Takip Et

SON DAKİKA

"Aydın'da ulaşım yüzde 30 daha ucuz"

11 Ağustos 2022, Perşembe 11:25

     


Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, Aydın'da ulaşımın emsal şehirlerdekilere göre yüzde 30 daha ucuz olduğunu, toplu taşımadaki minibüslerin, taksilerin ve öğrenci ve işçi servislerinin en kaliteli hizmeti sunduğunu, tespit edilen sorun ve aksaklıkların da anında giderildiğini söyledi.

Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının konuğu olan Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası, aynı zamanda Aydın Şoförler ve Otomobiller Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, şoför esnafının sorunları ve kooperatifin verdiği krediler hakkında bilgiler verdi.

“HER GÜN SAHADAYIZ”

Şoför esnafının en temel problemlerinin başında akaryakıt başta olmak üzere diğer kalemlerle birlikte maliyetlerin ortalama yüzde 150 artmış olmasının geldiğini ifade eden Özmeriç, “Elbette ki şoför esnafımızın sorunu hayat pahalılığı, zaman içerisinde enflasyonun durması ile beraber biz de kazanmaya başladığımızda bunlar çözülecektir. Çünkü biz sorunu söyleyince oturup ağlayacak değiliz, bunu nasıl çözebiliriz ve bununla nasıl baş edebiliriz diye düşünmek zorundayız. Her gün sahadayız, sorunları biliyoruz” diye konuştu.

"AYDINLILAR ÇOK ŞANSLI"

Toplu ulaşım başta olmak üzere diğer ulaşım hizmetleri konusunda Aydınlıların çok şanslı olduğunu da ifade eden Başkan Özmeriç, "Aydın'da ulaşım, diğer emsal şehirlerdekilere yüzde 30 daha ucuz. Pandemi ve sonrasında yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelmemize rağmen Aydın'da toplu taşımadaki minibüsler, ticari taksiler, öğrenci ve işçi servisleri vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunuyor. Elbette eksikler, hatalar ve yanlışlar da oluyordur ama tespit edilen ve sorun ve aksaklıklar anında gideriliyor. Özellikle Aydın Şehiriçi Minibüs Kooperatifimiz ve Başkanı Okan bey çok güzel çalışmalar yapıyor. Taksicilerimiz ve servisçilerimiz araçlarını yeniledi. Bu sektörlerde hizmet veren insan kalitemiz de çok iyi. Tüm paydaşlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Aydın'da her önüne gelen toplu taşıma hizmeti sunamıyor, şoförlük yapamıyor. Belli eğitimlerden geçtikten sonra çalışabiliyorlar" dedi.

"HERKESE KAPIMIZ AÇIK”

Aydın Şoförler ve Otomobiller Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Özmeriç, “İsmimizin Şoförler Kredi ve Kefalet Kooperatifi olması, bizim Şoförler Odası öncülüğünde kurulan bir kooperatif olduğu içindir. Bu yasa gereği de sadece bir meslek grubuna yapılmıyor. Esnaf sicil kaydı olan, küçük esnaf sanatkar olan, bizim de çalışma bölgemizde bulunan herkese kapımız açık. Her kooperatifin kendi çalışma prensibi var, yönetim kurulu kararı ve değerlendirmeleri var. Biz bütçemizi kendimiz yapıyoruz ve herkes kendine bir dokunuş yapabiliyor. Bizim düşünce tarzımız Aydın’daki esnaf arkadaşlarımıza bir iz bırakabiliyor muyuz ve esnafın arkasında durabiliyor muyuz? Bu anlayış ve prensiple çalışıyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE ŞARTLARINDA EN DÜŞÜK FAİZ ORANI”

“Biz bugün itibari ile 225 milyon lira, 2 bin 500’e kadar esnaflarımıza kredi kullandırmış durumdayız. Şu anda da sırada bekleyen 30-35 milyon lira, sırası geldiğinde de en üst limitimiz 350 bin lira ve boş limitlerini kullandıracak sırada esnaf var. Yıllık yüzde 9,5 kredi faiz oranı şu an Türkiye şartlarında en düşük faiz oranıdır. Bunun amacı esnafı desteklemek, Halk Bankası ticari faiz oranlarının yarısıyla kredi kullandırıyoruz, yasayla verilmiş bir hak bu” diyen Başkan Özmeriç, kredi kullandırma şartları ile ilgili de şunları söyledi:

“Esnaf Sanatkarlar siciline kayıtlı olacak, bu da bizim küçük esnaf sanatkar odalarından herhangi birine kayıt olmasıyla oluyor. Diyelim bakkalsanız Bakkallar Odası’na, kahveciyseniz Kahveciler Odasına, şoförseniz Şoförler Odası’na çünkü bu küçük esnaflar buraya kaydoluyor. Bununla alakalı E.K.K. Halk Bankası ticari faiz oranının yarısıyla hazine destekli kredi kullanıyor. Tabii bu kredi kullanmaya hak kazanmak, krediyi kullanabileceğiniz anlamına da gelmiyor. Özellikle teminat verilmesi gerekiyor ki, eğer şoför esnafı açısından kredi kullanacaksanız sonuçta bir arabanız olması lazım yoksa esnaf olmuyorsunuz, bunu da teminat olarak aldığımızda biz bu krediyi kullandırıyoruz. Diğer esnaf açısından da bu krediyi karşılayabilecek riskleri ile beraber bir teminat verilmesi gerekiyor, bunun karşılığı da gayrimenkul ipoteği oluyor genellikle. Tabii bu kadar da basit değil, benim malım var, mülküm var ver bana krediyi. Yok öyle bir şey. Bir de o krediye sizin ne kadar ihtiyacınız olduğuna bizim yönetim kurulu olarak karar vermemiz lazım.” (HAZEL BAYIK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler