Takip Et

SON DAKİKA

Sezgin, Bakan Kurum'a JES'leri sordu

17 Nisan 2019, Çarşamba 09:48

     


İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle Jeotermal Elektrik Santralleri (JES) hakkında soru önergesi verdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 2007 yılında kabul edilen 5686 sayılı “Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu” doğrultusunda, Aydın ilinin büyük bölümünde çok sayıda jeotermal enerji santrali kurulduğunu ifade eden Sezgin, bu santrallerde gereken denetimlerin gerçekleştirilmemesi ve mevcut düzenlemelerin sürmesi halinde insan sağlığı, çevre, tarımsal üretim, hayvancılık ve doğal kaynaklara verilecek ilave ciddi zararlar oluşabileceğini çoğu kez dile getirdiğini söyledi.

RAPORDAN NOTLAR

Sezgin, 25 Temmuz 2018 tarihinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle sorduğu sorulara verilen 8 Kasım 2018 tarihli yanıtta, “JES’lerin tarımsal üretim, insan ve hayvan sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi tespit edilmemiştir” ifadelerinin yer aldığını söyledi.

"ZARARLAR GÖZARDI EDİLİYOR"

Sezgin, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim’in de 21 Şubat 2019 tarihinde Genel Kurul’da yaptığı konuşmaya değindi. Erim'in yaptığı konuşmasında “JES’lerin kansere ve ölümlere neden olduğuna dair herhangi bir akademik çalışma bulunmadı” sözlerini hatırlatan Sezgin, “Tesislerden dışarıya (ekosisteme) herhangi bir katı, sıvı, gaz atığı olmadığını belirtmiştir. Ülkemize faydası dokunacak bir sektör olduğu için JES’lere yönelik eleştirilerde dikkatli davranılması gerektiğini ifadeyle, JES’lerin maddi getirileri nedeniyle zararlarının gözardı edilebileceği imasında bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

"JES'LERİN RİSKİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR"

İYİ Partili Sezgin soru önergesinde, iktidar tarafından izlenen ve JES’lerin tehditlerini ve risklerini görmezden gelen tutuma rağmen, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın finansmanıyla, Bakanlık tarafından JES’lerin Büyük Menderes Havzası üzerindeki zararlarının araştırılması amacıyla bir proje uygulanacağı yönünde duyumlar alındığını söyledi. Sezgin, Bakan Kurum’a yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası finansmanıyla, JES’lerin Büyük Menderes Havzası üzerinde yarattığı tehditlerin araştırılmasına yönelik bir çalışma gerçekleştirileceği doğru mudur? Doğruysa, bu proje ne aşamadadır?

Proje için bir ihale şartnamesi hazırlanmış mıdır? İhale için gerekecek yeterlilik kıstasları nelerdir?

JES’lerin zararlarının ve oluşturduğu risklerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi hangi bilimsel kriterlere göre gerçekleştirilecektir? Muhtemel projenin sonuçları, doğrulayıcı bir test ve değerlendirmeye tabi tutulacak mıdır?

Proje kapsamında hazırlanacak olan sonuç raporu, mevcut JES işletmeleri, JES yatırımlarına sağlanan izinler ve yeni yatırımlar konusunda bağlayıcı olacak mıdır?

JES yatırımlarının zararlı olduğunun tespit edilmesi durumunda, mevcut yatırımlar veya yeni yapılacak yatırımlarla ilgili nasıl bir önlem uygulanacaktır?

Son yıllarda Aydın’da ortaya koyulan eleştiriler, muhalefetin uyarıları ve yerel halkın direnç göstermesine rağmen, böyle bir çalışma yapılması bugüne kadar neden gündeme alınmamış ve JES yatırımlarına sistematik şekilde izin verilmeye devam edilmiştir?

Araştırma sonucunda, JES’lerin risk ve tehditlerine ilişkin kaygıların haklı çıkması durumunda, bu risklere maruz kalan ve maddi, manevi ya da sağlıkla ilgili zararlar gören kişilere herhangi bir tazminat ödenmesi planlanmakta mıdır? (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler