Takip Et

SON DAKİKA

"Enflasyon sarmalına girdik"

12 Ağustos 2022, Cuma 12:28

     


Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına konuk oldu. Ülken, ciddi bir enflasyonist dönemden geçildiğini ve ekonomi ile enflasyonun birbirlerini tetiklediğini söyledi.

Konutla ilgili çözülmesi gereken sorunlarda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nin amacına uygun hizmet vermediğini belirten Başkan Ülken, “TOKİ kendi görevine geri dönecek önce, rezidans yapmayacak. TOKİ’nin amacı ne? İhtiyaç sahibi ailelerin konut ve barınma ihtiyacını karşılamak adına devletin inşa ettiği ucuz maliyetli ve uzun vadeli ödemeye yönelik vatandaşa konut elde etmektir. Senin ne işin var Zeytinburnu’nda denize sıfır 20 milyon liralık rezidans yapıyorsun. TOKİ’nin işi mi bu? Hatta ben size daha başka bir şey söyleyeyim, bizim müteahhitlerimize devletin TOKİ’ye tanıdığı imkanı tanısınlar, muafiyetlerin yüzde 70’ini benim üyelerime versinler, benim üyelerim TOKİ’nin mal edip verdiğinin en az yüzde 20’si daha ucuza üretecek. Varım iddiaya, buyrun. Yani, TOKİ bunu yapsa yine iyi, ama rezidans satıyor. Villa yapıyor, İstanbul’da villa yapıyor. TOKİ ne için kuruldu? Ne için vardır? Önce bunları yapmaya başlayacak ondan sonra kentsel dönüşümde çok ciddi bir yapılanma lazım. Öyle parsel bazlı değil ada bazlı, bilime uygun işlemler yapılması lazım” dedi.

"EKONOMİNİN EN TEMEL KURALI ARZ TALEP DENGESİDİR"

Otomotiv sektörü için de çip krizi dolayısıyla uluslararası araç firmalarının artık üretemez hale geldiğini söyleyen Ülken, “Ekonominin en temel kuralı arz talep dengesidir. Talep var ama arz yok, bu sefer ikinci ellerde önce artış başladı sonra bayiler sıfır araçların arzında problem yaşayınca buna ulaşabilenlerin bir kısmı fırsatçılığa dönüp sıfır arabayı bayiden 1 milyona alıp, galerilerde 1 milyon 200 bin - 1 milyon 250 bine satmaya başladılar. Piyasa kendi içinde oluşunca o fiyatlardan alanlar da olmaya başladı çünkü adam illa alacak. Bununla ilgili devlet, altı ay boyunca belli bir kilometreye gelmeden sıfır araçların satışını yasakladı. Bu yine piyasanın normalleşmesiyle düzelebilecek bir şey” diye konuştu.

“AYDIN HALKI OLARAK HAKSIZLIĞA UĞRUYORUZ”

Bölgesel teşvik yatırımı olarak 2013’ten beri, haksızlığa uğradıklarını dile getiren Ülken, “Göreve geldiğimden beri bas bas bağırıyoruz. Ben ilk hafta verdim beyanatı, hepsi arşivlerde var. O günden beri söylüyoruz zaten Aydın olarak zaten biz bu konuda haksızlığa uğruyoruz ve uğramaya da devam ediyoruz” dedi. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler