Takip Et

SON DAKİKA

“Yeni Anayasa, şahsi bir mesele değil memleket meselesidir”

16 Ocak 2017, Pazartesi 09:41

     


AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Yeni Anayasa görüşmeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yeni Anayasa’nın Türkiye’nin önündeki bir seçenek değil Türk milletine karşı boyun borcu olduğunu söyleyen AK Parti MKYK üyesi ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “Yeni Anayasa kaderimiz olmuştur. Tarihin bugüne getirdiği birikimlerin, acı tecrübelerin omuzumuza yüklediği kaçınılmaz bir sorumluluktur” dedi.

“ELİMİZDEKİ ANAYASA DARBENİN DOĞURDUĞU BİR ANAYASADIR”

“Yeni Anayasa, milletin biz yapmadıkça ertelediği fakat ısrarla istediği final ödevidir” diyen Savaş, “Artık bunu görelim çünkü elimizdeki Anayasa, darbeleri çağıran bir Anayasadır. Önümüzde duran Anayasa, darbenin doğurduğu bir Anayasadır. Bu ülkede darbeleri ezen, tepeleyen kahramanlar var. Artık bu ülkede, ne tanklardan, ne de bombalardan sinen bir TBMM var. Artık yeni bir Türkiye var. Yepyeni hedefleri olan güçlü bir Türkiye var. Farklı bir lider, farklı bir kadro var. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilen bir Türkiye var. Vatandaşın yüzde 69'u bu kararı onayladı ve ondan sonra aslında anayasada cumhurbaşkanlığına giden yolda önemli bir adım başlatılmış oldu. Parlamento ve cumhurbaşkanı millet iradesiyle seçilmiş oldu. Cumhurbaşkanlığı sistemi, milletimiz ve ülkemizin refahı ve devamlılığını sağlamakla ilgilidir” diye konuştu.

“YASAMA VE YÜRÜTME KESİN ÇİZGİLERLE AYRILIYOR”

Anayasadaki değişiklik teklifinin bir şahıs meselesi olmadığının altını çizen Savaş, şunları söyledi: “Bu esasında memleket meselesidir, bir Türkiye meselesidir, aziz milletimizin geleceği ile yakından ilgilidir. Parlamenter sistemde sandıktan çıkan irade, anında hükümet kuramıyordu. Önce koalisyon mu, tek parti hükümeti mi olacak, sonra TBMM’den güvenoyu alabilecek mi, bakanlar gensorularla yerinden edilecek mi vs. gibi siyasi istikrarsızlığı besleyen unsurlar sıkıntı yaratıyordu. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde ise, sandığa gidip oy veriyorsunuz ve sonucunda Meclis üyeleri ve ülkeyi yönetecek kadrolar seçiliyor. Hükümet ülkeyi yönetiyor. Yasama ve yürütmenin kesin çizgilerle ayrılması sağlanıyor."

“MİLLETVEKİLLERİNİN DENETİMİ DAHA DA KUVVETLENİYOR”

Yürütmenin TBMM’nin içinden çıkmamasının TBMM’yi güçsüzleştirmeyeceğini ve aksine denetimini kuvvetlendireceğini vurgulayan Savaş, “TBMM’nin yasa yapma, değiştirme ve kaldırma hakkı olduğu gibi kalıyor. Meclis araştırmasından genel görüşmeye, meclis soruşturmasından soru önergeleriyle denetlemeye dek TBMM’nin mevcut yetkileri de muhafaza ediliyor. Kuvvetlerin net biçimde ayrılması, milletvekilleri ile bakanlar kurulu arasında olması gereken mesafeyi sağlıyor ve milletvekillerinin denetimini kuvvetlendiriyor. Seçilmiş başbakanın elde ettiği yetkinin aynısı, seçilmiş Cumhurbaşkanına devredilmiş oluyor” ifadesini kullandı.

“YENİ ANAYASA İLERİDEKİ MUHTEMEL SORUNLARI KÖKÜNDEN ÇÖZECEK”

Tek amaçlarının millete hizmet olduğunun altını çizen Savaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Her şey milletimizi mutlu etmek için, yaşam kalitesini arttırmak içindir. Getirilen değişiklikler ülkemizin içinde bulunduğu şartları ve gelecekte karşılaşması muhtemel sorunları kökünden çözecek ve ortadan kaldıracak bir değişikliklerdir. Bunun için her zamankinden fazla çalışmamız gerekiyor. Duygusal davranmayacağız. Nefsimize mahkûm olmayacağız. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza edeceğiz. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Anayasa değişikliği ile ilgili Meclis görüşmelerimizi tamamladıktan sonra asıl sahibinin önüne gitmesi aşamasına geçilecektir. Bu aşamada milletimizin sağduyusu devreye girecektir. Milletimizin onayıyla büyük, güçlü ve bağımsız Türkiye yoluna devam edecek." (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler