Takip Et

/>

SON DAKİKA

Aydın’ın Coğrafi İşaretli çileğinde sezon sona erdi

3 Temmuz 2023, Pazartesi 18:09
Son güncelleme: 3 Temmuz 2023, Pazartesi 18:18

     


Aydın’ın Coğrafi İşaret Tescilli Sultanhisar Çileğinde sezon tamamlandı. Ziraat Odası Başkanı Yüksel Yılmazoğlu, “Üreticilerimiz çilek üretim tekniklerini değiştirerek yıl içerisine yaymayı başarmıştır. Böylelikle tüketicilerimiz yıl boyu Sultanhisar çileğini tadabileceklerdir” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Sultanhisar Ziraat Odası tarafından 2018 yılında tescil başvurusu yapılan ve 2020 yılında Coğrafi İşaret Tescil belgesi alınan Sultanhisar’da, yaklaşık 9 ay boyunca hasat edilen çilek üretiminde sezon sona erdi.

“TÜKETİCİLERİMİZ YIL BOYU SULTANHİSAR ÇİLEĞİNİ TADABİLECEKLERDİR”

Yaşanan iklim değişikliği nedeniyle çilek üreticilerinin zaman zaman mağduriyetler yaşadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Yüksel Yılmazoğlu, “Ziraat Odamıza kayıtlı ve İlçemiz sınırları içerisinde ortalama 8 bin dekar alanda, bin 151 tarım parselinde yaklaşık 400 çiftçimiz tarafından çilek yetiştirilmektedir. Sultanhisar çileğinin raf ömrünün uzun olması ve mikroklima bir iklimde yetiştirilmesinden dolayı aroması nedeniyle diğer çileklerden ayrılmaktadır. Çilek üreticimiz yıllar içerisinde kendini geliştirmiştir. Önceki yıllardaki ilkbaharda başlayan hasat dönemini çilek üretim tekniklerini değiştirerek yıl içerisine yaymayı başarmıştır, yani tüketicilerimiz yıl boyu Sultanhisar çileğini tadabileceklerdir. İlçemizde yetiştirilen çileğin yarısından fazlası ihracata gönderilmektedir. İhracata gönderilen Ülkeler arasın Rusya Romanya ilk sırayı yer almaktadır” diye konuştu.

“İLÇEMİZDE 35 İLE 40 BİN TON ARASI ÇİLEK ÜRETİMİ YAPILMAKTADIR”

Aydın’daki çilek üretiminin en fazla Sultanhisar’da yapıldığını belirten Başkan Yılmazoğlu, “Çilek üretiminde Türkiye 440 bin ton ile Dünya dördüncüsü ülkeler arasında yer almaktadır. Aydın İlimiz ise Türkiye ikincisidir. İlimizde ise, 35 ile 40 bin ton çilek üretimi yapılan ilçemiz de ilk sırada yer almaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi bu sene küresel olarak yaşanan iklim değişikliğinden dolayı Frigo fide de üretim yapan çilek üreticilerimizde olumsuz yönde etkilenmiştir. Bu sorunun tekrar yaşanmamasını diler, yeni sezon için hazırlanan çiftçilerimize kolaylıklar dilerim. Eylül-Ekim ayları itibariyle yeniden hasat edilmeye başlanacak olan çilek üretiminde bereketli bir sezon yaşanmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. (ALİYE GÖKCÜK) 







 
Son Eklenen Haberler