Takip Et

SON DAKİKA

Sezgin Türk Diplomasisi’ndeki yeni düzenlemeleri eleştirdi

13 Temmuz 2018, Cuma 16:20

     


İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Dışişleri Bakanlığı’nın kurumsal yapısını bozmaya yönelik adımların Türkiye’nin ulusal çıkarlarına zarar vereceğini söyledi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili ve Emekli Büyükelçi Aydın Adnan Sezgin, Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi’ne geçişin ardından yayınlanmış olan 2 ve 3 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri kapsamında, Dışişleri Bakanlığı’nın yapısı ve işleyişine yönelik düzenlemeleri eleştirdi. Sezgin açıklamasında, “Osmanlı’dan ilham alan ve Cumhuriyet deneyimleriyle güçlenen diplomasi geleneğimiz, kendi içinde bir okuldur ve keyfi düzenlemelerle tahrip edilmemelidir” dedi.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YÜZ AKI KURUMLARIMIZDANDIR”

Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi’ne geçişin ardından yayınlanmış olan 2 ve 3 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnameleri kapsamında, Dışişleri Bakanlığı’nın yapısı ve işleyişine yönelik birtakım düzenlemeler yapıldığını söyleyen Sezgin, “Bu düzenlemelere göre, herhangi bir kurumda 5 yıl memuriyet yapmış olan kişilerin Dışişleri Bakanlığı’nda genel müdür ve daire başkanı olarak atanması mümkün hale gelmekte, kurum içindeki yükselme kriterleri daha muğlak hale getirilerek liyakate dayalı terfi ilkesi tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Uzun bir tarihin taşıyıcısı olan Dışişleri Bakanlığı, Osmanlı İmparatorluğu’ndan ilham alan ve Cumhuriyet dönemindeki deneyimlerle zenginleşen bir diplomasi geleneğine sahiptir. Kendi tarihsel süreci içinde kazanmış olduğu deneyim ve birikim sayesinde Dışişleri Bakanlığı, dünya çapında büyük saygı duyulan güçlü bir diplomasi ekolünü temsil etmektedir ve bürokrasi sistemimizin yüz akı kurumlar arasındaki yerini almıştır” dedi.

“USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Dünyanın önde gelen ülkelerinde ve diplomasi tarihi boyunca karşılaşılan diğer başarılı örneklerde olduğu gibi Türkiye’de de diplomasi mesleğinin uzmanlık gerektiren bir meslek olduğunun altını çizen Sezgin, “Diplomasi mesleğinde usta-çırak ilişkisi son derece büyük önem taşımaktadır. Ayrıca diplomasi mesleğinin, özellikle müzakere teknikleri başta olmak üzere sanatsal bir boyutu da bulunmaktadır ve bu boyutun zenginleşerek güçlenmesi için ciddi bir tecrübeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu özellikleri doğrultusunda diğer saygıdeğer memuriyetlerden ayrı mütalaa edildiği için, diplomasi geleneği olan ülkelerde dışişleri bakanlığı memuriyeti, özel bir eğitim ve kariyer sürecine bağlanmıştır. Bakanlık personeli için özel bir okul niteliği de taşıyan bu süreç, güçlü bir diplomasi geleneği ve başarılı bir dış politika için gereken önkoşullar arasındadır” diye konuştu.

“DEĞİŞİKLİLER YIKMA ANLAYIŞININ UZANTISIDIR”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sürecinde Dışişleri Bakanlığı’nın yapı ve işleyişine ilişkin gerçekleştirilen düzenlemeleri eleştiren Sezgin “Diplomasi geleneğimizin tahrip edilmesi sonucunu ortaya çıkartarak Türkiye’nin ulusal gücünün parçası olan çok önemli bir sütuna da darbe vurmak anlamı taşımaktadır. Dünyanın yakın tarihi de göstermektedir ki, siyasi rejimlerde yaşanan otoriterleşme süreçleri genellikle köklü geleneklere sahip olan kurumların da yıkılması ve içinin boşaltılması sonucunu doğurmaktadır. Devlet geleneğimizin hafızası olma özelliğini de taşıyan Dışişleri Bakanlığımızın teşkilat yapısında ve işleyişinde yapılan bu değişiklikler de maalesef böyle bir yıkma ve yok etme anlayışının uzantısıdır” dedi.

“DÜZENLEMELER ULUSAL ÇIKARLARIMIZA AYKIRIDIR”

Düzenlemelerle ilgili olarak eleştirisinde hassasiyet vurgusu da yapan Sezgin, “Türkiye için çok kritik bir alan olan diplomasi geleneğimizin bu tür düzenlemeler yoluyla tahrip edilmesinin, kurum kültürüne ve mesleğin saygınlığına olduğu kadar ulusal çıkarlarımıza da aykırı olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki bu tahribat, ülkemizin dış ilişkiler alanında çok önemli sorun ve sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleştirilmektedir. Dışişleri Bakanlığı ile ilgili yapılan düzenlemelerde bu hususların dikkate alınması ve tahribattan vazgeçilmesi konusunda, Yüce Meclis’i ve Cumhurbaşkanlığı makamını gereken hassasiyeti göstermeye davet ediyorum” diye konuştu. (MURAT TAN)







 
Son Eklenen Haberler