Bilim ve uzay denilince akla gelen ilk konulardan biri kuşkusuz gezegenler. Ancak Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşların, Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri saymakta epey zorlandıkları görüldü.
Kent merkezinde yaptığımız sokak röportajında, vatandaşlardan kimileri gezegenleri karıştırırken kimileri ise Ay’ı bile gezegenler arasına dahil etti. Renkli anların yaşandığı röportaj, hem güldürdü hem düşündürdü.
“MARS, AY, SATÜRN… KAÇ TANE KALDI ŞİMDİ?”
Bir vatandaş gezegenleri saymaya çalışırken “Mars, Uranüs, Neptün, Jüpiter, Dünya, Satürn, Venüs, Mars, Ay ,Satürn, başka ne kadar kaldı şu an?” diyerek hem kendini hem çevresindekileri gülümsetti.
Bazı vatandaşlar ise okul yıllarından akıllarında kalan bilgileri hatırlamaya çalıştı. “Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton” diyen bir katılımcı, bir yandan sayarken arkadaşına dönüp “Dünyayı saydın mı?” diye sormayı da ihmal etmedi.
KİMİNE GÖRE SEKİZ, KİMİNE GÖRE DOKUZ GEZEGEN
Bir başka Aydınlı, “Önce Merkür geliyordu, Merkür, Venüs, Mars, Satürn, Plüton, Neptün, Jüpiter, Uranüs.” diyerek saymaya çalıştı.
Bazıları Plüton’u hâlâ gezegen olarak sayarken, bazıları ise Ay’ı listeye ekledi.
En ilginç yanıt ise “Jüpiter menüs herhalde bu kadar biliyorum.” diyen vatandaştan geldi.
UZAYA İLGİ VAR, BİLGİLER BİRAZ KARIŞIK
Her ne kadar birçok kişi gezegenleri tam olarak hatırlayamasa da, bilime ve uzaya olan ilginin sürdüğü gözlendi. Vatandaşların çoğu, çocukluk döneminde öğrendikleri bilgileri anımsamaya çalışırken keyifli anlar yaşandı.
Biz yine de hatırlatalım: Güneş Sistemi’nde sekiz gezegen bulunuyor. Sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün (İREM AKCAN)
