Takip Et

SON DAKİKA

Özgür Ekiz

EXPO için son bir ay

1 Ekim 2016, Cumartesi

     

EXPO; Halkı eğitmeyi amaçlayan, ilerlemeyi, ilerlerken de paylaşmayı, işbirliğini desteklemeyi, teşvik etmeyi amaçlayan bir etkinliktir. Ev sahibi ülke tarafından, diğer ülkelerin şirketleri, özel kuruluş, sivil toplum kuruluşları ve halkları davet edilir.

Expolar; en üst düzey yöneticilerden, çocuklara kadar geniş bir katılım yelpazesi ile, iş toplantıları, temaslar, ikili görüşmeler, aktiviteler, eğlenceli gösteriler gibi imkanlar sunar.

EXPO'nun, farklı kesimlerin perspektifinden 4 ana faydası vardır.

Uluslararası toplum için EXPO tartışma, ilerleme, karşılıklı görüş birliğine varma platformudur.

Halk için EXPO eğlence, aktivite ve eğitim deneyimidir.

Katılımcılar için EXPO uluslararası sosyal yardımlaşmaya ve ekonomik fırsatlara olanak verir.

Ev sahibi ülke için ise markalaşma, kendini tüm dünyaya tanıtma fırsatıdır.

Bu kadar faydası, ülkeye getirisi olan büyük bir proje olan EXPO 2016 acaba, ülkemizde ne derece etkili oldu yada tanıtılabildi?

ARADA ZİYAN OLDU

Nisan ayında başlayan EXPO 2016 ANTALYA serüveni 30 Ekim de son buluyor ve biz bu etkinliği ne tanıtabildik ne de tadını çıkartabildik. Ülkemizin içinde bulunduğu zor süreçten dolayı, sırasıyla patlamalar ve son olarak da 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle maalesef bu büyük proje arada ziyan oldu gitti.

Konusu; “Çocuk ve Çiçek”, sloganı; "Gelecek nesiller için yeşil bir dünya” olan EXPO ANTALYA; ülkemizi her alanda tanıtmaya büyük imkan bulmuştu. Dünya’da 78 ülke ile en çok katılımcı bulunan EXPO OSAKA olup, ikinci sırada ise 58 ülke ile EXPO ANTALYA olmuştur. İlk defa kendini EXPO ile tanıtma şansı bulmuş olan ülkemiz; 30 Ekim'de maalesef bu büyük projeye kapılarını kapatıyor.

Açıldığı ilk zamanlarda giriş fiyatlarının 60 lira gibi rakam olan EXPO, şu an misafirlerini 15 liraya ağırlıyor. (Öğrenci 5 lira) Çok büyük bir alana yayılmış olan EXPO da her yaş gruba göre bir çok aktivite bulunuyor. Bunların en eğlencelisi Çocuk Adası olan bölüm. Çocuklarınızın saatlerce vakit geçirebileceği bir aktivite alanı. İçeride bir diğer ilgi çekici yer ise EXPO’ nun simgesi haline gelmiş olan EXPO kulesi. Girişte ücret ödemiş olmanıza rağmen bu kuleye de ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor. Fiyatı: 10 lira.

YİYECEK FİYATLARI YÜKSEK

EXPO’ nun çevre düzenlemesi bir harika. Dünyaca ünlü mimarların emekleriyle kurulan yeşil alanlara hayran kalacaksınız. Özellikle yeşil çimlerden, bitkilerden yapılan yapılan büyük karakterler, deve kervanları göz kamaştırıcı. Kesinlikle bütün ülkelerinin stantlarını gezmenizi tavsiye diyorum. Özellikle kadınların çok dikkatini çekecek bölüm Hintlilere ait. Hint stantlarında kınalarla dövme yaptırmayı unutmayın!

İçeride yemek ve içecek olayı biraz sıkıntılı. Fiyatlar pahalı. Mümkün olduğunca yanınızda bir şeyler götürmeye çalışın. Restoranları çok güzel dizayn etmişler. Kocaman havuzu gören restoranlarında güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

EXPO da akşam da bir başka güzel. Konserler, gösteriler ve özellikle en büyüleyici olanı havuzdaki su gösterileri. Sizlere tavsiyem öğleden sonra saat 16.00 gibi giriş yapıp, EXPO yu hem gündüz hem de akşam deneyimlemeniz.

Evet, sizlere kocaman, dünyaca ünlü bir projeyi birkaç cümle ile anlatmaya çalıştım. Ancak ne kadar anlatsam da gidip görmeden, orayı yaşamadan anlamanız çok ama çok zor. Ülkemize ilk defa gelen proje maalesef ekim ayı sonunda gidiyor, belki elli sene sonra bir daha ya gelir ya gelmez. Bu yüzden; özellikle çocukları olan okurlarıma sesleniyorum. Çocuklarınızı mutlaka EXPO’ya götürün. Siz götüremiyorsanız okullar EXPO turları yapmaya başladılar. Bırakın arkadaşlarıyla, bu gezilere katılıp hem dilediğince eğlensinler, hem de kendilerine yeni bir bakış açısı ve özgüven kazandırsınlar.



Yazarın Tüm Yazıları

SEYAHAT EDİN

2 Kasım 2016, Çarşamba

Ayasofya'yı neden görmeliyiz?

14 Ekim 2016, Cuma

ÇEŞME-ALAÇATI-ILDIR-URLA GEZİSİ

8 Ekim 2016, Cumartesi

EXPO için son bir ay

1 Ekim 2016, Cumartesi

ROTA

23 Eylül 2016, Cuma