Mutfaktan Aydın kokuları geliyor
16 Kasım 2019, CumartesiTweet |
Bu hafta size güzel Aydın’ımızın yemeklerini aktaracağım. Tabi ki tüm Aydınlılar bu yemekleri tattı ve her zaman evlerinde yemeye devam ediyor. Ancak yine de güzel yemeklerimizi dile getirmekte ve tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.
Bin bir doğal zenginlikle dolu memleketimizin o güzel yemeklerini yazımda okudukça akşam mutlaka sofranızda bunlardan birkaçını yemek isteyeceksiniz. Uzakta olan hemşerilerimiz de memleketini özleyecek ve en kısa sürede gelmek isteyecek.
Gelelim dağlarından yağ ovalarından bal akan güzel memleketimizin yemeklerini anlatmaya…
*
YUVARLAMA
Kıyma, soğan, yumurta ve baharatların bir araya gelip yuvarlanarak önce tavada kızartılması, ardından tereyağı, su ve yine çeşitli baharatların bulunduğu bir tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan yuvarlama, üzerine kese yoğurdu ve toz biberli bir sos eklenerek bir şahesere dönüşür, yemelere doyulmaz.
*
KEŞKEK
Buğday, tavuk ya da kuzu eti ve tereyağı ile yapılan keşkek, üzerine yine tereyağı ve kırmızı biber ile hazırlanan sos döküldüğünde tek başına midelere ziyafet yaşatacak güce ulaşıyor. Az malzemeyle de dünyanın en güzel yemeklerinden birinin yapılabileceğini gösteren bu eşsiz lezzet, Aydın'da özellikle düğün ve sünnet gibi özel günlerde ikram ediliyor.
*
ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE
Kurusu da tazesi de apayrı bir lezzette olan börülce, zeytinyağı ile buluşup sofralara çıkınca tabaklar dolusu yemek istiyor insan. Hazır mevsimi de gelmişken özellikle Aydın usulü taptaze bir zeytinyağlı börülce yemeğini denemeden geçmeyin.
*
ÇİNE KÖFTESİ
Kendine has meşhur bir köftesi olmayan ilimiz neredeyse yok. Aydın'ın Çine ilçesinde yapılan Çine köftesi de bunlardan biri. Ama meşhur olmasının hakkını veren köftelerden olduğunu da ekleyelim. Tahsin Işık'ın bulduğu ve hala yapılışını çok az kişinin bildiği bu köfteyi sadece Aydın'daki birkaç lokantada ağız tadıyla yiyebilirsiniz. Yanında yayık ayranı içmenizi de şiddetle tavsiye ediyoruz.
*
KIRLI KIZARTMASI
Patlıcan, yeşil sivri biber, soğan ve sarımsakla yapılan, tabii ki lezzetini zeytinyağı ile tamamlayan kırlı kızartması, sebze yemeği sevenlerin gözdesi. Soğuk olarak servis edilen bu yemeğin en nefis eşlikçilerinden biri de yoğurt.
*
PAŞA BÖREĞİ
Aydın'ın ünlü yemeklerinden olan paşa böreği, gerçekten ana yemeklerle yarışır bir lezzet ve zenginlik sunuyor. El açması yufkaların et suyuyla ıslatılması yetmezmiş gibi bir de dana kıymasıyla donatılmasıyla yapılan yemeğin üstü de yoğurt ve kıymalarla kaplanınca geriye bir tek afiyetle yemek kalıyor.
*
ENGİNAR YEMEĞİ
Enginarın gövdesi, yaprakları ve sapının kullanıldığı, yani bir enginarın hiçbir yerini ziyan etmeden yapabileceğiniz bu nefis ve tutumlu yemek, özellikle Ege lezzetleri sevenlerin damaklarına şenlik yaşatır. Enginar mevsimi gelmişken Aydın'da yapılan bir diğer nefis yemek olan enginar dolmasını da denemeden geçmeyin.
*
ÇİNGENE PİLAVI
Bakmayın adının pilav olduğuna, neredeyse içinde aklınıza gelebilecek her şey olan bu yemek, kahvaltıdan akşam yemeğine her öğün yenebilecek güzellikte. İçinde çökelek, domates, biber, salatalık, maydanoz, soğan, kekik ve zeytin bulunan çingene pilavının üzerine de bol bol has zeytinyağı eklenince tadına doyum olmuyor.
*
TAHİNLİ PİDE
Aydınlılar bilir, bir pide ancak memlekette böyle güzel olabilir. Hele de tahinliyse. Aydın gezisi yapmayı planlayanlara da bizden tavsiye, Söke, Nazilli, en çok da Yenipazar'da bulunan pidecilere uğramayı sakın atlamayın. Yoksa hayatınızda yiyebileceğiniz en güzel pideleri kaçırmış olursunuz.
*
TURUNÇ REÇELİ
Şehrin sokaklarındaki ağaçlarda bile yetişen, her yerde karşınıza çıkacak bu nefis lezzeti Aydınlılar en iyi şekilde değerlendirmesini bilmiş tabii ki. Üstelik onunla sadece misler gibi reçeller yapmakla kalmayıp salatalara bile limon gibi sıkar olmuşlar. Çok da güzel, çok da leziz olmuş.
*
KABAK TATLISI
Evet, bu tatlı her yerde yapılıyor ama Aydın'daki gibi değil. Aydın'ın dillere destan kabak tatlısı, kabakların incecik kesilip özenle pişirilmesiyle ortaya çıkıyor. Üzerine de bol bol dövülmüş ceviz içi eklenince bir harika oluyor.
*
KURU İNCİR ARASI CEVİZ
Aydın'ın efsane yemişi incirin kurusu ayrı tazesi ayrı lezzetli. Yolunuz düşerse geziniz boyunca bol bol kuru incir arası ceviz yiyerek enerjik kalabilir, dönüşte eşinize dostunuza kutular dolusu kuru incir götürebilirsiniz. Yemekten güzel hediye mi olur. (KAYNAK: yemek.com)
Hepinize şimdiden afiyet olsun sevgili Denge okurları.. Mutlu kalın, Hoşça'kalın..