Takip Et

SON DAKİKA

CHP’li Yıldız: Virüsten ölmesek de açlıktan öleceğiz

30 Mart 2020, Pazartesi 11:16

     


CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, tarım üretiminin önemine dikkat çekerek, “Çiftçi tarlaya inip ürününü ekip biçmezse virüsten ölmesek de açlıktan öleceğiz” dedi.

Koronavirüs salgının önlenmesi adına getirilen kısıtlamalardan dolayı tarım üretiminin etkilenmemesi gerektiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, çiftçiye her türlü kolaylığın sağlanması gerektiğini söyledi.

“ÇİFTÇİ VARSA HAYAT VAR”

Milletvekili Yıldız, “Tarımda ekim dikim zamanına giriyoruz ve önümüzdeki 2 aylık süreçte çiftçi tarlaya inip ürününü ekip biçmezse virüsten ölmesek de açlıktan öleceğiz. Tarıma, emekçiye, çiftçiye ekonomik pakette yer vermeyenler umarım bunun farkındadır. Tarım temel direktir, tarım olmazsa hayat olmaz. Çiftçilerimizin ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın Tarım Kredi, Ziraat Bankası ve diğer bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, ilave kredi limiti açılması, üreticilerimizin desteklenmesi gerekmektedir. Mazot, gübre, ilaç ve tohum desteği verilmelidir. Mevsimlik işçiler için hijyenik ortam sağlanmalı ve çalışmalar yapılmalıdır. Aksi takdirde Market raflarında, pazarda, manavda aldığımız ürünlerde kıtlık olmaması için çiftçinin tarlasına gitmesi gerekiyor. . Yani tarımsal üretim olmazsa bu kez gıda kıtlığı başlar. Çiftçi durursa tarım durur. Çiftçi varsa sağlık var. Çiftçi varsa hayat var” ifadelerini kullandı.

ÖNERİ TALEBİNİ SIRALADI

Koronavirüs tehdidine karşı tarım ve gıdada alınacak tedbirler hakkında da öneri paketi sunan Yıldız, listede şu önerileri sıraladı:

“Üreticinin 2019 yılından kalan tarımsal destekleri hemen, 2020 yılı için belirlenen 22 milyar TL desteğin yarısı Haziran ayı sonuna kadar ödenmelidir. Tarım Kanununa göre 2020 yılı tarımsal desteklemeleri Gayrisafi Milli Hasılanın yüzde 1’inden az olamaz, yaklaşık (49 milyar TL ) hükmüne göre verilmelidir. Üreticiye girdi desteği sağlanmalı. Çiftçinin kullandığı mazotun KDV ve ÖTV’si kaldırılmalıdır. Gübre destekleri arttırılmalıdır. Tohum ve ilaç temininde üreticiye destek sağlanmalıdır. Hayvancılık yapan üreticilerimiz, için yem fiyatlarında ve tedarikinde destek verilmelidir. Mera alanları yetiştiricilere bedelsiz tahsis edilmelidir. Üreticinin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine borçları faizsiz ertelenmelidir. Üreticiye borçlarından dolayı başlatılan takip ve haciz işlemleri durdurularak, tüm borçlar yeniden, sıfır faizle yapılandırılmalıdır. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan elektrik borçları ve tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmeli, icra takipleri durdurulmalıdır. BAĞ-KUR prim borçları olan çiftçilerimizin ödemeleri ertelenmeli ve koronavirüs etkisi geçene kadar BAĞ-KUR primleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Mevsimlik tarım işçileri, tarımsal üretimin en önemli unsurlarıdır. Yaşam alanları sağlıksız ve güvencesizdir. Koronavirüse karşı yolculuklarında ve konaklama alanlarında her türlü tedbir alınmalıdır. Geliri olmayan köylüler ile düşük geliri olan ya da hiç geliri olmayan orman köylülerine her ay 2 bin lira destek sağlanmalıdır. ESK ( Et ve Süt Kurumu) depolarında bekleyen etler yoksul ailelere sosyal devlet sorumluluğu ile dağıtılmalıdır. Et ve et ürünleri , süt ve süt ürünlerinde KDV sıfır olmalıdır. Fide üretiminde yüzde 8-18 arasında uygulanan KDV oranı sıfırlanmalıdır. Ekilmeyen tarım arazilerin üretime kazandırılması için bütün tarımsal girdiler karşılanmalıdır. Yaş sebze ve meyve satılan hallere ürün giriş ve çıkışında KDV oranı sıfırlanmalıdır. Bu mekanlarda sağlık ve hijyen koşulları düzenli denetlenmelidir. Canlı hayvan pazarlarının hijyen kuralları maksimize edilmelidir. Sosyal mesafe kuralına uyulması sağlanmalıdır. Başta Toprak Mahsulleri Ofisi olmak üzere, çiftçi kuruluşu kooperatif ve birlikler, üreticinin ürün alımı konusunda görevlendirilmelidir. Kooperatif ve birliklere sıfır faizli kredi desteği ile üreticinin ürünü güvence altına alınmalıdır. Tüketiciye kontrollü, doğal ve sağlıklı ürünlere uygun fiyatla erişim kolaylığı sağlanmalıdır. Halkımızın gıda ihtiyacını karşılayan gıda işletmelerinin ürün işlemelerine devam edebilmesi için her türlü kredi olağanı sağlanmalıdır. Tarım işçisi sorunu yaşanmasının yanında tarım işçileri korona virüs bulaşma riskine göre önlemler artırılmalıdır. İlden ile ekim ve hasat süresince devam edecek göçler için gereken takip, kontrol, tedavi hazırlığı sağlanmalıdır.” (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler