Takip Et

SON DAKİKA

Ayhan YILDIZ

Hayvan terli

17 Mayıs 2019, Cuma

     

Hayır demenin bazen yumuşak bazen de sert halidir “Hayvan terli” demek.

“Senin eşekle ben bir yük odun getireyim” diyene “İyiymiş komşum ama hayvan terli” deniyorsa naiflik barındırır; “Biz bugün eşeği çok çalıştırdık, hayvan yoruldu, bitkin halde ve bu şekilde sana vermemiz hayvana haksızlık olur” cümlesinin kısa halidir.

Sert hali de kendisini kandırmaya çalıştığını düşündüğüne verilen yanıttır. “Olmaz kardeşim, hayvan terli” diyorsa biri; burada kastettiği eşeği değil kendisidir. “Ben çok kazıklar yedim, bu yöntemlerle bir hayli kandırıldım, bu tekliflere, bu vaatlere, bu tehditler vb. karnım tok” manasına gelir.

Naif halinde eşeği koruma, sert halinde kendini koruma durumu vardır. Kendini korurken bile eşekten doğan bu cümleyi kullanan insanoğlu bu hayvanın kıymetini iyi bilmelidir.

Sütünün ne kadar değerli olduğu ve hangi hastalıklara iyi geldiği son yıllarda gündemden düşmüyor.

Dağlık arazide yapılacak yolun güzergahını belirlemek için de kullanılıyor. Eşek nereden gidiyorsa, yol oradan geçiriliyor.

Bir şey daha var; eşek, bazı yaklaşımlara göre aklı da temsil ediyor. Bir takım uzmanlar, ‘mürekkep’in ‘merkep’ kelimesinden doğduğunu söylüyor. “Bilgi odunsa, eşek akıldır” diyenler de var.

“Hayvan terli” kelimesinin sert hallerinden biri de, “Bu işlere benim aklım ermez” olabilir mi?

Eşeği kolay terlemeyenlerden olmanız dileğiyle…



Yazarın Tüm Yazıları

2023

22 Mayıs 2019, Çarşamba

Hayvan terli

17 Mayıs 2019, Cuma

DUT YAPRAĞI NEYMİŞ BE!

15 Mayıs 2019, Çarşamba

Hatmi şekeri testi

11 Mayıs 2019, Cumartesi

Atatürk Kahvesi

10 Mayıs 2019, Cuma