“Çiftçiden alıyoruz, direkt üreticiye sunuyoruz”
19 Mayıs 2022, Perşembe 21:13Tweet | ||
![]() |
Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal oldu. Süt ve yem konusu ve kooperatifçilik faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Önal, “Çiftçiden alıyoruz, direkt üreticiye sunuyoruz” dedi.
“BİZ BUNU ÜRETİCİMİZE MÜJDE OLARAK VERİYORUZ”
Süt ve yem konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Önal, “Özellikle 2018’in başından itibaren bir KDV indirimimiz olmuştu. 2018’in Ocak ayından itibaren yem fiyatlarını bir türlü istikrarlı bir düzeye getirtemedik. Tabi dolar kurunun artışından dolayı ekonomimizde farklı şeylerin de fiyatları aldı başını gitti. Son 6 aydır sütte bir zam başladı. 15 Mayıs itibariyle tekrar bir zam geldi. Bizim gibi firmaların soğutulmuş çiğ sütü sanayici firmalara veriş fiyatı 7 lira 50 oldu. Devletimiz, Ulusal Süt Konseyi kanalıyla bunu resmi fiyat olarak açıkladı. Tabi bu durumda çiftçimizin eline geçen 7 lira 20 kuruş. 20 kuruş devlet desteklemesi var. Özellikle Kasım ayından beri afaki fiyat hareketleri, sürekli zamlar ile bir tarafta tüketiciyi bir tarafta da üreticiyi düşünmek zorunda. Ama şu an orta bir yol bulundu. Bizim 8 lira civarı bir fiyat beklentimiz vardı. Bunu yetkili mercilere iletmiştik. 7 lira 70 kuruş olmuş oldu. Endişe şu; tamam bir zam başladı ama yem fiyatlarındaki artış duracak mı durmayacak mı? 2018’de başlayan hareket bir türlü durağanlaşmadı. 20 sene kadar önce veya şu an Avrupa’da 1 litre sütle 1 buçuk kilo yem alınabilmeli. Yani bu barem uygulanmalı. Son yıllarda maliyetlerden dolayı da biraz düşürüldü bu. 1 litre sütle 1 kilo 200 gram yem. Şu anki hesap edilirken de 1 litre sütle 1 kilo 300 gram yem alınabilecek şekilde üreticimize hesap edildi. Fakat her zaman biz bunu üreticimize müjde olarak veriyoruz” dedi.
“TÜKETİCİMİZE ÜZÜLÜYORUZ FAKAT ÜRETİCİMİZE SEVİNİYORUZ”
Önal, “Televizyonlarda görüyoruz süte zam geldiği haberlerini. Tüketicimize üzülüyoruz fakat üreticimize seviniyoruz. Çünkü üreticimizi bir şekilde ayakta tutmamız gerekiyor. Maliyetlendirme anlamında süte zam oluyor ama yeme ne zaman olacak şeklinde hep bir bekleme oluyor. Bunu hep yaşadık. Ama ben bu seferki zammın yem zammı olarak döneceğini pek düşünmüyorum bugünlerde. Bakanlığımızın bir çalışması oldu. Hemen böyle bir girişim başladı. Geçen hafta fiyatlar açıklandıktan sonra yem firmalarından bazıları 5 lira gibi bir zam yapmaya yeltendi. Ama sonra bakanlığımız da bunların biraz üstüne gitti. Geçen hafta fiyat zamlarını geri aldılar. Bu hafta içerisinde yem fiyatlarında küçük düşüşler bekliyorum. Çünkü Güneydoğu Anadolu bölgemizde tahıl, arpa çıkmaya başladı. 6, 6 buçuk lirayı gören arpa fiyatlarının 5,5 buçuk seviyelerine düşmesini bekliyoruz. O yüzden bu zamdan sonra özellikle yazın olağanüstü hareketler olmadığı sürece yemde zam beklemiyorum” dedi.
“KÜÇÜK ÇİFTÇİLERİMİZ GÜN GEÇTİKÇE AZALIYOR”
Önal, “Bizim süt ile ilgili bir sıkıntımız olduğu zaman ilk olarak tarım bakanlığımıza başvuruyoruz. Fakat yem ile ilgili sıkıntılarımızı anlatabileceğimiz bir birim yok. Bitkisel ürünlerle ilgili birim var, süt ile ilgili ulaşabileceğimiz bir birim var, fakat yem izleme birimi ile ilgili bir an önce Bakanlığımızın çatısı altında bir birim kurulmalı. Daha önceki yıllarda ulusal süt konseyimiz yokken birçok sanayici beraberce anlaşıp süt fiyatlarını düşürebiliyorlardı, süt sektörünü krize sokabiliyorlardı. Bizler süt alıp satamıyorduk bazen. Fakat ardından Ulusal Süt Konseyimiz toplandı ve ‘Bu fiyattan alacaksınız yoksa sizleri cezalandırırım’ diyerek sektörümüzü yönlendirici bir adım atmış oldular. Yaklaşık 4-5 yıldır devam ediyorlar. Çünkü hiç olmazsa artık biz muhatabımızı biliyoruz. Sütümüzün fiyatı düşük kaldığında, üreticimiz kazanmadığında Bakanlığımıza, Ulusal Süt Konseyimize hemen başvuru yapıyoruz. Artık üreticiler kazanamaz hale geldi. Maliyetler arttı. Şu an güncel durumda 1 litre süte 1 kilo 350-400 gram yem alınabiliyor. Bu fiyatlardan şu an üreticimiz az buçuk memnun diyebiliriz. Daha yeni fiyat değişti ama ele daha para geçmedi. Geçtiği zaman üretimini çoğaltmasını bekliyorum. Özellikle biziz kooperatifimizde çok sayıda küçük çiftçimiz vardı. Bu küçük çiftçilerimiz gün geçtikçe azalıyor. Onların süt litreleri de azalıyor. 100 kilo süt veren şu an 30 kilo veriyor, 7 inek vardı 3 inek kaldı. Küçük çiftçilerimiz, küçük ortaklarımız yavaş yavaş azalıyor. Onlara kazandıklarını göstermemiz gerekiyor. 100 kilo süt verdiğinizde ÖRKOOP’tan aylık 10 bin lira alacaksınız diyeceğiz” diye konuştu.
“BİZ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİYİZ”
Kooperatifçiliğin önemi ile ilgili Önal, “Ülkemizdeki kooperatifçiliğe bakacak olursak; öncelikle biz süt kooperatifiyiz, tarımsal kalkınma kooperatifiyiz. Örneğin Aydın’ımızın şu an 1300-1400 ton sütü var. Bunun yaklaşık 400-500 tonu kooperatifin. Yani bizim bölgemizde yüzde 40 civarı kooperatif üzerinden. Yapılan araştırmalarda ülkemizde yüzde 13-15 arasında çıkıyor. Fakat bu dünyada birçok ülkede yüzde 99-95 gibi oranlara sahip. Amerika, Yeni Zelanda, Hollanda gibi ülkelerde çiftçilerin tarımsal, hayvancılık ürünlerinin hepsi kooperatifler aracılığı ile pazarlığı. Bizim gibi kooperatiflerin kurulma amacı şu; küçük çiftçilerin ürünlerini topluca alıp, topluca değerlendirmek ve topluca satmak. Biz biraz daha ürün yönüne geçince kooperatifin kendi markasıyla ürüne çevirdiği bir mandırası olunca bu bir katma değer yaratmış oluyor. Çiftçiden alıyoruz, direkt üreticiye sunuyoruz” dedi. (DUYGU DİLEK)

