Takip Et

SON DAKİKA

Faturayı Aydın’ın havasına kesti

13 Şubat 2016, Cumartesi 17:50

     


AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi, Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem, Aydın’da bürokrasinin ve tüm kesimlerin şehrin havasına ayak uydurduğunu iddia etti. Erdem, “Bu havayı teneffüs eden bütün kesimler hangi durumdaysa; bürokrasi de aynı durumda” dedi.

Mehmet Erdem, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin algı yönetimi ve popülizm konusunda Türkiye’de en iyi belediyeler arasında yer aldığını, hizmet konusunda ise durumun tam tersi olduğunu savundu. Didim’e cezaevi yapılmayacağını söyleyen Erdem, Aydın Ekonomisi için TEGAV’ın kapsamlı bir rapor hazırlayacağını, ardından hızlı bir çalışma başlayacağını duyurdu.

Aydın’da tarım ve hayvancılıkla birlikte bu sektörlere dayalı makine ve imalat sanayisinin de büyüyeceği öngörüsünü paylaşan Erdem, kanunlara uymayan jeotermal çevrim santrallerinin kapatılabileceğini söyledi. Jeotermal konusu üzerinden siyaset yapanları, bilgi ve belgelerle ilgili kurumlara şikayet etmeye davet etti ve “Bu şikayetlerin bizzat takipçisi ben olacağım” dedi. Aydın’a Yön Verenler Röportaj Dizisi’nin ikinci konuğu olan Erdem ile söyleşimizin son bölümü önemli mesajlar içeriyor.

RÖPORTAJ: EMİN AYDIN

- Didim’e cezaevi yapılması konusunda ne düşünüyorsunuz, tavrınız ne olacak?

Bu konu ilk gündeme atıldığında, başlatılan bu süreçten hiç haberimiz yoktu. Durumu dönemin Aydın Cumhuriyet Başsavcısı’ndan öğrendik. Adalet Bakanlığı’na da konuyu sorduk, “Didim kamuoyu, dolayısıyla da biz bunu istemiyoruz, yapılmasın” talebimizi ilettik. Bakanımız da bir soru önergesinde buna cevap verdi, “İstenmiyorsa, yapmayız” dedi. Bizim açımızdan o günden itibaren farlı bir gelişme olmadı. Bu konu tekrar gündeme gelmeye başladıysa, detaylarını öğrenir, yeniden paylaşırız.

- Aydın bürokrasisi hakkında ne düşünüyorsunuz, yeteri kadar çalışkanlar mı?

Aydın bürokrasisi Aydın’ın havasına uygun olarak şekilleniyor. Bu havayı teneffüs eden bütün kesimler hangi durumdaysa; bürokrasi de aynı durumda.

- Memnun değil misiniz?

Aydın’daki bürokratlarımızın devletimiz, milletimiz ve Aydın için hayırlı hizmetler yaptığına inanıyorum. “Aydın’ın bürokrasisi kötü, şuranınki iyi” diyemeyiz. Aslında bürokrasiyi çalıştıracak ve hareket geçirecek olan siyasi iradedir. Aslında siyasi iradenin, hükümetin temsilcisi Vali Bey’dir. Vali de çok gayretli, çok iyi, çok güzel bir şekilde mücadelesini sürdürüyor. Aydın, batıda, deniz kenarına yakın bir kent. Aydın iklim itibariyle sıcak bir kent. Aydın, senede 5-6 ay yazlık kültürünün yaşandığı bir kent. Ticari hayat veya bürokrasi içerisinde de emekli olan vatandaş açısından da bir çok vatandaşın yazlık evinin olduğu bir kent. Bu bakımdan bütün kesimlerimiz bu havadan etkileniyor. Anadolu’nun diğer şehirleri ile karşılaştırdığımızda yazlık ve sayfiye kültürünün, iç kesimlerdeki bölgelerde çok fazla olmadığını görüyoruz. Oradaki ticari hayatın da Aydın’a göre çok daha hareketli ve çok daha fazla olduğunu görüyorsunuz. Ailecek oturacak evimiz var ama deniz kenarından bir ev nasip olmadı bize.

- Kalkınma ajansları ve teşviklerden Aydın iş dünyası yeteri kadar faydalanıyor mu?

Türkiye Ekonomi Politikaları Geliştirme Vakfı (TEPAV) ile önümüzdeki günlerde kapsamlı bir çalışma başlatıyoruz. TOBB Ekonomi Üniversitesi'nin bünyesinde bulunan bir vakıf. Prof. Dr. Necdet Budak, bir heyetle birlikte gelecek. Geçenlerde bize Ankara’da sunum yaptılar. Aydın’ın her bakımdan ekonomik gelişmesini sağlayacak o bölgelerde, o ilçelerde yaşayan bütün kesimlerle beyin fırtınası toplantıları yapılacak. Bunların profesyonelce raporları hazırlanacak. Bu çalışmaların sonunda güzel neticeler ortaya çıkacak.

