Takip Et

SON DAKİKA

"Güvenli ve sağlıklı gıdanın teminatı veteriner hekimler olacaktır"

23 Haziran 2022, Perşembe 19:51

     


Kurban Bayramı'na sayılı günler kalması sebebiyle Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kesim öncesinde de sonrasında da fark edilen anormallikler halinde hemen veteriner hekimlere ulaşılması gerektiğini belirten Şahin, "Güvenli ve sağlıklı gıdanın teminatı veteriner hekimler olacaktır" dedi.

Şahin, "Vatandaşlarımızın, büyükbaş ve küçükbaş hayvanları kurban ederek ibadet vazifelerini yerine getirecek oldukları Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Bu yıl ülke genelinde yaklaşık olarak 850.000 büyükbaş, 2.500.000 küçükbaş hayvanın kurban için satışa sunulacağı öngörülmekte. Bu sayılar göz önünde tutulduğunda, yıllık kesimin küçükbaş hayvanda neredeyse yarısı, büyükbaş hayvanda ise üçte birinin kurban bayramında yapıldığı görülmekte ve alınacak tedbirlerin hem hayvan refahı ve sağlığı açısından hem de gıda güvenliği ve toplum sağlığı açısından ne kadar büyük öneme sahip olduğu ortaya çıkmaktadır" dedi.

"HAYSAG MOBİL UYGULAMASINDAN TEYİT EDİLMELİDİR"

Hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili Şahin, "Gıda kökenli hastalıkların büyük bölümünün sağlıksız hayvansal gıdalardan kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle, her zaman olduğu gibi kurban bayramında da güvenli ve sağlıklı gıdanın teminatı veteriner hekimler olacaktır. Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını temin ederken, tüylerinde de mat ve karışık görünüm, ağız, burun, üreme organları, anüs v.b bölgelerde anormal akıntı, çevreye karşı duyarsızlık yada fazla ilgi, kulaklarda tarım ve orman bakanlığı tarafından kayıtlı olduğunu gösterir küpenin olmaması v.b. gibi risk taşıyan kriterleri göz önüne almalarının yanı sıra mutlak surette veteriner hekim tarafından detaylı muayene işlemi yapılmış hayvanları tercih ederek kurban etmeliler. Satın alacak oldukları hayvanın, veteriner sağlık raporunun, pasaportunun ve nakil belgelerinin olup olmadığı sorgulanmalı, haysag mobil uygulamasından teyit edilmelidir. Hayvanların denetimi yapılan satış yerlerinden yada kayıtlı hayvancılık işletmelerinden alınması, yine denetimi yapılan ve izin verilen yerlerde kesim işleminin sağlanması çok büyük önem arz etmektedir" diye konuştu

"KESİM ÖNCESİ STRESE MARUZ KALAN HAYVANLARIN ET KALİTESİ DÜŞÜYOR"

Hayvanların etlerinde ya da iç organlarında görülen anormalliklerin anında veteriner hekimlere bildirilmesi gerektiğini dile getiren Şahin, "Kesim sonrası ortaya çıkacak olan hayvansal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin ve kurbanlık hayvanların etlerinde yada iç organlarında görülen ve şüphe uyandıran (kabarcıklar, inci benzeri beyaz oluşumlar, anormal renk değişimleri, nahoş koku v.b.) durumların ilgili kurumlara, Veteriner Hekim denetim ekiplerine anında bildirilmesi ve çiğ sakatatların kedi köpeklere verilmemesinin, ortaya çıkabilecek olan zoonoz (hayvandan insana bulaşabilen verem, şarbon, hidatik kist ve birçokları gibi) hastalıkların riskini minimuma indireceği unutulmamalıdır. Tüm bunların yanında, hayvanların satış yerlerine nakilleri esnasında, kamyon v.b. taşıtların kasasında sevk edilen hayvanların çok sıkışık şekilde, hayvanda üst düzey stres oluşturacak biçimde yapılmamasını da önemle rica ediyoruz. Hayvanların strese maruz bırakılması dinimizce de kesinlikle uygun görülmezken, vicdanımız açısından da asla kabul edilebilir değildir. Kesim öncesi bu ve benzeri streslere maruz kalan hayvanların et kalitesinin de büyük oranda düştüğünü unutmamak gerekir. Tüm vatandaşlarımızın mübarek kurban bayramını şimdiden kutluyor, alınacak güçlü ve yerinde tedbirlerle sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmeyi temenni ediyoruz" dedi. (HAZEL BAYIK)







 
Son Eklenen Haberler