Takip Et

SON DAKİKA

Yavuz: İncire tek zarar veren sizlersiniz

11 Ekim 2019, Cuma 12:34

     


AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, TBMM Kürsüsü’nden CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan’ın jeotermal ile ilgili açıklamalarına cevap verdi. AK Partili Yavuz, “JES’lerin inciri öldürdüğüne dair iddialarınızın tam aksine Aydın’da bu yıl üretilen incir rekoltesi ve kalitesi son on yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. İncire ve incir üreticisine aslında tek zarar veren sizlersiniz” dedi.

AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Aydın’da JES’lerin insan ve çevreye karşı zararlarıyla ilgili CHP Grubu tarafından Meclis araştırması açılmasına yönelik sunulan önergenin aleyhinde söz aldı. Meclis Kürsüsü’nde açıklamalarda bulunan AK Partili Yavuz şöyle dedi: Yöremizde jeotermal tesis denildiğinde hemen “Yok, incirimizi mahvediyor”, “Yok, ekili alanlarımız zarar görüyor” diyerek Aydın’da muhalefet böyle bir yaygara koparıyor. Her zaman hamasetten uzak duralım ama gelin görün ki Aydın milletvekili arkadaşlarım bu tutumlarından bir türlü vazgeçmiyorlar. İlimiz gerçekten de jeotermal kaynaklar bakından son derece zengin bir coğrafyaya sahip. Bu zenginliğimizi yaşadığımız kentimizin menfaatlerine kullanmalıyız. JES’lerle ilgili bu şekilde söylemler Aydın’ımıza zarar veriyor. Aydın’ımızın markası olan incirimizin tam da para yapacağı vakit kalktınız, yok efendim, çevreye saldığı kükürt nedeniyle JES’lerin incirleri öldürdüğünü söylediniz. Yapılan araştırmalarda kükürt oranının normal değerlerde olduğu ortaya çıktı. Sizin JES’lerin inciri öldürdüğüne dair iddialarınızın tam aksine Aydın’da bu yıl üretilen incir rekoltesi ve kalitesi son on yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti arkadaşlar. İncire ve incir üreticisine aslında tek zarar veren sizlersiniz, sizin bu hamasetiniz. Üreticinin tam da para kazanacağı zaman çıkıp “JES’ler şöyle zarar verdi, böyle kaliteyi düşürdü” diyerek yaygara koparıp incir fiyatının düşmesine sebebiyet veriyorsunuz, şimdi Aydın’daki incirin fiyatı belli. Üreticinin daha fazla mağdur olmaması için biz iktidar milletvekilleri olarak Sayın Cumhurbaşkanımızla ve Orman Bakanımızla yaptığımız görüşmelerde TMO ve Tarım Kredi Kooperatiflerince müdahale alımı yapılmasını önerdik ve bu konuda onay verdiler, sağ olsunlar, destek verdiler.”

KÖTÜ KOKU, YAVUZ’UN DA GÜNDEMİNDEYDİ

Salı akşamı Aydın'ı kaplayan kötü kokuyla ilgili de konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, “Efeler’de geçen gün akşam saatlerinde yayılan kokunun yine JES’lerden kaynaklı olduğu yaygarasını kopararak yeni bir algı çabasına girdiniz. Söz konusu kokuyla ilgili gelen şikâyetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz beş farklı bölgede inceleme yapmış. Söz konusu kokunun JES’lerden kaynaklı herhangi bir gaz sızıntısı sebebiyle olmadığı, Zindan Deresi bölgesinde bulunan atıkların yanması sebebiyle meydana geldiği belirtilmiştir. Önergenizde Aydın’da kansere bağlı ölümlerin arttığından bahsetmişsiniz. Elimizdeki verilere baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu 2013-2018 ölüm nedenlerinin yüzdesine baktığımızda 2013 yılında Aydın’da yüzde 22,4 fakat 2018’e gelindiğinde bu oran yüzde 17,1’e düşmüş, Türkiye’nin de oranlarının çok altında. Görüldüğü gibi, Aydın’da kanserden ölüm oranları Türkiye ortalamasının altında seyretmekte. Bu resmî bilgilere bakıldığında JES’lerin ölümcül hastalıklara sebebiyet verdiği yönündeki söylemlerinizin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkıyor.”

“TEHLİKE SAÇIYOR DEYİP, RUHSAT VERİYORSUNUZ”

Aydın’da JES’lere verilen ruhsatlarla ilgili de konuşan AK Partili Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir yandan “Aydın’da JES’ler tehlike saçıyor” diyorsunuz ama arka tarafta, arka planda CHP’li belediyeleriniz jeotermal firmalarına çalışma ruhsatı veriyor. Şimdi, sizlere soruyorum. ‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!’ Sizleri bu tavırlarınızdan vazgeçmeye davet ediyorum. Rapor açıklanmadan JES’lerle ilgili bu kadar yersiz konuşmalardan kaçınmanızı istirham ediyorum. Germencik’te Turanlar Mahallesi’nde 26 Eylül’de bir ruhsat verildi, belediye de malum.” (GÖKHAN DÜZYOL)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler