Takip Et

SON DAKİKA

Uğur ESER

BLUE WHALE (MAVİ BALİNA)

5 Ekim 2017, Perşembe

     

İnternet üzerinden oynanan bir bilgisayar oyunu, geçtiğimiz 6 ay içinde gerçekleşen 130 gencin intiharı ile ilişkisi olabileceği sebebiyle soruşturuluyor. Mavi Balina isimli oyunda oyuncular 50 adet talimatı yerine getirmek zorunda ve görünüşe göre bazıları ölümcül olabiliyor. Mavi balina anlamına gelen Blue Whale isimli sonu intihar ile biten oyunda oyuncunun, kendisine verilen 50 görevi tamamlaması gerekiyor. İşin kötü olan kısmı ise, verilen her görevin hem psikolojik olarak, hem de fiziksel olarak acı veriyor olması. Rusya’nın yerli gazetelerinden biri olan Novaya Gazeta tarafından yapılan raporlara göre, Kasım 2015 ve Nisan 2016 ayları arasında 130 genç canından oldu.

Novaya Gazeta tarafından 2016 yılı içerisinde, “Kasım 2015 ve Nisan 2016 ayları arasında gerçekleşmiş olan 130 çocuk intihar vakası saydık. İntihar eden çocukların neredeyse hepsi, aynı internet gruplarına üyeydi ve hepsi iyi, mutlu ailelere sahipti. Kesin olarak bildiğimiz şey, olgun insanların, çocukların hoşlandığı dil ve kültürü kullanarak, alışkanlıkları ve tutkuları ile çalışıyor oldukları. Psikolojiyi iyi biliyorlar. Kızların, kendilerinin şişman olduklarına, erkeklerin, hayatta ezik biri olduklarına ve onların seçilmiş insanlar oldukları başka bir dünya olduğuna inandırıyorlar.” şeklinde açıklama yapmış oldukları bir makale yayımlandı. Bu iğrenç görevlerin bir kısmını paylaşarak olayın ne kadar iğrenç ve ciddi boyutlarda olduğunu paylaşmak isterim;

* Bir jilet aracılığı ile elinize, “f57” çizin ve fotoğrafını gönderin.

* Sabah 4:20’de uyanın, size gönderilen ürkütücü ve korkunç videoları izleyin.

* Kolunuzu derin olmayacak şekilde 3 kez damarlarınızla birlikte kesin ve fotoğrafını gönderin.

* Bir kağıt üzerine balina resmi çizip fotoğrafını gönderin.

* Eğer bir balina olmaya hazırsanız, bacağınızı keserek evet çizin. Yoksa, kendinizi birçok kez cezalandırma amaçlı kesin.

* Bir vinç bulup tepesine çıkın ya da en azından çıkmayı deneyin.

* Bir çatıya çıkın ve bir süre boyunca, çatının köşesinde bacaklarınızı sallayarak oturun.

* Bir balina ile buluşun.

* Kurucu size ölüm tarihinizi söyleyecek ve bunu kabul etmek zorundasınız.

* Gün boyu hiç kimse ile konuşmayın.

* Balina olduğunuza dair yemin edin.

Geriye kalan 30. ve 49. görev arasında, her gün sabah 4:20’de uyanıp, kurucunun size göndereceği müzik ve korkunç videoları izlemeniz veya dinlemeniz isteniyor. Sadece bu da değil, ayrıca her gün vücudunuzda bir yerinizi kesip, bir başka balina ile konuşmanız isteniyor. Son, yani 50. görev olarak ise, yüksek bir binadan atlayarak canınızı almanız gerekiyor. Her gün 1 görev veren kurucular, oyuncuları görevler konusunda yönlendiriyor ve oyunculara yardımcı oluyor. Eğer olur da böylesi rahatsız edici bir durum ile ya da direkt olarak Blue Whale isimli oyun ile karşılaşırsanız, yetkili kişiler ile kesinlikle irtibata geçmenizi tavsiye ederiz. Bu haberimiz, oyunu oynamanız için değil, bilinçlenip, karşılaştığınız yerde polisleri veya bulunduğunuz yerdeki en yetkili insanları, oyunun oradaki varlığından haberdar etmeniz için bulunuyor.

Çocuklar evde, bilgisayar başında güvende mi?

Ailelerin, çocuklarının internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan yaptıklarından mutlaka haberdar olması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu uyarılarda bulundu:

“Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar.

Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor.

50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor.”

Açıklamada, günümüzde modern hayatın ve dijitalleşmenin etkisiyle çocukların ve gençlerin internette yalnız geçirdikleri sürenin arttığına değinilerek, “Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların ‘güvende’ oldukları anlamına gelmiyor”değerlendirmesinde bulunuldu.

Ailelerin ve çocukların dikkat etmesi gerekenler

* Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.

* Aileler, çocukların oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.

* Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

* İnternet ortamında “bilinmeyen” yabancılara karşı şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin hayatı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalı.

* Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalılar.

Black Mirror dizisini hatırlattı

Oyunun resmi bir internet adresi ve yasal satışının olmadığı, Rus chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderildiği belirtiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşıldığı, bundan sonra da şantaj yoluyla ‘oyuncu’dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesinin istendiği ifade ediliyor.

Kullanılan şantaj sistemi, Black Mirror (Kara Ayna) televizyon dizisinin ‘Shut Up and Dance’ (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde işlenmiş ve anlatılmıştı. Bu hikayede, web kamerasından çekilen gizli görüntülerini yayınlama tehdidinde bulunan hacker’lar, kurbanları örgüt adına suç ve cinayet işlemeye zorluyordu.

Mavi Balina (Blue Whale) oyunundaki 50 görev dehşet saçıyor

Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara “öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın” telkini yapıldığı ifade ediliyor. Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere‘deki okullar, ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı. 



Yazarın Tüm Yazıları

CAMİİ'DE BİR GEMİ!

27 Ağustos 2018, Pazartesi

HER ZAMAN BİR KAHRAMAN VARDIR...

14 Temmuz 2018, Cumartesi

DÜNYA'NIN KRONOMETRESİ

3 Temmuz 2018, Salı

BEYİN DURMAZ UÇAR!

28 Mayıs 2018, Pazartesi

İYİ Kİ DOĞDUN KARA TEHLİKE!

9 Ocak 2018, Salı

ÇEVİR TABLETİ YANMASIN!

24 Kasım 2017, Cuma

UZAYDA BİR MARTI: VALENTİNA TERESHKOVA

13 Kasım 2017, Pazartesi

GERÇEK ZOMBİLER!

12 Kasım 2017, Pazar

ÇÖZÜLEMEYEN SIR: TORINO KEFENİ

9 Kasım 2017, Perşembe

ŞEYTAN'IN NEFESİ

7 Kasım 2017, Salı

SADIK YARİNE KAVUŞALI 44 YIL OLDU!

26 Ekim 2017, Perşembe

MARS'IN SIRRI YOK OLUYOR!

19 Ekim 2017, Perşembe

ÇOK DERİNE DALMA UÇARSIN!

16 Ekim 2017, Pazartesi

İNTERNETİN B*K ÇUKURU: DEEP WEB (2)

11 Ekim 2017, Çarşamba

İNTERNETİN B*K ÇUKURU: DEEP WEB (1)

8 Ekim 2017, Pazar

BLUE WHALE (MAVİ BALİNA)

5 Ekim 2017, Perşembe

BOZKIRIN TEZENESİ

1 Ekim 2017, Pazar

MASTAURA ANTİK KENTİ

29 Eylül 2017, Cuma

HERAKLES TÜRKİYE'DE

24 Eylül 2017, Pazar

ÇILGIN TÜRKLER VE ASGARDIA

21 Eylül 2017, Perşembe

IONIA'NIN AZ BİLİNEN KENTİ: LEBEDOS ANTİK KENTİ

17 Eylül 2017, Pazar

ATARİ SALONUNA GİTTİĞİ İÇİN BOL BOL AZAR İŞİTMİŞ EFSANEVİ NESİL

14 Eylül 2017, Perşembe

İÇ DÜNYA TEORİSİ

10 Eylül 2017, Pazar

KEMİKLERİN SESİNİ MERAK EDENLERE; DÜNYANIN EN SESSİZ ODASI

8 Eylül 2017, Cuma

EFSANE TÜRK CASUSU: İNGİLİZ KEMAL

31 Ağustos 2017, Perşembe

SİNEMANIN KARANLIK ADAMI

27 Ağustos 2017, Pazar

SANKİ INCEPTION...

24 Ağustos 2017, Perşembe

FİLMLERİN SÖZSÜZ KAHRAMANI: HANS ZIMMER

19 Ağustos 2017, Cumartesi

ANTİ-SOSYALLEŞME...

17 Ağustos 2017, Perşembe

SİLİKON VADİSİ’NİN ÇOCUKLARI

13 Ağustos 2017, Pazar

HADİ BENİ GÜLDÜR BİRAZ!

10 Ağustos 2017, Perşembe

"MEY BİTER SAKİ KALİR"

6 Ağustos 2017, Pazar

"YAŞADIĞIMIZ YALAN"

3 Ağustos 2017, Perşembe

“DİL, DÜŞÜNCENİN EVİDİR”

30 Temmuz 2017, Pazar

KADRAJLARIN KAPTANI...

27 Temmuz 2017, Perşembe

"HAYAT ÜÇ BUÇUKLA DÖRT ARASINDADIR"

23 Temmuz 2017, Pazar

HAVAN KİME ACABA?

20 Temmuz 2017, Perşembe

HAYYAM ÜZERİNE...

13 Temmuz 2017, Perşembe

UZAKLAŞMAK...

10 Temmuz 2017, Pazartesi

DÜNÜN “ORTA DİREK” ÇOCUKLARI OLDU SANA ŞİMDİNİN AFİLİ PLAZA ÇALIŞANLARI

6 Temmuz 2017, Perşembe