Melen Çayı'nın taşması sonucu oluşan selin etkilediği Gölyaka ilçesine

Meclis Başkanlığına 1 CHP'li, 8 HDP'li, 1 TİP'li ve 1 DBP'li milletvekiline

Çorum'un Osmancık ilçesinde derenin taşması sonucu meydana gelen

Kovid-19 salgını nedeniyle 2 yıldır yapılamayan hac ziyareti, salgın önlemlerinin

Alman hükümeti havalimanlarındaki personel sıkıntısını çözmek

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda

Kütahya'nın Gediz ilçesinde belediye tarafından düzenlenen ücretsiz

Demir Yumruk operasyonunda, 8 bin 690 banka hesabında bulunan mevduata, 261 taşınmaz

Sinop'un Durağan ilçesinde sağanak nedeniyle Gökırmak Irmağı'nın

Antalya'nın Finike ilçesinde dron destekli trafik denetimi gerçekleştirildi.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde motosikletiyle kaza yapan kişi yaşamını

Muğla'nın Marmaris ilçesinde otelin bina boşluğuna sıkışan kedi, itfaiye

Çine’de hırsızlık yaptığı belirlenen 4 kişiden 3’ü çıkarıldıkları

Koçarlı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı temizlik

AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, İl Teşkilatı üyeleri ile birlikte Karacasu

Aydınlı iş insanı Rıdvan Eşin, bazı basın organlarında “İYİ Parti’ye geçiyor”

Tarih: 29 Haziran 2022 Çarşamba Karpuzlu’dan merhum radyocu Emin Açıkgöz’ün

Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının

Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaaslan, Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyesi

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret

Diyabetten kaynaklı yaralar nedeniyle Hollanda'daki doktorların ayağının kesilmesini

Kütahya'da yaşayan emekli Hasan Ünal, 25 yıldır kentin kırsal bölgelerinde,

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde şarampole devrilen otomobilde 1'i

İzmir'in Dikili ilçesinde tırla çarpışan motosikletin sürücüsü

Denizli'de, uzun raf ömrü, tadı ve boyutuyla tüketici tarafından

Efeler Belediyesi 14 Yaş Tenis Turnuvası başlıyor. Türkiye Tenis Federasyonu’nun

Aydın'da sahte içki ve etil alkol ele geçirilen ev ve iş yerindeki

Nurettin Taş'ın yaptığı açıklamada hayata geçirilen Sürdürülebilir

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Denizli'nin Çivril ilçesinde iki yıl önce turizme kazandırılan

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde refüje çarparak devrilen otomobildeki

Ticaret Bakanlığı, hazırladığı Kozmetik Sektör Raporu ile sektörün

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 30 Haziran Emekliler Günü dolayısıyla

LGS için 1 milyon 236 bin 313 öğrencinin başvurusu merkezi olarak yapıldı.

Şanlıurfa'da yön tabelası direğine çarpan otomobildeki 3 kişi hayatını

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, kentin tarihi ve kültürel değerlerine