Takip Et

SON DAKİKA

“Anayasa değişikliği ile ‘seçimli krallık’ gelecek”

7 Ocak 2017, Cumartesi 09:57

     


CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Aydın Denge Gazetesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette, gündemdeki Anayasa Değişikliği, ulusal ve yerel gündemi ilgilendiren bir takım konularla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ziyarette konuşan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Anayasa değişikliğinin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını ileri sürerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı korkularından dolayı değişikliğe gidildiğini iddia etti. Yeni Anayasa Değişikliği’nin TBMM’den yeterli oy almasının ardından referandumda da halkın oylarıyla destek bulursa Türkiye’nin ‘Seçimli Krallık’a geçeceğini söyleyen Baydar, “Anayasa Değişikliği aynı zamanda Çözüm Süreci’nin Anayasası’dır” dedi.

“İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ AYDIN İÇİN AĞIRLIKLARINI KOYSUN”

Konuşmasının yerel konularla ilgili kısmında, Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne muazzam yatırım yapıldığını söyleyerek Aydın’ın hükümet yatırımları kapsamında göz ardı edildiğini vurgulayan Baydar, “Denizli’de asfaltı, üst ve alt geçitleri Karayolları Bölge Müdürlüğü yapıyor. Her türlü altyapı yatırımlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptırıyorlar ancak Aydın’a geldiğinde Aydın Büyükşehir Belediyesi yapsın deniliyor. İktidar Partisi milletvekilleri Aydın için ağırlık koymaları gerekiyor. İç Anadolu’da çok güzel şehirler var olsun ama, Didim’den Magnesia’ya, Tralles ve Alabanda’ya kadar antik bir kent burası. Buranın yollarını yapın. Bozdoğan, Çine, Söke, Didim’e kadar dağ yolunu indirin. Bunları geciktirmeyin. Büyük Menderes Islahı’nı da bir an önce bitirin. Çocukken benim yüzdüğüm Büyük Menderes yok. Elektrik enerjisine ihtiyacımız var, jeotermal çıkartılmasın demiyoruz ama nitelikli olsun. Bunun örnekleri var havayı kirletmeyelim. İncirin kalitesi eski kalite değil" diye konuştu.

“NEDEN DÜNYA SOSYAL BİLİMLER FORUMU AYDIN’DA YAPILMASIN”

Aydın’ın geleceği açısından Aydın’a üç tematik üniversite kurulması gerektiğini söyleyen Baydar, “Nazilli’de Girişimcilik ve Teknoloji Üniversitesi kurulmalıdır. Teknokent’i olan güzel bir üniversite Adnan Menderes Üniversitesi’nin de yükünü alır. Söke’de Milet var. Thales’i Dünya tanıyor. Thales Avrupa Birliği felsefesini yaratan kişidir. Thales buralıdır. Dünya Ekonomik Forumu Davos’ta yapılıyor. Neden Dünya Sosyal Bilimler Forumu Thales’in memleketi Aydın’da yapılmasın. Buna Dünya’da hiç kimsede karşı çıkamaz. Artık yeni anlayışlar tartışılıyor. Davos’un ekonomide yaptığını Aydın’da yapsak güzel olmaz mı? Söke’de de bu anlamda Milet Üniversitesi kurulmalıdır. Aydın esasında geleceğin tartışıldığı bir forumdur. Antik dönemde bu yapılmış. Aydın’ın önemini anlatmamız lazım. Aydın, Dünya açısından da önemli bir yer. Kuşadası’nda da yine Didim ile birlikte bağlantılı bir turizm üniversitesi şart. Bu üç üniversite muhakkak olmalıdır” dedi.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BENİ TEBRİK ETTİ”

Geçtiğimiz Kasım Ayı NATO Parlamenter Assamblesi’ne Başkan Yardımcılığı’na seçilmesiyle ilgili de konuşan Baydar, “O yönetimde bugüne kadar Kasım Gülek ve Vahit Erdem oldu. Üçüncü olarak da ben seçildim. AK Parti esasında kendi partilisi bir ismin seçilmesi için Kasım ayındaki toplantıyı İstanbul’da gerçekleştirdi. Orada 238 kişilik grup içinde Sosyal Demokrat Parti, Konservatif Parti ve Liberal Parti var. AK Parti Konservatif Parti grubunda seçimi kaybetti. Sosyalist Grup beni oy birliğiyle aday gösterdi . Tabi ki Genel Kurul’da da Adalet ve Kalkınma Partisi arkadaşların oylarıyla oybirliğiyle seçildik. Önemli bir görev olduğunu seçildikten sonra anladık. Seçilme esnasında Cumhurbaşkanımız geldi. Kendisini Başkan Yardımcısı olarak karşıladık ve uğurladık. Ondan sonra bana, ‘Hocam, siz çalışacakmışsınız. Çok memnun olduk, tebrik ediyoruz. Bu bizim ülkemiz için büyük başarıdır” diyerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na şahsıma her konuda destek olunması yönünde talimat verdi” diye konuştu.

