Takip Et

SON DAKİKA

Deniz Şenli
Psikolojik Danışman

Bir çocuğun duygularında bayram

28 Haziran 2017, Çarşamba

     

Merhaba,

Modernleşme karşısında yok olmamak için direnen kültürel değerlerin başında bayramlar geliyor. Özellikle çalışan kesim için sadece tatil anlamına gelen bayramların, çocuklar için hala ayrı bir önemi var mı? Kendimizinkilerle birlikte çocuklarımızın da bayram sevincini, yaşam kaygılarımızın arasında öldürüyor muyuz?

Bana göre; bizleri beraberlik ve dayanışma içinde tutan, insanları saygı ve sevgiyle birleştiren önemli günlerden olan bayramlar, önem ve değer kaybına uğramaktadır. Aslında bugün biraz bundan konuşacağım. Derdimi, biraz daha çocuklara sunduğumuz ortamları, yaşamlarını anlatmaya çalışacağım. Bayramların nasıl sevinç, neşe ve keyif günü olduğunu hatırlatacağım sizlere... Ona hak ettiği değeri veren aile büyüklerimizi anarak… Son yıllarda sadece tatil günleri olarak algılanmaya başlanılan bayramların, gerçek önem ve değerini çocuklarımıza aktarabilmemiz için öncelikle ebeveynler olarak bizim bu algılamadan kurtulup, bayramların özüne ve gereğine uygun davranmamız gerekmez mi?

 

Çocuklar, gözlem yapıp, model alarak öğrenirler. Aile içinde bayramların önemsendiğini gördükçe, bayram keyfini yaşadıkça bayram gelenek ve göreneklerini benimseyip, kendilerinden sonraki nesillere aktarmak üzere içselleştirirler. Önemli olan diğer günlerde yaşanmayan, yaşanması mümkün olmayan, sadece bayramlara özgü keyifleri yaşatabilmek değil midir ?

Bir düşünsenize, olmayan bir duyguyu nasıl yaşayabilir ve yaşatabilirsiniz ? Herhangi bir şeyin sizin için değerli olabilmesi için ona ait bir duygunuzun olması gerekir. Öyleyse, bir çocuğun duygularında bayram ; günlerce kurduğu hayaller, bayramdan bayrama alınan yeni kıyafetleri ve ayakkabıları, harçlıkları ve çikolataları… Bayram günlerinin diğerlerinden farklı yaşandığında, değer duygusu öne çıktığında, tüm aile bir araya geldiğinde, görmediği kuzenleriyle tanıştığında çocukta; sevinç, neşe, keyif, heyecan gibi duyguları oluşacak, bir kaç günlüğüne de olsa sanal dünyadan uzaklaşacak olması doğal dinlenme imkanı sağlayacaktır.Bu günler çocuğunuzun bilinçaltında olumlu izler bıraksın ki ve keyif aldığı bu günleri çocuklarına da yaşatabilmeyi arzulasın.”

Yaşanmamış bayramların yaşanmamış çocuklukları yerine, hayallerinizde yaşattığınız bayram anılarınız olması dileğiyle! Mutlu bayramlar! 



Yazarın Tüm Yazıları

Yarıyıl tatilini beklerken...

16 Ocak 2018, Salı

Sen büyürken...

7 Ekim 2017, Cumartesi

O minicik eller artık 1.sınıf

21 Eylül 2017, Perşembe

Okullar açılıyor

7 Eylül 2017, Perşembe

Kurban Bayramı ve Çocuk

22 Ağustos 2017, Salı

Gelmez yola gidiyorum

8 Ağustos 2017, Salı

Engelsiz iletişim için...

1 Ağustos 2017, Salı

YETKİN TUTUM

25 Temmuz 2017, Salı

İNATÇI ÇOCUKLAR

18 Temmuz 2017, Salı

Anne-baba-çocuk üçgeni

11 Temmuz 2017, Salı

Çocuklarımıza verdiğimiz mesajlar

4 Temmuz 2017, Salı

Bir çocuğun duygularında bayram

28 Haziran 2017, Çarşamba

Aborjin bilgeleri gibi...

20 Haziran 2017, Salı

Bu Köşe Mutluluk Köşesi…

13 Haziran 2017, Salı

ÇOCUĞUNUZU YETİŞTİRİRKEN DOĞRU TUTUM HANGİSİ?

6 Haziran 2017, Salı

Çocuğunuzu yetiştirirken…

30 Mayıs 2017, Salı