Kalkınma Ajansları konusunda, TKDK da GEKA da KOSGEB de burada çok güzel işler yaptı. Önümüzdeki günlerde TKDK bir lansman yapacak, neler yaptığını, ne kadar destek çıkardığını kamuoyu ile paylaşacak. KOSGEB de bu konuda bilgilendirme yapabilir. GEKA’nın yine Aydın için güzel projeleri var. Yetersiz projelerle, eksik projelerle kimse kolay kolay destek alamaz. Projelerin yeterli ve uygun olması lazım. Ben üç kurumun da Aydın için güzel projeler gerçekleştirdiğini biliyor, görüyorum.

- Tarım Komisyonu üyesisiniz ve Aydın tarım şehri, tarımsal çalışmalar, destekler ne durumda?

Tarım ve hayvancılığa yapılan destekler toplumun malumu. 2 milyar TL olan destek, 10 milyar TL’ye çıkmış durumda. 2002 yılına göre Türkiye genelinde destekler 5 kat arttı. Aydın'a 2015 yılında 375 milyon Türk Lirası civarında tarımsal destek verildi. 2002 yılı ile karşılaştırdım, 2002 yılında hayvancılığa verilen destek ile 2015 yılında verilen desteği kıyasladığımızda; 50 kat fazla destek verilmiş. Aydın’da Tarım Bakanlığı’nın destekleriyle, özellikle hayvancılık tesislerinde, tarımsal üretim yapan tesislerde, tarımsal makine ekipman destekleriyle modern tarım makinelerinin daha etkin kullanılması, zeytin çırpma makinelerinden tutun, yem karma makinelerine kadar... Bu destekler olduğu için Aydın’da özellikle tarım makineleri sektörü devasa bir şekilde büyüdü. Geçen ASTİM OSB’yi gittim, oradaki firmaları ziyaret ettim. Söke’ye bakın, buraları ziyaret edin, tarım makineleri sektörü, Aydın’daki önemli sektörlerden bir tanesidir. 2002 yılına göre, en az 10 kat büyüme göstermiştir. Aydın bir tarım kenti olarak, tarım ve hayvancılığın polikültür şeklinde yapıldığı bir kent olarak, bundan sonraki süreçte tarım ve hayvancılık daima hep önde olacak ve bu gelişmeler tarım ve hayvancılıkta Aydın’ın marka bir kent olmasını pekiştirecek.

- Aydın’da çok ciddi enerji yatırımları var. Bununla birlikte birtakım rahatsızlıklar da oluşuyor. Çevre sorunları, incir ile jeotermal ilişkisi konularında ne düşünüyorsunuz?

Çevre bizim için daima önemli. Çevreyi ihmal edemez, göz ardı edemeyiz. Su, toprak ve insan sağlığı gibi konuları bunun içine dahil ediyoruz. Asla ve asla ihmal edemeyiz. Bu konuda da Aydın’da ve Türkiye’de uygulamalara baktığımız zaman, kanunu müeyyideler ortada, jeotermal santralleri için eğer reenjeksiyon mecburiyeti konduysa, buna uymayan bir santral varsa, cezasını öder ve yine yapmaya devam ederse kapatılması bile göze alınabilir. Reenjeksiyon yapıyor, bütün yükümlülüklerini yerine getiriyorsa, buna da söyleyecek bir şeyimiz olamaz. Özellikle çevre ve incir üzerinden siyasete doğru bir savrulma görüyorum. İdeolojik, siyasi kaygıları olan sivil toplum kuruluşu liderleri, kendilerine yakın olan siyasi kişilerle, yöneticilerle her halde kapalı kapılar ardında birtakım görüşmeler yapıyorlar. ‘Sen şuradan bastır, ben bunu söyleyeyim, öbürü de şunu yapsın’ gibi bir organizasyon olduğunu tahmin ediyorum. Bu bizi doğru bir sonuca götürmez. O bakımdan ben, çevre konusunda kim, ne tespit ettiyse çıksın. Bugün Tabip Odası Başkanı konuşuyor. Tabip Odası Başkanı, ‘Ben Aydın’da oda olarak inceleme yaptırdım, şu, şu, şu santrallerin reenjeksiyon yapmadıklarını tespit ettim, bunları da ilgili kurum ve bakanlıklara şikayet ettim’ desin. Biz de cezalandırılmaları konusunu takip edelim, böyle bir tane şikayeti var mı acaba? Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bir tespit var mı? Bir şikayet, bir ihbar var mı? Bunlar yapıldı da devletin kurumları bigane mi kaldı? Sessiz mi kaldı, şikayetin gereğini yapmadılar mı, cevap vermediler mi? Kim ne biliyorsa, ne görüyorsa, nerede yanlışlık tespit ediyorsa buyursun şikayet etsin. Vatandaş olabilir, STK temsilcisi olabilir, Tabip Odası Başkanı olabilir, gereğini yapsınlar, biz de takip edelim. Söylemler, bilimsel raporlara dayansın. ‘Kanser oranları arttı’ diyorlar. Peki kanser oranları Muğla’da ne kadar arttı, Denizli’de, İzmir’de ne kadar attı? Bölgede durum nedir? Ben bunları incelemiş değilim şu anda, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün bir inceleme yapıp bu iddialara cevap vermesi gerekir. Aydın ile Muğla’daki kanser oranları birbirine yakınsa; Muğla’da jeotermal mi var? ‘Siyasi kaygılarla hareket ederek AK Parti Hükümeti’ni nereden denk getirirsek vuralım’ yaklaşımı ile hareket edersek hem halkı kandırmış, hem de bilimsellikten uzaklaşmış oluruz hem de haksızlık yapmış oluruz.

- Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını ve Başkan Özlem Çerçioğlu’nu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aydın Büyükşehir Belediyesi iki şeyi çok iyi başarıyor; bir algı yönetimi, iki popülizm. Bunu tebrik etmek gerekir. Onun dışında belediyecilik adına ben, Türkiye’deki en başarısız belediyelerden biri buluyorum. Algı yönetimi ve popülizm konusunda da Türkiye’deki en iyi belediyelerden bir tanesidir.

- “Aydın’ın malları Aydın’da kalsın” diyen Özlem Çerçioğlu bu konuda sizlerin üzerinize düşeni yapmadığınızı söylüyor, nedir durum?

Aydın İl Özel İdaresi’nin mallarının o gün için Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine devir ve tasnifi işleminden söz ediyoruz. Bu işlemi kim yapmış, nasıl bir komisyon kurulmuş, kim neyi istemiş de alamamış, bunların hepsi bizim ilgi alanımızın dışında konular. Bizden o zaman bu konuda bir destek de istenmiş değil. Devir Tasnif Komisyonu tekrar çalışmalarına başladı. Bu komisyona büyükşehir ve ilçe belediye başkanları gitsin, ne istiyorlarsa, ne hak, ne hukukları varsa istesinler. Taşınır, taşınmaz malları dağıtacak komisyon. İlçe belediyelerinin hakları da var. Onlar da halka hizmet ediyor. ‘Bütün mallar büyükşehir belediyesine verilecek’ diye bir kural da yok. İnşallah uygun ve adaletli bir tasnif çalışması olur.

- Partililerinize bir mesaj vermek ister misiniz?

AK Parti olarak bizim diğer partilerden daha çok çalışmamız gerekiyor. Birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeli, kuvvetlendirmeliyiz. Aydın’da AK Parti şu anda iyi gidiyor, daha iyi bir imajımız oluşmaya başladı. Bunu biz iyi hizmetlerle takviye edip süsleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde hem Türkiye’de hem de Aydın’da AK Parti daha güzel yerlere gelecek.

- Aydın halkına bir mesajınız var mı?

Hemşehrilerime partime ve bana gösterdikleri teveccühten dolayı şükran duyuyorum. Aydın, dünyanın en güzel yerlerinden, en güzel nimetlerinin bahşedildiği yerlerden bir tanesi. İlimizin kıymetini iyi bilelim ve her açıdan hak ettiği noktaya beraberce çalışarak getirelim. Bunun için de daha çok birbirimizi teşvik edelim, destek olalım. Birbirimize ışık tutmaya, yol göstermeye ihtiyacımız var. Aydın için projesi olan kim varsa, desteklemeye hazırız. Hem kurumsal, hem de bireysel manada projelerini bize sunarlarsa çok memnun oluruz.

- Sormadığımız ama söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Çok teşekkür ederim. Denge Gazetesi Aydın’da şimdiye kadar daima bir dengeyi gözetti. Dengeli bir şekilde yoluna devam etmesini arzuluyorum. İnşallah Aydın için önemli bir markasınız, bundan sonra bu marka değeriniz artarak devam eder. Teşekkür eder, tüm gazete çalışanlarına başarılar dilerim. BİTTİ

Ataları belediye başkanı

“Şahsım ve aileme laf söyleyenin alnını karışlarım”

“Alkollüyken ehliyetini kaptıran aramasın”

“Arınç’tan daha büyük bir siyasetçi miyim?”

 







 
Son Eklenen Haberler