Takip Et

SON DAKİKA

CHP'li Baydar: Vakfın karar organlarının tümü AKP'li

8 Haziran 2017, Perşembe 21:00

     


CHP Aydın Milletvekili Lütfi Baydar, Yunus Emre Vakfı Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısını eleştirerek, "Vakfın karar ve icra organlarının tamamı AKP'li" dedi.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülen, Yunus Emre Vakfı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair tasarı üzerinde konuşma yaptı.

Konuşmasında Yunus Emre Vakfı'nın idari yapısıyla ilgili eleştirilerde bulunan Baydar, "Şimdi, bakıyoruz, vakfın karar organlarında ve mütevelli heyetinde kimler var? Kültür ve Turizm Bakanı ve Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek 5 kişi, bir de Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyetine seçilecek 1 kişi var. İcra kurulunda kimler var? Kültür Turizm Bakanlığı Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı ve Mütevelli Heyetinden seçilecek 2 kişi" diye konuştu.

Vakfın 2007'de kurulduğunu anımsatan Baydar, 10 yıl sonra vakfın yapısında değişiklik yapılmak istendiğini ifade etti. Bırıtısh Councıl ve Goethe Enstitüsü'nün yönetimsel yapısı hakkında bilgi veren Baydar, "Eğer 15 kişi var ise bunların 10’unun hükümete bağlı olmayan kişilerden olduğunu görüyoruz. Bizdeki komisyonlara bakıyoruz, bütün komisyon, başkan, başkan yardımcıları, sekreterleri, sözcüleri hepsi aynı partiden. Ondan sonra da diyorsunuz ki yurt dışında 'Gelin hep beraber Türkiye’yi savunalım'. Biz gittiğimiz yerlerde tabii ki savunuyoruz ama bir tane de bir Komisyonda bir başkan yardımcılığını muhalefetten birisi, bırakın ana muhalefeti, başka muhalefetten birisine verin. Yani bu anlayışla ne kadar Türkiye’yi tanıtacağız, ne kadar Türkiye’de yol alacağız, bunu zaten anlayabilmiş değilim" değerlendirmesinde bulundu.

"NEDEN MUHALEFETİN TEMSİLCİSİ YOK?"

Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mutlaka bu Ramazan ayı döneminde kendimize çıkaracağımız hisseler olduğunu düşünüyorum. Bunu önemsiyorum ve kendi içinizdeki insanlara değer verme konusunda bile belirli şüpheler olduğu dönemde, bizim de bir muhalefet partisi olarak beklentimizin, “ bu yönetim kurulu içerisinde neden muhalefetin de temsilcileri yok?” Mesela, üniversite öğretim üyeleri arasında bir seçim yapılsın, Türk dili bölümlerinden iki tane adam neden konmaz oraya? Bunu düşünüyorum. Yurt dışında daha güçlü olmamız için sadece kendimizin olması yeterli olmuyor."

AK Partili komisyon üyelerine, "Biz sizin düşmanınız değiliz arkadaşlar, biz hep beraber Türkiye’yiz" diye seslenen Baydar, "Hep beraber Türkiye isek, bunun gereğini yapmamız gerektiğini düşünüyorum ve bu vakıf yönetim kurulunun bu şekilde tamamen kendi yönetim anlayışınızın, kendi parti ve ideoloji anlayışınızın içerdiği insanlardan oluşmasını bütün Türk milletinin vicdanına bırakıyorum" diye konuştu. (KIVANÇ UĞUR)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler