500 nüfusa sahip ama 5 sene sonra 25 bin nüfusa sahip orta büyüklükte bir ilçe haline gelebilecektir Buharkent. Bu dolaylı istihdam da oluşturacak. Sadece orada çalışan işçilerle sınırlı görmemek lazım Organize Sanayi Bölgesi’nin sağlayacağı faydayı. Orada istihdam dışında başka faydalar da olacak, yeni sektörler olacak, yeni iş yerleri oluşacak. Dolaylı istihdam sayısına baktığımız zaman doğrudan istihdam edilen sayıdan daha fazla olacaktır. Buharkent’te büyük bir kalkınma gerçekleşecek” ifadesini kullandı.

“BİZİM GELİRİMİZ 27 MİLYON LİRA BU SENE”

Erol, “Güneş Enerji Santralini yaptık. Bizim için önemli bir gelir kaynağı. Ayda 100-150 bin arasında bütçemize katkı sağlıyor ki önemli bir rakamdır bizim gibi küçük bir belediye açısından baktığımızda. Toplu konutlar yaptık. Biz aynı zamanda gelir oluşturmaya çalışıyoruz bütçemizi desteklemek için. Ankara’dan gelen paralarla bir şey yapma şansı yok, bütün Belediye Başkanlarımız bunun farkındadır zaten. Ben en son baktığımda bu sene vergi gelirlerinden aldığımız payın toplam tutarı 5 buçuk milyon lira. Bizim gelirimiz 27 milyon lira bu sene. Biz 22 buçuk milyonluk bir bütçe yapmıştık 27 milyonluk gelir elde ettik. Yani 5 buçuk milyon liraya hiçbir şey yapamazsınız. Sadece işçi memur maaşını ödersiniz, bir proje yapma şansınız olmaz. 43 daire yaptık tamamı satıldı. Bir tane dükkanımız satıldı 3 tane dükkanımız kaldı. Oradan önemli bir gelir elde ettik. Biz önümüzdeki sene çok büyük bir proje yapacağız, pazaryeri projesi. Yıllardır beklenen onun karşısına okul yaptığımız bir pazaryeri bu. Yeri karşılığında okul yaptık çok önemli bir maliyete katlandık. Tabi onun da 10 bin metrekare inşaat alanı var, ihalesine çıktık 27’sinde ihalesi var. 27 Aralık saat 11:00’de E-ihale ile ihalemiz gerçekleşecek. Buradan da Buharkentlilere bu müjdeyi vermiş olalım. Büyük bir inşaat alanı var burada. Yürüyen rampala ile geçişleri sağlayacağız. Otopark da olacak. Otopark sorununu ortadan kaldırmış olacağız. Zemin katta bir kot farkı var kuzeyiyle güneyi arasında 2 sokak arasında. O kot farkını kullanarak biz 74 araçlık bir otopark yaptık. Pazarcı esnafı araçları ile pazaryerine girdiği zaman rampalarla malzemeleri indirdikten sonra hemen otoparka inmeleri gerekecek. Sokak aralarına park etmek zorunda kalmayacaklar. Bütün pazarı biz buraya taşıyacağız tuhafiye pazarı da dahil olmak üzere. Dışarıda herhangi bir pazar kurulmayacağı için bütün yollar boş olacak. Burayı da otopark olarak kullanabilecek vatandaşlarımız. Böylece otopark sorununu da çözmüş olacağız Buharkent’te” dedi.

“KÖYÜN TAPU SORUNUNU ORTADAN KALDIRMIŞ OLDUK”

Erol, “Kızıldere kurulduğundan beri tek parselden oluşan bir tapu alanı vardı. Yıllardır çözülemeyen bir sorunu biz çözdük. Bunu köylülerimiz de söylüyorlar. 187 dönümlük bir parsel üzerine kurulmuş köy. Bunun üçte ikisi muhtarlığın, üçte biri vatandaşların hisseleri var orada. Kimse orada yaşamıyor hissesi var, kimisinin de evi var hissesi yok. O üçte ikilik kısmı 118 dönüm bir yerdi onu biz üzerimize belediyeye aldık. 118 dönüm belediyenin hissesiydi geri kalan vatandaşlarındı. Herkesin evini kullandığı alanı ölçtük 2 sene sürdü bu çalışmalar. En son herkesin evinin tapusunu hazırladık biz. Hissesi olmayanlar bizden bizden bile satın aldılar. Çok uygun fiyatlara verdik. Hatta 3 yıl taksite böldük o şekilde verdik. Şu an tapularını alıyorlar insanlar, yüzde yetmiş seviyesi ulaştı. Yıllardır çözülemeyen bir sorun ortadan kalmış oldu. Artık çocuklarına miras bırakabilecekleri bir tapuları oldu. 3 senelik bir çalışmanın sonucudur bu. Büyük bir köyün tapu sorununu ortadan kaldırmış olduk” dedi.

“BUHARKENTLİLERLE HER AÇIDAN İFTİHAR EDİYORUM”

Erol, “Kent Müzesi bizim önem verdiğimiz çalışmalardan bir tanesidir. Biz çok öncelikli olarak gördük bu işi. Çünkü geleneklerimizi, göreneklerimizi, kültürümüzü yeni nesillere taşımamız lazım. 1 milyonun üzerinde bir restorasyon maliyeti oluştu. Orayı da satın aldık biz Kültür Varlığıydı. Şimdi tanzim ve teşhir ile ilgili projemiz hazırlanıyor. Arkasından da tanzim ve teşhir işlemleri yapacağız. Tabi uzmanların yapması lazım bir proje dahilinde yapılması lazım. Bize bağışlanan birçok malzeme oldu. Kültür varlığı olarak değerlendirilecek eşyalar bize bırakıldı. Onların nasıl sergileneceğini, hangi odanın nasıl kullanacağını uzmanlara bırakmak lazım diye düşündük. Bunun projesini hazırlıyoruz şu an. Hala daha malzeme de geliyor. Hiç akla gelmeyecek bir çok eşya var. Çok mutluyuz o konuda. Vatandaşlarımız çok duyarlı davrandılar. Buharkentlilerle her açıdan iftihar ediyorum” ifadesini kullandı.

“YERİNDE YELLER ESİYOR ARAZİNİN”

Başkan Erol, “Buharkentli vatandaşlarımız huzurevi projemiz için de bağış yapıyorlar sürekli. Ben bütün Buharkentlilere teşekkür ediyorum. Zaten hayırların böyle hayırlı ve faydalı iş için kullanılması gerektiğini düşünüyoruz biz her zaman. Sürekli de böyle telkinlerde bulunuyoruz. Ortada bir şey yok daha. Yerinde yeller esiyor arazinin. İmar çalışmasını yaptık gerçi 5000lik çalışmayı bitirdik. Mindik çalışmayı da Pazartesi günü Büyükşehire gönderdik. Bu ay gündeme alırlarsa mindik plan çalışması da tamamlandıktan sonra artık imar uygulaması yapılıp 3-4 ay sonra inşaata başlama şansımız doğacak. Mayıs gibi başlayabiliriz diye düşünüyorum ben. Şu an ortada bir şey yokken bile insanlar akın akın geliyorlar. Biz bağışçılarının tamamının ismini orada yaşatacağız”dedi.

“BİZİM DEVE GÜREŞİ FESTİVALLERİMİZ ÇOK GÖRKEMLİ”

Erol, “Bizim her sene Aralık ayının 3. haftasında deve güreşlerimiz oluyor. Bu sene de 19 Aralıkta oldu. Bizim deve güreşi festivallerimiz çok görkemli, çok güzel oluyor. Sahamız çok güzel zaten. Gerçekten çok önemli bir kültür ögesi bu. Güzel bir gelenek bunu yaşatmamız lazım. Aslında buradaki cefayı çekenlerde deveciler diye düşünüyorum ben. Devenin bakımları falan kolay değil. Bizim sahamız Türkiye’nin en güzel sahası olarak kabul ediliyor. Özel olarak yaptık biz bu sahayı. Şehir merkezinde, üniversitemizin yanında. Ulaşım alanında en güzel noktada. Kapısına kadar araçla gelebilirler. Otoparklarımız zaten fazlasıyla var. Seyir alanı açısından teraslar yapmıştık. Bunu hiç kimse yapmamıştı. Sonra Aydın Büyükşehir de gördü bizden o düz arazide yapıyordu sonra o da bu şekilde kademe yaptı. Buna öncülük yapmış olduk aslında biz. Bu kademe işini yapan ilk belediye bizdik. Seyir anlamında da çok güzel bir alan orası çok geniş. Ulaşım sorunumuz yok, tuvalet sorunumuz yok, özel ve kalıcı tuvaletler yaptık. Çok güzel ve görkemli bir sahamız var. Çok da izleyicimiz oluyor. Ben bütün deve güreşi severleri 19 Aralık’ta Buharkent’e bekliyorum” ifadesini kullandı. (ELİF DUMANOGLU) 

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler