Takip Et

SON DAKİKA

"Zeytinlikleri korumak CHP'nin tekelinde değil"

9 Haziran 2017, Cuma 11:34

     


AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Zeytinliklerimizi, zeytin ağaçlarımızı korumak Cumhuriyet Halk Partisi’nin tekelinde değildir veya herhangi bir siyasi partinin, sivil toplum kuruluşunun tekelinde değildir. Onlar kadar biz de bu konuda hassasız” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü Mehmet Erdem, kamuoyunda '‘zeytin yasası'’ olarak bilinen torba yasayla ilgili, tvDEN'de canlı olarak ekrana gelen 'Yıldıray Yener ile Erkenden' programına telefonla bağlanarak değerlendirmelerde bulundu.

Yasanın, ‘'zeytin yasası'’ olarak nitelendirildiğini belirten Erdem, “Zeytin yasa tasarısı değil. Kanun, bir torba yasa tasarısı olarak geldi. Kanunun ana çerçevesi, sanayi tesisleri, serbest bölgelerin kurulması. Kanun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan bir kanun. Türkiye’nin belli noktalarında, limana yakın noktalarda serbest bölgeler kurmak ve yaklaşık 35-40 milyar dolarlık bir yatırımı gerçekleştirmek ve bununla beraber istihdama, Türkiye ekonomisine katkı sağlamak” diye konuştu.

Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yanlış algı üzerinden herkes değerlendirme yapıyor. Bu da değerlendirmelerin tam yerli yerine oturmasına engel oluyor. Tabii, zeytinliklerin talan edilmesi, imara açılması, zeytin bahçelerinin ortadan kaldırılması gibi konular ortalıkta konuşuluyor. Bunların birçoğu doğru değil.”

 

“ZEYTİN, TÜM İNSANLIĞIN KUTSALI”

Zeytin konusunda herkesin hassas olduğunu belirten Erdem, “Tüm insanlık aleminin, tüm dinlerin, inançların simgelerinden bir tanesidir zeytin dalı, zeytin ağacı. Bu bakımdan, Kur’an’da da ismi geçen, kutsal sayılan, üstüne Cenabı Hak'kın and içtiği kutsal bir meyvedir bizim açımızdan” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile de görüştüğünü aktaran Erdem, “Dedi ki, komisyon toplantısı esnasında biz ara verdik. Bu arada da ben, buradaki hedefimizin ne olduğunu, sanayi tesislerinin kurulması konusunda Türkiye’nin bazı bölgelerinde serbest bölge oluşturmak istediklerini, bu konuda çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade etti. Maddenin içinde kamu yararı kavramı var. Kamu yararı nedir? Serbest bölge kurulduğunda iş, aş, ekmek demektir” değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinliklikleri koruma konusunda bütün toplumun hassas olduğunu söyleyen Erdem, herkesin ortak değerler konusunda duyarlı olduğunu kaydetti. AK Parti hükümetlerinin, zeytincilik konusunda gerçekleştirdiği çalışmalardan da söz eden Erdem, şu bilgileri verdi:

“ZEYTİN AĞACI VARLIĞI YÜZDE 73 ARTTI”

“AK Parti hükümetleri döneminde Tarım Bakanlığı, özellikle tüm çeşitli ağaç dikimlerine destek verdi. Bunlardan birisi de zeytin idi. Türkiye’de yüz milyon civarında zeytin ağacı varlığı 173 milyona çıkmış vaziyette. Yüzde 73 oranında teşvik ve destekler sayesinde zeytin ağacı varlığı artmış. AK Parti, başta zeytin ağaçlarımız olmak üzere diğer ürünlerde fidan desteği veriyor. Ormanlara zeytin ağaçları dikilmesi için de teşvik verildi.”

Bu kapsamda Aydın’da birtakım çalışmalar yapıldığını dile getiren Erdem, “Birçok ilçemizde, özellikle Didim’de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza, tarım reformu kapsamında 28’er dönüm zeytinlik verildi. Benim hatırladığım kadarıyla 250-300 civarında vatandaşımız bundan yararlandı” dedi.

Torba yasanın bir maddesinin komisyona çekildiğini anımsatan Erdem, “O bir madde kamuoyunun duyarlılığı açısından, buna duyulan saygı açısından tekrar komisyona çekildi. Tekrar değerlendirme yapılacak. Elbette zeytin ağaçlarımızdan vazgeçemeyiz. Diğer yandan da insanlara aş, ekmek iş imkanı sağlayacak tesislerin kurulmasıyla ilgili süreci en hızlı biçimde gerçekleştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı. (KIVANÇ UĞUR)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler