Takip Et

SON DAKİKA

“Teklif, muhalefetin sesini kısmaya yönelik”

10 Temmuz 2017, Pazartesi 12:52

     


CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, AK Parti ve MHP’nin TBMM Başkanlığına sunduğu İçtüzük Teklifi’ni eleştirerek, “Teklif, muhalefetin sesini kısmaya yönelik. Muhalafetin sesini kısarak Türkiye’yi yönetemezsiniz” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

CHP’li Baydar, AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan İçtüzük Teklifi’yle ilgili Denge gazetesine açıklamalarda bulundu.

Meclis’in yasama organı olduğunu ve bütün milletvekillerinin özgürce görüşlerini ifade etmesi gerektiğini belirten Baydar, “Getirilen teklif, muhalefetin sesini kısmaya yöneliktir. Özeti budur. Başka şeyler söyleyecektir iktidar milletvekilleri ama amaç, kanunları çıkarırken, ‘bugün verelim yarın çıksın bu iş uzamasın’, ‘muhalafet bir iki laf söylesin yetsin, yetsin çok tartışılmasın’ anlamında bir anlayışı getirmeye çalışıyorlar. Bu uygun değil. Muhalefetin sesini kısarak Türkiye’yi yönetemezsiniz. Yönetemiyorsunuz da zaten” diye konuştu.

Siyasi iktidarın muhalefetin istek ve önerilerini dinlemediğini savunan Baydar, “2010 referandumunda keşke o zamanki iktidar ve başbakan, bizim dediklerimizi dinleyeseydi. Biz dedik ki, ‘Bunu yaparsanız yargıyı tamamen bir cemaatin eline teslim etmiş olacaksınız’ Yaptılar ve yaptıktan sonra başlarına bu FETÖ belasının sarılmasıyla ilgili her türlü şey oldu” değerlendirmesinde bulundu.

“GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYORLAR”

2012 yılında getirilen 4+4+4 düzenlemesiyle ilgili de hükümeti uyardıklarını kaydeden Baydar, “4+4+4’ün yanlış olduğunu söyledik. Şimdi bundan da dönmeye çalışıyorlar. Sen müfredattan Atatürk’ü, Cumhuriyet’i, vatan millet sevgisini çıkarıp yerine 15 Temmuz’u sokmaya çalışma. Onun yeri ayrıdır. Öbürünün yeri ayrıdır. Kurtuluş Savaşı’nın, Cumhuriyet’in, Atatürk’ün yeri ayrıdır. Bunlar vazgeçilmezlerimizdir. Evet, 15 Temmuz’un da bir anlamı vardır. Ancak iktidar bunları oturtamıyor. Alelacele, günü kurtarmaya yönelik kanun ve teklifler yaptığı için sonradan hepsini düzeltmek durumunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

“DEMOKRATİK VE ÇOĞULCU BİR İÇTÜZÜK OLMALI”

AK Parti’nin İçtüzük konusunda da aynı anlayışı benimsediğini aktaran Baydar, şunları kaydetti:

“Televizyon üzerinden gelsin CHP’de katkı versin diyorlar. İçzütük’le ilgili temel bir referans vardır. Otururuz, biz de katkı veririz ama biz mecliste muhalefet partilerinin sesinin kısılmasına katkı vermeyiz. Meclisin temel adab-ı muaşeretini değiştirecek olan bir yapıya katkı vermeyiz. Demokratik ve çoğulcu bir içtüzük olmalı. Bunlar monarşik bir anlayışı istiyorlar. Bizim dediğimiz olsun, siz de uyuverin diyorlar. Biz öyle demiyoruz. Akıl neyi gerektiriyorsa bunu yapalım.”

Getirilen teklifte yer alan, TBMM Başkanı’nın frak giyme zorunluluğunun kaldırılmasıyla ilgili maddeye de değinen Baydar, “İsmail Kahraman’ın frak giymekten sıkılması nedeniyle getirilen maddeler vardır. Yazıktır. Meclisin bir geleneği vardır. O mecliste Atatürk de, birçok meclis başkanı da frak giyerek, o geleneğe uygun davrandı. Bu işler günlük olmaz. Türkiye’nin temel değerleriyle oynamaktan vazgeçsinler. Biz, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerini sonuna kadar savunuyoruz. Çoğulcu, parlamenter bir sistem olsun istiyoruz ama ne yazık ki, hükümet, ‘konuşulmasın, tartışılmasın’ mantığında. Bu yöntemle, bu işler olmaz” diye konuştu.

Milli değerler üzerinde hem iktidarın hem de muhalefetin uzlaşma sağlaması gerektiğini vurgulayan Baydar, "Japonya’da milli eğitim sistemi tartışılıyor mu? Adamlar yapmışlar. Kendileri 15 yılda 6 kez eğitim sistemini değiştirdiler. Milli konularda birliğimizi sağlamamız lazım. İçtüzük de parlamenter sistem de milli konumuzdur" diyerek sözlerini sonlandırdı. (KIVANÇ UĞUR)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...     







 
Son Eklenen Haberler