Takip Et

SON DAKİKA

“OHAL darbenin siyasi ayağını saklama aracıdır”

7 Ekim 2016, Cuma 11:40

     


Katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, önemli açıklamalarda bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Türkiye’nin bir an önce normalleşmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Tezcan, “Olağanüstü Hal Türkiye’yi normalleştirmez. OHAL uygulaması yeni bir darbeye karşı alınmış bir önlem olmamakla beraber, OHAL’in uzatılması, darbenin siyasi ayağını saklama aracıdır” dedi.

Darbe girişimini önledikten sonra ortaya çıkacak iklimin, başarılı olacak bir darbeden sonra ortaya çıkacak iklimden çok farklı olması gerektiğini ifade eden Tezcan, “Darbeyi önledikten sonra milletin kendini güvende hissetmesi gerekir. Darbeyi önledikten sonra hukukun hakim olması gerekir. Darbeyi önledikten sonra insanların huzur içerisinde, kaygı duymadan yaşaması gerekir. Daha demokratik bir ortam yaratılması gerekir. Herkes kendisini kaygı içerisinde hissediyor. Olağanüstü hal bir keyfi yönetim haline dönüştü. Ne diyordu sayın başbakan, biz devlete karşı ilan ettik olağanüstü hali, millete karşı demiyordu. '3 ay dedik ama belki 45 güne bitireceğiz' diyordu. Şimdi sayın cumhurbaşkanı 12 aya çıkarabiliriz diye ifade etmeye başladı. Mesele şudur parlamento devre içinde olmalıdır, Türkiye hızla normalleşmek zorundadır. Olağanüstü Hal Türkiye’yi normalleştirmez. Türkiye’deki anormal düzeni ve kaygıyı artırır. Türkiye’nin hızla demokratikleşmesi lazım. Darbe ihtimali ve endişesine karşı en etkili mücadele yolu hızla demokratikleşmektir. Bu nedenle demokratikleşmenin önünü kesecek şekilde 'Nasıl olsa anayasada bu sistem var' diye Olağanüstü Hal'i sürekli hale getirmeyi uygun bulmuyorum” dedi.

“DARBENİN SİYASİ AYAĞININ ORTAYA ÇIKARILMASI LAZIM”

Darbeye karşı etkili bir mücadele edilmek isteniyorsa demokratik hak ve özellikleri genişletecek ortamın yaratılması gerektiğini belirten Bülent Tezcan, “Bu tablo, yaşanan tablo, Olağanüstü Hal altındaki Türkiye’nin bugünkü tablosu, yeni bir darbeyi önlemek kabileyeti olacak bir tablo değil. Tam tersine kutuplaşmayı, ayrıştırmayı artırıp yeni bir darbe eğer olacaksa, olacaktır demiyorum, darbenin siyasi ayağının ortaya çıkarılması lazım. Nedir bunun siyasi ayağı? Darbenin siyasi sorumluları bulunsun, çıksın ortaya. Bugüne kadar bu yapı nasıl hazırlandı. Onun için meclis araştırma önergesi de verdik. Çalışsın komisyon bir an önce dedik. OHAL darbenin siyasi ayağını saklama aracıdır. Saklama aracına dönüşmektedir. Çünkü parlamento denetimini devreden bırakıp hükümete tek başına, her noktada muktedil olma imkanı veren bir tablo ortaya çıkmıştır. Hukuksuzluğun hakim olduğu, hukukun denetleyemediği, demokrasinin ve özellikle sivil toplum denetiminin olmadığı, hele de medyanın denetleme görevini yerine getirmekten korktuğu, bir gecede kapısına kilit vurulabildiği bir ülkede olağanüstü hal uygulaması, darbenin siyasi ayağından olacak muhtemel siyasetçilerin bu gücü kullanarak kendilerinin ifşa olmasını önlemelerine yarayacaktır. O yüzden diyorum ki OHAL uygulaması, yeni bir darbeye karşı alınmış bir önlem değil, OHAL uygulamalarının uzaması, darbenin siyasi ayağını gizlemeye dönük bir adım olabilir” diye konuştu. (HAKAN AKIN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN

 







 
Son Eklenen Haberler