Hangi ekmek daha sağlıklı?
7 Mart 2018, ÇarşambaTweet |
Ülkemizde gıda güvenliği için sürekli kanunlar, yönetmelikler hazırlanıyor ve bu konuların halk sağlığı açısından önemi vurgulanıyor gel gör ki insanoğlu kar ve daha çok kazanma hastalığı nedeniyle her türlü hileye başvurabiliyor.
Çıkan kanun ve yönetmeliklerde hata ve yanlışlar var ise düzelir bu kesinlikle böyledir. Ancak; çıkarılan kanun ve yönetmeliklere üretim yapılıp yapılmadığı denetlenebiliyor mu? Denetleniyor ise halk arasında yaşanan güvensizliğin sebebi nedir?
Pazartesi günü askerlerimize destek toplantısı yapmıştık beraber oturduğumuz Aydın ve Nazilli Fırıncılar odası başkanımızla sohbet ederken ekmek fiyatları nasıl gidiyor! Dedim Başkanlarım dediler ki yeni fiyat belirleme kurulları çalışıyor 200 gram ekmek 1 lira olacak dediler ve devamında ekmekte bulunması gereken besin değerleri ve katkı maddeleri gündeme gelince anladım ki fırıncılarımız olması gereken değerlerde üretim yapanların zorlandığını söylüyorlar.
Eskinde bakkala fırına gittiğimizde en fazla 2-3 çeşit ekmek olurdu son dönemde sayısı 10 a ulaşan çeşitte ekmek üretiliyor. Şimdi ben bir vatandaş olarak diyorum ki ben hangi özelliğe sahip ekmek tüketmeliyim. Prof Canan hanıma bakar isek o hiç yemeyin diyor sahi biz ne yapalım?
Ekmek üretiminin sadece fiyat üzerinden gündemde kalması doğru değildir. Bence bir standart belirlenmeli o standart üretimin fiyatı ona göre belirlenmeli ve bu ekmekler raflarda özelliği belli olmalı.
Elbette bu denetim sorunu sadece ekmekte değil gıda ürünlerinin tamamında eksiklikler var diye düşünüyorum. Günümüzde kazan, nasıl kazanırsan kazan! Üret nasıl üretirsen üret! Gıda ürünlerinde katkı maddeleri insan sağlığına ne kadar faydalı/zararlı yerine ürün daha çok nasıl dayanır? Üzerinde dönüyor hal böyle olunca gıda sektörü insanlara sağlık sıhhatten öte sağlıksız olmasına yol açabiliyor.
Köye gittiğimde Babam ‘ oğlum büyükşehirin ekmeği’ diye ekmek yediriyor hoşuma gidiyor ama ben ihtiyaç sahipleri için üretiliyor diye gidip alamıyorum. Bakkaldan da benzer üretim yapan ekmek alıp tüketmeye çalışıyorum yani fiyatını bakmıyorum bu konuda eğer ekmek sağlıklı olması için devletimiz un ve diğer ürünleri destekleyebilir çünkü halkın sağlığı önemlidir.
Sonuç itibariyle ekmek üreticisi fırın ve fırıncılarımızı ilgili ve yetkililer dinlemeli arada yanlış anlaşılan ve yanlış bilinen doğrular var ise karşılıklı paylaşılarak yarınlarda halkımıza daha sağlıklı ve besin değerleri yüksek sağlıklı ürünler sunmalıyız.
Her gece biz uyurken sabah kahvaltımıza sıcak ekmek yetiştiren tüm fırıncılarımıza ve ustalarımıza selam olsun.