Takip Et

SON DAKİKA

“Çiftçimize gereken desteği sağlamaya çalışıyoruz”

12 Mayıs 2021, Çarşamba 09:43

     


AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, “Aydın’da yıllara göre tarıma yapılan destek 560-570 milyon lirayı buluyor bir yılda. Pamukta da çok ciddi bir destek veriliyor. Şuanda borsa fiyatları da çok iyi. Girdi fiyatlarına karşılık olarak biz de, gübre desteğini yüzde yüz arttırdık. Elimizden geldiğince bütçe imkânları dâhilinde çiftçimize gereken desteği sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

AK Parti Aydın Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Kuraklığın başlamasıyla azalan baraj sularının tarımsal üretimde sıkıntılara yol açacağını ifade eden Posacı, kuraklıktan en fazla Aydın’ın etkileneceğini söyledi.

“ADNAN MENDERES TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ ŞEHİDİ”

Posacı, “Adnan Menderes’in hatırasına bir tane müze tertip ediliyor Çakırbeyli köyümüzde, onun açılışı için Cumhurbaşkanımızı bekliyoruz ama şuan bize gelen net bir tarih yok. Vali beyle görüştüm, böyle bir hazırlık içerisindeyiz ama net bir tarih verilmedi bize. İnşallah önümüzdeki günlerde tarih kesinleşince kamuoyuna paylaşacağız bu bilgiyi. Açılış için uzun zamandır bu konudaki talebimizi yaptık, müzemiz de şuanda bitti. Adnan Menderes bizim Aydınımızın, Türkiye’nin demokrasi şehidi ve göz bebeğimiz. Güzel hatırası için güzel bir tesis yapıldı. Menderes ile iftihar ettik, yapılan bu eserle de iftihar edeceğiz. Türkiye geleneğinde darbe geçmişimiz var, İttihat ve Terakki’den bu yana. Temennimiz o ki çağımızda seçimle gelen seçimle gidecek bunun yolu bu. Maalesef bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde dış güçler çeşitli tahriklerle veya bazı kesimleri tahrik ederek onların marifetiyle seçimle değiştiremediği iktidara karşı birtakım olaylar başlatıp darbeyle sonlandırıyor. Artık bunların günümüzde çok geride kaldığını düşünüyorum” dedi.

“KURAKLIĞI EN ÇOK AYDIN’DA HİSSEDECEĞİZ”

Kuraklığa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Posacı, kuraklığın tüm ülkeyi tehdit ettiğini belirterek en çok Aydın’da hissedileceğini söyledi. Kuraklığa karşı çözüm önerileri geliştirdiklerini söyleyen Posacı, daha az su ihtiyacı isteyen ürünlerin üretilmesi için çiftçilere tavsiyede bulunduklarını belirtti. Posacı. “Aydın bir tarım kenti, birçok üründe de ilk 10’dayız. Katma değeri olan ürünlerimiz var. Gelinen noktada kuraklık Aydın’dan ziyade Türkiye’yi tehdit ediyor. Aydın’da bunu daha çok hissedeceğiz gibi görünüyor. Barajlarımız yeterli düzeyde su tutamadı. Bunun için Ziraat Odaları ve başkanlarıyla beraber Tarım İl Müdürümüz, Devlet Su İşleri Bölge Müdürümüz ile Efeler Ziraat Odası’nda bir toplantı yaptık. Buradaki amacımız çiftçimizi bilgilendirmek gerektiğini düşündüm. Bilhassa batı bölgemiz ve Aydın merkez daha üretim planını belirlememişti. Yani su problemi olduğunu bilsinler ona göre az su isteyen ürünleri tercih etsinler diye bu bilgiyi verdik çiftçimize. O dönemlerde bazı bölgelerimizde domates fidanları ekilmişti, onlarında bilgisi olsun istedik. O yüzden daha fazla geç kalırsak çiftçimiz niye bize bilgi verilmedi, demesin diye yaptık. Tabi oradan çıkan sonuç az su isteyen ürünleri çiftçimiz tercih edebilir. Örneğin Ayçiçeği yani bir iki suyla da olabilen bir ürünümüz, onu tavsiye ettik. Şuan itibariyle barajlar kapalı, DSİ yetkilileri ise Haziran’da barajları açacaklarını söylüyor çünkü ne kadar geç açarsak suyun tükenmesi de o kadar geç olacaktır” diye konuştu.

“AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR”

Posacı, “Çevre, bizim çocuklarımıza bırakacağımız en iyi miras. Jeotermal hem zenginliğimiz hem problemimiz. Ama biz zenginlik olarak görüyoruz, onları disiplinize ederek düzgün çalışma taraftarıyız. İşin antipropaganda tarafında değil, yani bağcıyı dövmek değil üzüm yemek tarafındayız. Yaptığımız görüşmelerde Tarım Bakanlığı ile Çevre Bakanı ile bizatihi görüştük. Ölçüm cihazı geliyor, ölçümler yapılıyor. En son gelen talimatla bakanımız, ‘Kuralına uygun çalışmayan jeotermal tesislerini kapatın’ dedi. Biz Aydınlıyız, bizim coğrafyada mezar taşımız var, geleceğimiz burada, işimiz gücümüz burada. CHP teşkilatları kendi başkanlarına sorular sorması gerekirken bizi sopalıyorlar. Bana göre sorgulamaları gereken kişi kendi belediye başkanlarıdır” dedi.

“AYDIN’DA TARIM DESTEĞİ YILDA 570 MİLYON LİRAYI BULUYOR”

Türkiye’de tarımsal anlamda ciddi işler yapıldığını vurgulayan Posacı, “Türkiye’de sulama anlamında çok ciddi işler yapıldı. Toprak bandında dünya genelinde 17’nci sıradayız, hasıla da 10’ununcu sıradayız, Avrupa’da birinci sıradayız. Gayri safi milli hasılamızı son 18 yılda 37 milyardan 333 milyara çıkarmışız ve Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü olmuşuz. Yılda 367 milyar destek sağlamışız çiftçimize. Büyükbaş hayvanımızda yüzde 83 artış yapmışız ve Avrupa’da 2’nci olmuşuz. Küçükbaşta ise Avrupa birincisiyiz. Hayvan sayımız ise 54 milyonu bulmuş. Yani hem büyükbaş hem küçükbaşta çok ciddi bir artışımız var. Sütte de 6 milyon tonlardan 22 milyon tonlara çıktık. Aydın’da yıllara göre tarıma yapılan destek 560-570 milyon lirayı buluyor bir yılda. Pamukta da çok ciddi bir destek veriliyor. Şuanda borsa fiyatları da çok iyi. Girdi fiyatlarına karşılık olarak biz de, gübre desteğini yüzde yüz arttırdık. Elimizden geldiğince bütçe imkânları dâhilinde çiftçimize gereken desteği sağlamaya çalışıyoruz. 2002 yılından baz alırsak 1.8 milyar olan destek bugün 24 milyara çıktı” diye konuştu. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler