Takip Et

/>

SON DAKİKA

Aydınlı Büşra: Yaşadığım kayıp beni bu spora başlattı

18 Mart 2024, Pazartesi 13:48

     


Aydın Mix Fit Spor Merkezi işletmecisi Büşra Yüksel, 06-09 Mart 2024 tarihlerinde İstanbul’da yapılan Türkiye Vücut Geliştirme Fitness Şampiyonası Avrupa Milli Takım Seçmesine katıldı. 25 yaşındaki genç sporcu Büşra Yüksel, yarışmada Bikini Fitness dalında Türkiye İkincisi oldu. Yarışmada Aydın’ı temsil eden sporcu başarısıyla Aydın’da hem bir ilke imza attı hem de Aydın’ın gururu oldu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

“BİRİNCİ OLMAYI ÇOK İSTİYORDUM”

Yaklaşık 700 kişinin katıldığı Bikini Fitness dalında Türkiye ikincisi olan Büşra Yüksel, Aydın’a büyük gurur yaşattı. Yarışma anını anlatan Yüksel, “O an çok heyecanlıydım. Birinci olmayı çok istiyordum. Aslında öyle olduğunu düşünüyordum açıkçası. İkinci olunca biraz üzüldüm. Tabii ki bu mutluluğumu yine de bitirmedi. İkinci olmakta benim için çok güzel bir şeydi. Bu da benim için bir deneyimdi. O an ağlamak gibi bir his geliyor fakat podyumda olduğum için biraz kendimi tutmak zorunda kaldım. Dediğim gibi bu benim için çok gurur verici bir şeydi” diye konuştu.

 

 

“SPORA 12 YAŞINDA BAŞLADIM”

Spora başlama hikayesini anlatan Yüksel, “Spora ben kick boksla başladım. 12 yaşımdan beri spor yapıyorum. Ama vücut geliştirmeye başlama serüvenimde birazcık ailemde yaşadığım bir kayıp ve geçirdiğim bir sakatlıktan dolayı oldu. 6-7 ay hiç yürüyemedim. Bundan kaynaklı birazcık psikolojik süreçte toparlamak için başlamıştım bu spora ve hala devam ediyorum” dedi.

“7 AYLIK ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”

Yarışmaya hazırlık süreçlerinden bahseden Yüksel, “Hazırlık sürecinde benim kendi hocam var. Efe kurt Yılmaz İzmir’den bana destek oluyor. Tüm antrenmanlarımı beslenmemi kullandığım saplamentleri o planlıyor. Burada birazcık daha dikkatli olmamız gerekiyor. Kan testleri eşliğinde ilerlememiz gerekiyor. Antrenmanlarımız her gün oluyor. Haftada sadece bir gün dinlenebiliyoruz. Bazen çift idman yaptığımız oluyor. Beslenmede de sıfır şeker dediğimiz boyutta ilerliyoruz. Bu sıfır şeker noktasında buna meyve de dahil. Biz erkek sporculara göre kadınlar olarak biraz daha zorlanıyoruz bu süreçte. 6 - 7 aylık bir süreç geçiriyoruz. Her yarıştan sonra her yıl iki kere yapılıyor bu 6 -7 aylık sürecin ilk beş ayı kas kütlesi eklemek adına yaptığımız bir plan oluyor. Yüksek protein içerikli, son günlerde biraz daha düşük karbonhidrat ve sıfır karbonhidrat şeklinde ilerliyoruz. Genel olarak her şey haşlama ve ızgara şeklinde. Temiz karbonhidrat dediğimiz pirinç patates dediğimiz ürünler oluyor protein kısmında tavuk etimiz, balığımız oluyor her gün bir öğün de mutlaka balık almamız gerekiyor. Belli başlı vitaminini tamamlamak adına pirinç mesela normal bir pilav gibi değil tamamen makarna gibi haşlanmış bir pirinç düşünün hiçbir şekilde ekstra 1 gram fazla tuz bile alamıyoruz” dedi.

 

“SON 24 SAAT HİÇBİR ŞEY YEMİYORUZ”

Yarışmaya son 24 saat kala yemek yemediklerini ifade eden Yüksel, “Son iki gün protein almıyoruz. Pirinç ya da sadece karbonhidrat pirinç unu tüketiyoruz. Belli bir miktarda tuz alıyoruz son gün bir gün öncesinde artık su yüklemesi dediğimiz bir kısım var vücuttaki suyu tamamen atabilmek adına yüksek oranlarda kişilerin kilosuna göre değişiyor ben mesela yedi litrelik bir su yüklemesi yaptım. Son 12 saat ya da 24 saatte tamamen yeme içme kesiliyor vücuda herhangi bir gıda ya da su alınmıyor ya da bizim pump dediğimiz kasın içine kanın pompalama adına pirinç patlağı ya da pirinç yüklemeleri yapıyoruz ve podyuma bu şekilde çıkıyoruz” diye konuştu.

“DÜNYA ŞAMPİYONASI’NDA ADIMIZI DUYURMAK İSTİYORUM”

İlerdeki hedeflerinden söz eden Yüksel, “Dünya Şampiyonası’na çıkmak istiyorum. Eylül’de İzmir’de yapılacak olan bir yarışma var. Milli takım seçmeleri, bu yarışmada yine podyumda olacağım. Bu yarışmada hem şampiyonluğu alacağım hem de dünya şampiyonasında adımızı orda da duyurmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“ASLA PES ETMEYİN”

Gençlerin sporla mutlaka ilgilenmesi gerektiğinin altını çizen Yüksel, bu spora başlayacak olan gençlere tavsiyelerde bulunarak, “Asla pes etmemeleri gerekiyor. Çok zor bir süreç geçiriyoruz. Asla pes edilmemesi gerekiyor. İlk başlayanlar hemen hızlı bir gelişim bekliyor açıkçası. Bir ay dolsun on gün olsun gibi benim sürecim 3 - 4 seneye dayanıyor. Burada dört senelik bir emek var. İnsanlar bunun bir ayda gerçekleşebileceğini düşünüyor. O kadar kolay değil ama sonu çok güzel olan bir şey o yüzden asla pes etmemeleri gerekiyor” dedi. (SELİME AYDEMİR) 

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler