Takip Et

SON DAKİKA

Mehmet TEKELİ

GÜZEL KELİMELER DÜKKANI

12 Şubat 2017, Pazar

     

Evet… Güzel kelimeler dükkanı. 2014 yılında bir çiftin aklına gelen bir projeden yola çıkılır. Projenin adı “Lügat 365”. Söylenişleri ve anlamları bakımından kulağa ve gönle hoş gelen kelimeleri her gün sosyal medya aracılığı ile paylaşıp projenin ilk adımını atarlar. Kelimeleri genellikle anılarını tazelemek, güzel günleri hatırlamak için özenle seçerler. Bu projeden yola çıkılarak günlük hayatta kullanabileceğiniz, hediye edebileceğiniz çok nadide eserler üretiliyor şu an.

Üzerine düşündüğümüz kelimeler vardır. Hayallere daldıran, anıları canlandıran… Kullanmaktan zevk aldığımız kelimeler… Birçok sırrımıza şahit olan, derdimize ortak olan kelimeler. Mesela kendimizi bir kelime ile anlatmak diye bir şey vardır. Siz hangi kelimeyi seçerdiniz? Kadirşinas, naif, meyus, mültefit... Kullandığımız kelimeler ile hayatımızın gidişatı arasında bir benzerlik söz konusu vardır. Yaptığımız işte sık kullandığımız kelimeler. Sektör dili var mesela…

Bir öz eleştiri yapmak gerekirse anlamdan çok işleve dönük bir kelime dağarcığımız olduğunu söylememiz gerek. Selam yollarken dahi kısaltma kullanmak, sevdiğini ifade etmek için simge kullanmak ve sonuç olarak anlam derinliği olan kelimelerden mahsur kalmak.

OLMADAN ÖNCE HİSSETMEK

Bilmiyorum belki de bir bakmak gerek heybemizde kaç kelime var? Kelime dükkanımızda hangi duygular var? Ben bu sıralar hoşuma giden, yeni öğrendiğim birkaç kelimeyi sizlerle paylaşmak istedim;

Hissikablelvuku: Henüz gerçekleşmeden önce olacakları hissetmek. Önsezi. Dilimize Arapçadan geçen kelimenin hiss-i kabl-el vuku şeklindedir. Bire bir tercümesi, olmadan önce hissetme şeklindedir. (Lügat 365)

Perestiş: Tapınma veya taparcasına, delicesine sevme. Dilimize Farsçadan geçmiştir. Tapmak manasındaki perestiden kelimesinden türeTilmiştir. (Lügat 365)

Bolâhenk: Hoşsohbet. Neşeli ve konuşkan. Ayrıca Türk müziğinde bir akort. Türkçe bol kelimesiyle, Farsça kökenli olan ve ses manasına gelen ahenk kelimelerinin melezlenmesi sonucu oluşmuştur. (Lügat 365)

Müptela: Bir şeye ya da kimseye kendini fazla kaptırmış, bağımlı olmuş. Aşırı düşkün. Tutkun. Dilimize Arapçadan geçmiştir. Düşkünlük manasındaki iptila kelimesinden türetilmiştir. (Lügat 365)

“Harikulade” bir hafta sonu diliyorum. Hoşça kalın…



Yazarın Tüm Yazıları

AYRILIK KESİNDİ, ERKEN OLDU

23 Ocak 2018, Salı

GÜZEL KELİMELER DÜKKANI

12 Şubat 2017, Pazar

HİÇLİK MAKAMI

5 Şubat 2017, Pazar

EINSTEIN’I BEDAVA ÇALIŞTIRMAK

1 Şubat 2017, Çarşamba

GELİŞİM DÖNEMLERİ

22 Ocak 2017, Pazar

AT YARIŞI TAVSİYE EDİYORUM

18 Ocak 2017, Çarşamba

YEMİNLİ BOKSÖRLER!

15 Ocak 2017, Pazar

SUSSAN OLMUYOR SUSMASAN OLMAZ

11 Ocak 2017, Çarşamba

Medeniyetsiz(!) Kabileler

9 Ocak 2017, Pazartesi

Tek bir şey diliyorum...

4 Ocak 2017, Çarşamba