Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’da terziler yetiştirecek eleman bulamamaktan şikayetçi

17 Ağustos 2022, Çarşamba 14:50

     


Konfeksiyon ürünlerinin artması, pandemi, ekonomik sorunlar derken zar zor ayakta durmaya çalışan terziler yetiştirecek eleman bulamamaktan şikayetçi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’da 1983 yılından beri terzilik yapan 51 yaşındaki Yücel Erdem mesleğini severek yaptığını ancak yetiştirmek için eleman bulamadığını söyledi. Çırak bulamadıkları için gelecekte terzilik mesleğinin yok olacağını dile getiren Erdem, “Terzilikle 1983 yılında tanıştım o zamandan beri de terzilik yapıyorum, mesleğimi çok seviyorum. 2011 yılında da kendi işletmemi kurdum ama yetiştirecek eleman bulamıyoruz. dedi.

"YAZLARI İŞ ÇOK, KIŞLARI İŞ YOK"

Terzilerin bir diğer probleminin ise istikrarlı iş olmadığını vurgulayan Erdem, " Tek sorunumuz eleman bulamamak değil aslında, istikrarlı iş olmaması da bizim bir sorunumuz. Yazın çok yoğun, kışın çok zayıf geçtiği için sıkıntı yaşıyoruz. Eskisi gibi sipariş almıyoruz. Artık insanlar hazır kıyafetlere yöneldi bize sadece tadilata getiriyorlar. Tadilat ücretleri de yeterli değil. Vatandaşta haklı bizde haklıyız. Bu işin sonu nereye varır bilmiyorum. Küçük esnaf olarak gidişatımız iyi değil. Şuan, tek dileğimiz istikrarı yakalamak ve eski günlerimize geri dönmek.” ifadelerini kullandı.

“BU MESLEK NEREYE KADAR GİDER BİLMİYORUZ”

Konfeksiyon ürünlerinin yaygınlaşmasıyla ısmarlama işleri artık neredeyse tamamen kaybetme noktasına gelen terziler, önce pandemi şimdi de ekonomik sorunlarla mücadele ediyor. Pandemi öncesi ısmarlama işler yapmaya devam ettiklerini ancak pandeminin olması ve yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle artık sadece tamir işleri yapabildiklerini kaydeden Gülçin Demir’de “14 yaşında dikişle tanıştım. Çekirdekten yetiştik eskiden ilkokuldan meslek okuluna geçiş yapabiliyorduk. Kalfalık, ustalık, usta eğitici belgem var. Bu mesleği 14 yaşımdan beri yapıyorum. 15 yıldır da kendi dükkanımı işletiyorum. Pandemi bizi çok etkiledi. Sahil bölgesinde çalıştığımız için turistler gelmediği sürece biz iş yapamadık. Devletin yardımıyla da dayanabildiğimiz kadar dayandık, son bir senedir de dayanamıyoruz. Bu sene biraz kıpırdama var. Diğer esnaf arkadaşlarım gibi bende işletmemi küçültme kararı aldım. Şuan tek kişilik bir terzi dükkanı işletiyorum. Bu sene düğünler olduğu için kıpırdama var. Önümüzdeki sene ne olur, bu meslek nereye kadar gider onu bilemiyoruz. İnternet alışverişi çok arttığı için bizim işlerimiz çoğaldı. Ama pandemi tekrar çoğalırsa yine duraklamaya gidebiliriz.” dedi.

Eleman bulamamaktan da yakınan Demir, “Eleman arıyoruz ama bulamıyoruz. Çünkü sekiz yıl eğitimden sonra geçmişten bir eleman yetişmiyor artık. İnsanlar kolay yoldan para kazanmak istiyor. Bu yüzden insanlar terzilik mesleğine yanaşmıyor.” diye konuştu. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler