Takip Et

SON DAKİKA

Rabia BAŞARAN
Diyetisyen

Diyet yaparken doğru bilinen yanlışlar

2 Mart 2018, Cuma

     

Herkese merhaba,

Ben Diyetisyen Rabia Başaran. Nazilli’de bulunan DiyetRa Beslenme Danışmanlığı’nın kurucu diyetisyeniyim. Bundan sonra haftada bir gün sizlere Denge Gazetesi’nin bu köşesinden bilgi aktarmaya devam edeceğim.

 

Hızlı bir şekilde kilo verme isteği bizleri bazen yanlış bir yola sürükleyebiliyor. Bu aşamada kulaktan kulağa dolanan bir sürü diyet tavsiyesi duymuş ve hatta denemiş olabilirsiniz. Özellikle yapılan yanlışlıklardan bir kaçını inceleyecek olursak;

1- Ekmeği kestim diyeti

Hayatımızdan ekmeği çıkarmak diyette yapılan en büyük hatalardan birisidir. Öğünlerinizdeki ekmek miktarı sınırlandırılmalı ama kesinlikle tamamen çıkarılmamalıdır. Aksi durumlarda ekmek yerine tüketilen makarna, pilav ve benzeri gıdaların daha fazla tüketilmesiyle kalori alımında artış olabilir ya da hiç karbonhidrat alınmaması durumunda vücut kas kaybına uğrayabilir.

2- Aç kalarak kilo vermeye çalışmak

Vücudunuzu aç bıraktığınızda kalori alımında azalmayla birlikte tartıda kilo verdiğinizi görebilirsiniz. Ancak bu gerçek kilo kaybı değildir. Vücudunuz su kaybeder ve kaslarda küçülme meydana gelir, vücut yağınızda bir azalma olmaz. Organizma kendisi için gerekli enerjiyi alamadığında ihtiyacını karşılamak için kasları enerjiye dönüştürür. Bu durum da gün içerisinde halsizlik ve yorgunluğa sebep olur. Ayrıca vücut gerekli enerjiyi alamaz ise metabolizma hızınızı da yavaşlatmış olursunuz. Metabolizmanız yavaş çalışmaya başladığında kilo vermeniz de zorlaşır.

3-Meyvede şeker çok var, tüketmeyelim

Her insanın günlük tüketebileceği belli bir meyve porsiyonu vardır ve tıpkı ekmeği kestim diyetindeki gibi meyveyi de beslenmeden tamamen çıkartmak da bir diyet hatasıdır. Meyvenin şeker içeriği yüksektir fakat doğru porsiyon kontrolü yapıldığında bir zararı yoktur. Meyveler içerisindeki vitamin ve antioksidan içerikleriyle oldukça besleyici gıdalardır bu yüzden vücudumuza belirli miktarlarda alınması gerekir.

4- Sadece salata ile beslenmek

Salataların her öğünde soframızda bulunması gerekir fakat tek bir besin öğesi o olmamalıdır. Çünkü vücudun hayvansal protein kaynaklarına da ihtiyacı vardır. Her öğünde dengeli bir tabak modeli oluşturmalısınız.

5- Suların içerisine gereğinden fazla meyve eklemek

Su içimini kolaylaştırmak ve detoks etkisi için değişik tarifler uygulayabiliriz. Fakat bu gün içerisinde sürekli meyveli su içmek değildir. Unutmayın ki meyvelerin de kalorisi vardır ve kalorisiz olan suyu kalorili hale getirmek çok da mantıklı değildir.

6-Light ürünler kalorisizdir

Light ürünler diyet sürecinde tercih edilebilir. Yağ içeriğinin azaltılmış olması besinin kalorisini azaltır ama yok etmez. Bu yüzden sınırsız düşüncesini aklınızdan silmelisiniz ve bu ürünleri tüketirken de dikkat etmelisiniz. 



Yazarın Tüm Yazıları

RAMAZAN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

31 Mayıs 2018, Perşembe

Bahar Yorgunluğundan Korunma Yolları

26 Mayıs 2018, Cumartesi

Glisemik indeks diyeti nasıl etkiler?

11 Mayıs 2018, Cuma

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

17 Mart 2018, Cumartesi

Diyet yaparken doğru bilinen yanlışlar

2 Mart 2018, Cuma