Kardiyoloji Uzmanı Uzman Doktor Ali Manav, vatandaşlara kalp krizi hakkında uyarılarda bulundu. Kalp krizi belirtilerini anlatan Uzman Doktor, sigara ve alkolün kalp krizinde büyük etkisi olduğunu söyledi. Ali Manav, Gençlerde de kalp krizlerinin artmasına değinerek yapılması gerekenleri anlattı.
KALP KRİZİ RİSKİ NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kalp krizi belirtilerini anlatan Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ali Manav, "Kalp krizi kalp damarlarının daralması, kalp damarlarındaki oluşan plakların yırtılması nedeniyle oluşan, kalbin beslenmesinin bozulmasından dolayı hastaların göğüs ağrısı, nefes darlığı şikayetleri ile acil servis başvurduğu acil bir durumdur. Kardiyolojik bir acildir aslında. Hastalar ani başlayan göğüs ağrısı gibi şikayetlerle başvurdukları gibi zamanla artan nefes darlıkları, yorgunluk, göğüs ağrıları, halsizlikler gibi şikayetlerle de başvuruyorlar. Göğüs ağrısına eşlik eden kol ağrısı da kalp krizinin belirtileri olarak bildiğimiz şeyler" dedi.
NEDEN KALP KRİZİ GEÇİRİLİR?
Kalp krizinde en önemli faktörün sigara ve alkol kullanımı olduğunu belirten Ali Manav, "Kalp krizi aslında bahsettiğimiz riskli faktörlerinin bir araya gelmesi ile beraber kalp damarların içerisindeki plakların oluşmasına oluşur. Bunlar nelerdir sigara kullanımı, alkol kullanımı, Kolestrol düzeyinin yüksek olması, ailede kalp damar hastalığı olması, şeker, böbrek rahatsızlıkları gibi kronik rahatsızlıklardan olur. Kalp krizi kalp damarlarının daralması ya da tıkanmasından dolayı oluşur. Kalp krizinin oluşması için bazı risk faktörleri bu süreci hızlandırır. Örneğin sigara, Kolestrol yüksekliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar erkeklerde 40 yaşından sonra kadınlarda 50 yaşından sonra kalp krizi riskinı arttırır. Ayrıca kadınlarda menopozdan sonra yine kalp krizi riski artar" diye konuştu.
GENÇLERDE KALP KRİZİ NEDEN ARTTI?
Kalp krizi riskinin gençlerde arttığına dikkat çeken Ali Manav, "Gençlerde kalp krizi arttığının sayısal olarak bir verisi çok fazla yok sadece çevremizde gördüğümüz kadarıyla ya da hekim arkadaşlarımızla ve bizlerin deneyimleriyle kalp krizi riskinin özellikle genç popülasyonda birazcık arttığını gözlemliyoruz. Bunun nedenini tabi son zamanlarda sigara kullanımının artması. Artık kronik hastalıkların başlama yaşının birazcık daha erkene dönüşmesi. Ayrıca covidin kalp damar hastalıkları riskini arttırdığı düşünülüyor. Ciddi çalışmalar var. Covid döneminde insanların beslenme alışkanlıklarının bozulması, sigara kullanımının artması ayrıca stres faktörünün de artmasından dolayı riskin arttığını tahmin ediyoruz. Tabii günümüzde temiz gıda besin açısından iyi gıdaya ulaşımın zorlanması gıdaların içerisindeki bazı kalp damar hastalıklarının arttıran maddelerin tespit edilmesi bunların hepsi bu süreci hızlandırdı" ifadelerini kullandı.
"ERKEKLERDE 40, KADINLARDA 50 YAŞINDAN SONRA RİSK BÜYÜYOR"
Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ali Manav kalp krizinin önüne geçebilmek için sigaranın bırakılması gerektiğinin altını çizerek, " Öncelikle değiştirilebilir risk faktörlerinin değişmek lazım. Sigarayı bırakmak lazım alkol kullanımını azaltmamız lazım. Ailede bir kalp damar hastalığı varsa özellikle erken yaşta kontrollere başlamamız lazım. Özellikle erkeklerde 40 yaşından sonra kadınlarda 50 yaşından sonra kalp damar hastalıkları için rutin kontrollerin başlaması lazım. Egzersiz yapmamız lazım. Düzgün beslenmemiz lazım. Uyku miktarını düzenlememiz ve ideal şartlara getirmemiz lazım. Bir de stresten uzak durmamız gerekir" ifadelerine yer verdi. (SELİME AYDEMİR)