Takip Et

SON DAKİKA

Çıldır Havalimanı’nı ‘Darbeciler’ kapatmış

22 Kasım 2016, Salı 07:00

     


Tarifeli sefer ve sivil uçuşa açılması yılan hikayesine dönen, 1957-1961 yılları arası toprak pist olduğu için yaz dönemlerinde yurt içi yolcu taşımacılığında tarifeli seferle faaliyette bulunan Çıldır Havalimanı’nın, 30 Mayıs 1960’dan 20 Kasım 1961 yılına kadar görevde bulunan ‘Darbe Hükümeti’ tarafından yolcu trafiğine kapatıldığı ortaya çıktı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

27 Mayıs 1960 yılında gerçekleşen askeri darbe sonrasında, 30 Mayıs 1960’dan 20 Kasım 1961’e kadar görevini sürdüren 1. ve 2. Milli Birlik Komitesi adı altındaki ‘Darbe Hükümeti’nin, Aydınlı Merhum Başbakan Ali Adnan Menderes’in asılarak idam edildiği tarih olan 1961 yılı içinde Çıldır Havalimanı’nı, yeterli uçak ve yolcu potansiyelinin bulunmaması gerekçesini öne sürerek trafiğe kapattığının ortaya çıkması, türlü soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Havaalanı kurulması için 1956 yılından bağışlanan arazide, hibe şartının yerine getirilmesi talebine ilişkin uzun süredir hukuk mücadelesi veren Çıldır Ailesi’nin yaşayan en büyük ferdi 93 yaşındaki Şevki Çıldır, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği’nce geçtiğimiz Ağustos Ayı’nda tarafına iletilen yazıya ve kendisinin de hatırladığına göre, Çıldır Havalimanı’nın 1961 yılında ‘Darbe Hükümeti’ tarafından trafiğe kapatıldığını söyledi. Şevki Çıldır’a göre ‘Darbe Hükümeti’ Çıldır Havalimanı’nı kasıtlı olarak Aydın’ı cezalandırmak için kapattı.

“AYDIN ARTIK DAHA FAZLA CEZALANDIRILMASIN!..”

Merhum Başbakan Adnan Menderes’in 1960-1961 yılları arasında görevde bulunan ‘Darbe Hükümeti’ tarafından haksız ithamlarla suçlanarak idam edildiği 17 Eylül 1961 tarihinden önce ve aynı yıl içinde Çıldır Havalimanı’nın trafiğe kapatıldığını söyleyen Şevki Çıldır, “Merhum Başbakanımız Ali Adnan Menderes’i asarak idam eden darbe zihniyeti, Çıldır Havalimanı’nı yolcu trafiğine kapatarak Aydın’ı aklı sıra cezalandırmıştır. Aydın bunu haketmiyor. Araziyi bağışlayan hayırsever Mustafa Çıldır, 1959’da aktarmalı olarak bu havaalanı üzerinden hacca gitti. O dönemler daha Çıldır Havalimanı'ndan uçağa binip seyahat edenler olduğunu hatırlıyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Askeri Kalkışması’nda milletimizi meydanlara çağırarak ortaya koyduğu duruş ve duyarlılığa hepimiz şahit olduk. Benim kendisinden tek isteğim, özellikle Demokrasi Şehidi Merhum Başbakan Adnan Menderes ile bu araziyi memlekete bir havaalanı kurulması için bağışlayan Mustafa Çıldır’ın mezarında kemiklerinin daha fazla sızlamamasını sağlamasıdır. 1961’de darbe hükümetinin Aydınlı Başbakan Adnan Menderes’e olan kiniyle trafiğe kapattığı Çıldır Havalimanı, ne zaman tarifeli seferlerle sivil uçuşa açılarak Aydın’ın hizmetinde olacak. Aydın artık daha fazla cezalandırılmasın” diye konuştu.

“ADNAN MENDERES BAĞIŞ İÇİN BABAMA TEŞEKKÜR ETMİŞTİ”

Demokrasi Şehidi Merhum Başbakan Ali Adnan Menderes’in 1956’da araziyi bağışlayan Mustafa Çıldır’a bedelsiz arazi bağışı nedeniyle o dönem bizzat teşekkür ettiğini söyleyen Şevki Çıldır, “Babama o dönem bedelsiz bağışı nedeniyle dönemin Ulaştırma Bakanı ve Demokrat Parti Afyon Milletvekili Arif Demirer’in katılımıyla Aydın Valiliği’nin önünde madalya töreni düzenlendi. Başbakan Ali Adnan Menderes, yurtdışında olduğundan dolayı törene katılamamış ve gönderdiği telgrafta babama teşekkür ederek gözlerinden öptüğünü söylemişti. Çıldır Havalimanı’nın Aydın’a kazandırılmasında Adnan Menderes’in emekleri de ortadır. O Aydın’ın bir havaalanına kavuşmasını çok istiyordu ve bu kendisini samimi bir arzusuydu. Ne yazık ki geçtiğimiz gün Türkiye’de bakanlık tarafından 10 yeni havalimanı kurulacağını öğrendik ancak listede Aydın’ın yine adı yok. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum; Nasıl ki başbakanlığı döneminde Aydın’a Adnan Menderes Barajı’nı tamamlayarak hizmete açtıysa, Demokrasi Şehidi Adnan Menderes’in bir arzusu olan Çıldır Havaalanı için de devreye girsin. Bunun gerçekleşmesini çok istiyorum” dedi. (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler