Takip Et

SON DAKİKA

Süleyman ÇOKAY
Eğitim Uzmanı ve Psikolojik Danışman www.cokaypdr.com

Yaşamda Kelebek Etkisi

15 Eylül 2016, Perşembe

     

Kelebek etkisi Kelebek Etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki ufak değişikliklerinin, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen isimdir. Bu kuramı ilk olarak 1963 yılında meteorolog Edward N. Lorenz adlı bir bilim insanı, bilgisayarında hava durumlarıyla ilgili hesaplar yaparken bulmuştur. Lorenz bu teorisini sunarken “Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir” cümlesini kullanmış ve teori kelebek etkisi olarak adlandırılmıştır.

Bu teoriden yola çıkılarak yapılan bir film olan “Kelebek etkisi” filmini sanırım birçoğunuz izlemiştir. Film de Evan günlüklerini okurken geçmiş zamana dönebileceğini ve geçmişte yaptığı hataları bugünkü düşünce ve yorumlarıyla olumlu konuma getirebileceğini hesaplar. Ancak her geriye dönüşte yaptıklarının beklenmedik sonuçlar doğurduğunu ve ciddi bir kaosun içinde bulunduğunu görür.Anlaşılmıştır ki geçmişteki çok küçük bir ayrıntı değiştirildiğinde kontrolsüz bir gelecek ve senaryo ortaya çıkmaktadır. Son vurgu ise, “sonsuza dek mutlu” yaşam senaryosunun asla oluşturulamayacağıdır.

Yukarıda sizlerle paylaştığımız kelebek etkisi teorisi ve filmi aslında yaşamda bizlerin geçmişte yaşadığımız çatışmaların,yapmış olduğumuz yanlış seçimlerin , “şimdiki aklım olsaydı…” yada “keşke..” ile başlayan cümleler ile ciddi bir kesişme noktasında buluştuğunu göstermektedir..Çoğu zaman geçmişte yaptığımız küçük hataların başka bir ifadeyle yapmamız gerekenleri yapmayıp sonraya ertelememiz o günlerde pek bir anlam ifade etmese de daha sonraları ne gibi sonuçlar çıkardığını yaşamın içerisinde maalesef görmüşüzdür.

Hayatımızdaki halkalar birbirleriyle o kadar iç içe geçmiş durumdadır ki bir davranışımız bir sonrakini tetiklemekte, suya atılan bir taş gibi halka halka ilerlemektedir.

Sevgili arkadaşlar, hayatımız tek tek aldığımız kararların toplamından oluşmaktadır. Hepimizin kendi iç dünyamızda yaptığımız birtakım hesaplaşmalar vardır. Bireysel olarak yaşamamızda kelebek etkisi yaratabilmemiz için asla pes etmemeli, geçmişte yaptığımız hatalardan yada eksik olduğumuzu düşündüğümüz alanlarda kendimizi geliştirme yoluna gitmemiz gerekir. Hayatta kolay yol yoktur, çaba ve sabır başarı için gerekli temel taşlardandır.Futbol maçlarındaki uzatma dakikalarının ne kadar stresli geçtiğini hep görürüz, bu dakikalarda genelde bir takım mucizeler beklenir.90 dk.lık bir futbol maçında iki takım oyuncularının yapması gereken hareketler bu süre içinde skora yansımayınca uzatma dakikaları gereğinden fazla anlam kazanır.Beklentilerinizi zamanında gerçekleştirmeniz gelecekte karşılaşmamız muhtemel sorunları ortan kaldıracaktır.Hayat asla ertelenmez aksi takdirde geriye ıskalanmış duygular kalır.

 

Yaşamımızda kelebek etkisi bırakabilmemiz için ilk yapmamız gereken hayallerimize sahip çıkmamız ve bu yolda mücadele etmemizdir. Başlangıçta çok küçük olan , bir taş parçasının bıraktığı, dalgaların ne oranda büyüdüğünü, dağın tepesinden düşmeye başlayan bir kartopunun bir süre sonra nasıl bir çığ şekline dönüştüğü gerçeği bizim başlangıç noktamız olmalıdır.

 

“Kelebek etkisi yaratmak için ilk adım dünyanın bizim tarafımızdan da değiştirilebileceğine inanmaktır. Bu inanç olmaksızın yapabileceğimiz hiçbir şey yoktur. Hah, burada dünyayı değiştirmekten söz ettiğimizde sakın olan ille de dünyanın tamamını kastettiğimiz anlaşılmasın. Önemli olan sizin dünyada herhangi bir eyleminizin gücü ölçüsünde dünya da bir iz bırakmanızdır. Siz kendi çevrenizde, ailenizde ve iş yaşamınızda bir değişiklik yapmakla yetinmek istiyor olabilirsiniz. Ama aklınızdan çıkarmamanız gereken şey şudur bir seçim yapmalı ve harekete geçmelisiniz.”

 

Kaosta ilerlerken

Yanına cesaretini almayı unutma

Cılız bir ışıkta bile devam etmeyi bilmek için

 

Ve bir sanatçının içgüdüsüne ve yön bulma kabiliyetine

İhtiyaç duyacaksın

Her şey belirsizken bile yürüyebilmek için

 

Haritalar yön gösterir

Stratejiler hayat kurtarır

Her şey yolunda giderken

Ama ikisi de zenginleştirmez

Sen bir kasırganın ortasındayken

 

Kaosta ilerleyeceksin

Başka seçeneğin yok!

Planlarını çöpe at, yeteneğini geliştir

Az sonra uçmayı öğreneceksin!

 

Unutma!

Sen ölü bir insan

 

Ya da cansız bir eşya değilsin

Kanadını çırpıp tüm dünyayı değiştirebilirsin!

 

DOĞRU ZAMANDA DOĞRU YERDE OLMANIZ DİLEĞİYLE…



Yazarın Tüm Yazıları

BLACK Friday NEDİR? NASIL Pink YAPILIR?

29 Kasım 2017, Çarşamba

BAŞIMIZA NE GELDİYSE 3 HARFLİLERDEN GELDİ

21 Eylül 2017, Perşembe

Yaşamda Kelebek Etkisi

15 Eylül 2016, Perşembe