Takip Et

SON DAKİKA

Zirveye tırmanan ilk Türk oldu

12 Ekim 2017, Perşembe 12:22

     


Türkiye’yi yüksek irtifa dağcılığı alanında temsil eden Aydınlı sporcu Hümeyra Yıkılmaz, 4 kez 7 bin metre üzeri zirve tırmanışını başarıyla gerçekleştiren ilk Türk kadını oldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)                                                      

Son gittiği Kırgızistan’daki 7 bin 10 metre yüksekliğindeki Khan Tengri dağı zirvesine çıkarak Aydın’ın da gururu olan Yıkılmaz, bundan sonraki hedefinin 8 bin metre olduğunu söyledi.

Aydın Doğa Dostları Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün (AYDOSK) sporcusu olarak gittiği Kırgızistan’da 7 bin 10 metre yüksekliğindeki Khan Tengi dağının zirvesine çıkan Aydınlı ilk Türk kadını Hümeyra Yıkılmaz oldu.

Aydın Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda 25 gün süren son derece tehlikeli ve macera dolu bir tırmanışın ardından Aydın’a dönen başarılı sporcu Yıkılmaz, AYDOS Kulübünde basın toplantısı düzenledi.

AYDOSK Başkanı Teoman Oğuzlu tarafından çiçekle ödüllendirilen başarılı sporcu Yıkılmaz, Aydın Büyükşehir Belediyesi 'nin katkılarından dolayı Kültür ve Spor Daire Başkanı İbrahim Gürdal'a plaket takdim etti. Yıkılmaz "Büyükşehir'in desteklerinden dolayı teşekkür ederim" dedi.

Teoman Oğuzlu, “Sporcumuzla ne kadar gurur duysak azdır. Bize bu gururu yaşattığı için kendisini kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz” diye konuştu.

Doğaseverlerin de katıldığı toplantıda konuşan Yıkılmaz, “Dağcılık sporunu diğer sporlardan ayıran bir felsefesi var. Bu bir tutku. Bundan sonraki hedefim dünyanın en yüksek zirvesi olan 8 bin metre yükseklikteki dağ tırmanışını gerçekleştiren ilk Türk kadını olarak adımı tarihe yazdırmak” dedi.

 

TIRMANIŞ MACERASI DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ İLE BAŞLADI

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde harita teknikeri olarak görev yapan 40 yaşındaki sporcu Hümeyra Yıkılmaz, bu macera ve tutku dolu yolculuğuna, 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminin ardından Aydın’da kurulan UMUT Arama Kurtarma Derneği’ne katılarak il adımı attı. Arama kurtarma, doğa yürüyüşleri ile doğa sporlarına başlayan Yıkılmaz, 2007 yılında İzmir’de katıldığı bir kulüpte aldığı tırmanış eğitimlerinin ardından Türkiye genelinde 3 bin metre üzeri sayısız yüksek tırmanış gerçekleştirdi.

 

DÖRT KEZ 7 BİN METRE ÜZERİ TIRMANIŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

Daha sonra yurt dışında İran ve Gürcistan'da pek çok tırmanışlar yapan Yıkılmaz, 2013 yılında ilk 7 binlik dağa çıkmak için Çin'de bulunan 7 bin 541 metre yüksekliğindeki Muztagh Ata dağına gitti. Burada zirveye ulaşamadan 6.800 metreden geri döndü. 2014 yılında Pamir sıradağlarının en yüksek zirvelerine tırmanmak için Tacikistan'a giderek, 7 bin 105 metre yüksekliğindeki Korjenevskaya zirvesine tırmanarak bu dağın ilk Türk kadın tırmanışını gerçekleştiren Yıkılmaz, ardından 7 bin 495 metre yüksekliğindeki İsmoil Somoni zirvesine tırmanarak yine ilk Türk kadın tırmanışını yapan Aydın’ın başarılı sporcusu oldu. Yıkılmaz, 2015 yılında yine Pamir sıradağlarının diğer bir zirvesi olan 7 bin134 metre yüksekliğindeki Peak Lenin zirvesine tırmanarak, 3 kez 7 binlik zirveye tırmanan yine ilk Türk kadını unvanını aldı.

 

İKİNCİ KEZ ÇIKTIĞI ZİRVE TIRMNIŞINDAN BAŞARIYLA DÖNDÜ

Yıkılmaz, 2016 yılında Aydın Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, Aydın Doğa Dostları, Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (AYDOSK) sporcusu olarak, Tanrı Dağlarının 7 bin 10 metre yüksekliğindeki Khan Tengri zirvesine tırmanmak için Kırgızistan'a gittiğini, burada kötü hava şartlarından dolayı 6 bin 800 metreden geri dönmek zorunda kaldığını söyledi. Son olarak, daha önce yarım bıraktığı Khan Tengri dağına ikinci bir tırmanış gerçekleştiren Yıkılmaz, olumsuz hava koşullarına rağmen, son derece riskli ve tehlikeli geçen 25 günlük macera dolu tırmanışı başarıyla gerçekleştirerek 7 bin 10 metre dağın zirvesine Türk bayrağını diken Aydınlı ilk Türk kadını oldu.

 

AYDIN’IN GURURU OLDU

Türkiye’de 4 kez 7 bin metre üzeri zirveye tırmanan ilk Türk kadını olarak Aydın’a dönen Hümeyra Yıkılmaz, dağcılık sporunun diğer sporlardan farklı bir felsefesi olduğunu belirterek, “ Bu bir tutku. Bundan sonraki hedefim dünya çapında bulunan 8 bin metre yüksekliğindeki dağlardan birini çıkarak rekor kıran bir Türk kadını olarak adımı tarihe yazdırmak” dedi.

Aydın’da 2011 yılında kurulan AYDOSK Derneği Başkanı Teoman Oğuzlu, “Sporcumuzla ne kadar gurur duysak azdır. Bize bu gururu yaşattığı için kendisini kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz” diye konuştu. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler