Takip Et

SON DAKİKA

Deniz Şenli
Psikolojik Danışman

YETKİN TUTUM

25 Temmuz 2017, Salı

     

Sevgili Denge okurları,

Yazılarımı takip eden okurlarım hatırlayacaklardır. Daha önce bahsettiğimiz bir konu vardı. Sizden gelen sorularla yeniden kaleme almak istedim. Acaba doğru aile tutumu hangisi ya da bu işin bir yol haritası var mı gerçekten? Bu sorunun cevabını vererek başlıyorum bu hafta…

Çocukların olumlu/uygun iletişim ve disiplin yöntemlerinin kullanılarak yetiştirilmesinde kabul edilen ve kullanılması halinde çocuklar üzerinde olumlu davranış ve kişilik gelişimine katkı sağlayan tutum var mıdır? Söz konusu bir insan yetiştirmek olduğunda genel geçer yargılardan bahsetmek biraz zordur. Kişi kendi aile dinamiklerine göre değerlendirilmelidir ancak en doğru sonuçlar veren tutum “YETKİN TUTUM” dur.

Yetkin tutumun özelliği anne-baba-çocuk birbirleri üzerinde güç kullanmazlar ve birbirlerinin istek ve ihtiyaçlarına ilgisiz kalmazlar. Bir başka deyişle yetkin tutum anne-babanın çocukla doğru zamanda uygun ilişki kurarak çocuğun gelişimi konusunda gerekli desteği vermesini içerir. Kısaca yetkin tutumda anne-baba gücünü çocuğu güçlendirmek ve desteklemek için kullanır.

Baskı ve taviz olmadan, güç çatışmasına girmeden sağlıklı ilişki kurulur yetkin tutumda. Ailedeki herkes birbirinin duygu ve düşünceleri dinler. Dolayısıyla anne-baba, çocuğu dinler ve hem “hayırı” hem “eveti” açıklar. Hayır dendiğinde seçenekler sunulur. Yetkin tutumda anne-baba, çocuğa uygun sınırlar, kurallar koyarak çocuğu korur. Yetkin tutum için çocuğu kendine özgü bir birey-insan olarak kabul etmek, merak, girişkenlik ve birey olma güdülerine saygı göstermek, kendi ihtiyaçlarını bilip sorumluluk alabileceğine güvenmek gerekir.

Bu tutumda çocuk; sorun çözmeyi öğrenir. Düşünme becerisi artar. Kendine ve çevresine güvenir. Sorumluluk alır ve anne-babasıyla karşılıklı ve yakın ilişki kurarak hem kendini anlatır hem de onları anlar. Ne kadar pürüzsüz bir iletişim değil mi? Bu tutumu diğerlerine oranla daha yaygın kullanabilme becerisi edindiniz mi tamamdır…

İşte bu noktadan hareketle anne-babalara yönelik aile eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve desteklenmesi gerekiyor. Uygulanan aile eğitim programlarında alınan geri bildirimler programı uygulayan biz eğitimcileri gerçekten mutlu eder hem de her zaman... Ancak üzülerek belirtmek gerekir ki eğitim programlarımızın “BABA” ayağı nedense aksak gitmektedir. Tecrübelerim göstermektedir ki “babaların" yer almadığı hiçbir program istenilen sonucu vermiyor ne yazık ki... Çünkü kuş tek kanatla maalesef yaşayabilir ama uçamaz. Unutmayalım ki, “ŞİMDİ” geçmişteki çocukların eseri ise, “GELECEK” de şimdiki çocukların eseri olacaktır. Güzel bir gelecek için “ÖNCE ÇOCUKLAR… 



Yazarın Tüm Yazıları

Yarıyıl tatilini beklerken...

16 Ocak 2018, Salı

Sen büyürken...

7 Ekim 2017, Cumartesi

O minicik eller artık 1.sınıf

21 Eylül 2017, Perşembe

Okullar açılıyor

7 Eylül 2017, Perşembe

Kurban Bayramı ve Çocuk

22 Ağustos 2017, Salı

Gelmez yola gidiyorum

8 Ağustos 2017, Salı

Engelsiz iletişim için...

1 Ağustos 2017, Salı

YETKİN TUTUM

25 Temmuz 2017, Salı

İNATÇI ÇOCUKLAR

18 Temmuz 2017, Salı

Anne-baba-çocuk üçgeni

11 Temmuz 2017, Salı

Çocuklarımıza verdiğimiz mesajlar

4 Temmuz 2017, Salı

Bir çocuğun duygularında bayram

28 Haziran 2017, Çarşamba

Aborjin bilgeleri gibi...

20 Haziran 2017, Salı

Bu Köşe Mutluluk Köşesi…

13 Haziran 2017, Salı

ÇOCUĞUNUZU YETİŞTİRİRKEN DOĞRU TUTUM HANGİSİ?

6 Haziran 2017, Salı

Çocuğunuzu yetiştirirken…

30 Mayıs 2017, Salı