“CHP BİZE SAHİP ÇIKSIN DENİYOR”

Geçtiğimiz ay tutuklanan Mardin Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ün eşi Nevin Türk'e CHP eski Lideri Deniz Baykal ile gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili de konuşan Baydar, “Biz Deniz Baykal ile birlikte Ahmet Türk’ün eşini ziyarete gittik. Bölgede gördüğümü söylüyorum. Vatandaş PKK’dan nefret ediyor. Allah belasını versin bu PKK’nın diyor. Bunu Doğu’daki ve Güneydoğu’da insan diyor. HDP’den de nefret ediyor. Orada Ahmet Türk’ün eşiyle konuştuğumuz ortamdaki bir vatandaş diyor ki; ’80 milletvekili verdik, arkasından bütün belediyeleri verdik. Gittiler PKK’nın kucağına oturdular’ Bu iş silahla olmaz, insanlar ölmesin. Ne oldu geldiğimiz noktada, PKK aforoz etti. Bir tane eş başkan gönderdi. İşleri ona yaptırtıyor. O da insanların ölmesini istemiyordu’ diyor. Siyasette risk alacaksın. O bölge PKK, HDP ve AKP’den nefret eder hale gelmiş. Ben siyasetçiyim. Orada, CHP bize sahip çıksın deniyor. Bizde silah olmayacak, şiddet olmayacak diyoruz. Olmasın PKK defolsun gitsin diyorlar. Ama PKK orada öyle bir sarmal yaratmış ki sanki onlar da terörü destekliyor havasına sokulmuş. Bu sarmaldan o bölgeyi kurtarmamız lazım. Bunu Türkiye’nin kurucu partisi yapacak. Bu Türkiye’yi hep birlikte kurmuşuz. Onlar da bu milletin bir parçası olacaklar. Bölüp ayıracak mıyız? O toprakların hepsi benim diyorsam, demokrasiyi tartışacağımız bir siyaset zemini yapacağız. Bunun için böyle bir adım gerekiyordu” şeklinde konuştu.

“BU ANAYASA AKP’NİN KENDİSİNİ DE YOK EDİYOR”

Ziyarette gerçekleştirdiği konuşmasında Anayasa Değişikliği ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Baydar, “Niye Yeni Anayasa’yı tartıştırmıyorsun. Daha önceki gibi ‘Akil Adamlar’ oluştur. Bunu yapamazlar çünkü ellerindeki malzeme kötü. Malzeme bir demokrasi malzemesi değil. Demokratik ülkelerde görülen bir anayasa değil. Ellerindeki malzeme o eleştirdikleri Esad’ın Anayasası ile aynı. Üç temel yanlışı var. Başkan, aynı zaman partili cumhurbaşkanı olacakmış. Var mı Dünya’da böyle bir örnek. Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde var. Aklı başında ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin temel alındığı yerlerde yok. Bu hem parti genel başkanı hem de cumhurbaşkanı olmak istiyor. Meclis listesini sen yazacaksın. Atanacak olanları sen örgütleyeceksin. Bir kere bu yeni anayasa AKP’nin kendini yok ediyor. Oy verecek arkadaşların da haberi yok” dedi.

“BU TELAŞIN NİYE?”

Yeni Anayasa Değişikliği’nin milletvekillerini de pasifize edeceğini savunan Baydar, “Bakan senin telefonuna bile çıkmayacak. Ben TBMM’den çıkmamışım, atanmışım diyecek. Bir tek hesabı Cumhurbaşkanı’na verecek. Bakanın belki bir tane danışmanı milletvekiline cevap verecek. Şimdi öyle mi? Ben muhalefet milletvekili olarak her bakana şak diye ulaşıyorum. Neden çünkü bu işin gensorusu, soru önergesi, meclis araştırma ve soruşturma önergesi var. Sana saygı duymak zorunda. Yeni Anayasa Değişikliği ile Türkiye seçimli monarşiye geçecek. Bunun adı seçimli monarşidir, seçimli krallıktır. HSYK’nın bir bölümünü kendisi, bir bölümünü TBMM atayacak. Benim anlamadığım bir şey daha var. Bu telaşın niye? Bunun halka anlatılması lazım” diye konuştu.

“BÖYLE KAYPAK SİYASET OLMAZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IŞİD Terör Örgütü ile ilgili olarak bir takım korkuları olabileceğine değinen Baydar, “Bir şey den korkuyor, bunu tam bilmiyorum. Düşünüyorum neden korkabilir diye. Son dönemde özellikle bu İŞID ile ilgili olaylarda Dünya çok üzerine gidiyor. Düne kadar IŞİD için ‘Öfkeli sunni çocuklar’ demediler mi? Bakın o öfkeli sunni çocuklar ne yapar hale geldiler Türkiye’de. Türkiye’yi kana bular hale geldiler. IŞİD şimdi terör örgütü oldu ama öfkeli sunni çocuklar diye kim yaptı bunu? Hiç kabahatleri yok. IŞİD’in Türkiye’de bomba patlatmasının kabahati sende kardeşim. Hiç suçlu arama. PKK olayında da besleyip büyüten, bu kadar kucaklaşan kim? Çözüm sürecini halka anlatacağız diye akil adamlarla köy köy mahalle mahalle dolaşanlar kim? Bir Nusaybin’i tekrar alabilmek için 72 can verdik, şehit verdik. Delikanlı olun kardeşim, sorumluluk üstlenin. Böyle kaypak bir siyaset olmaz” dedi.

“HER ŞEYİ YAPAN O AMA SUÇLU DEĞİL”

Anayasa Değişikliği’ni Çözüm Süreci’nin Anayasası olarak niteleyen Baydar, “21 Madde 18’e düştü ama bu gizli olarak orada var. Ben MHP’li birçok milletvekiliyle birlikte bazı AK Parti’li milletvekillerinin de yeter diyeceğine inanıyorum. Bu olduğu zaman da Türkiye seçime gitmez. Türkiye bir anda değişir. Ondan sonra seçimi biz zorlarız. Tüm seçimleri yenilemek için hodri meydan deriz. Bunun ben her dediğimi yaparım diyen o dik tavrının zımparayla bir sürtülmesi lazım. Vatandaş bakın TBMM’den geçse bile vatandaş buna tokadı çakacak. Her şeyi yapan O ama kendisi hiç suçlu değil. Anayasa Değişikliği’ndeki oy meselesi nedeniyle, FETÖ’deki siyasi ayağa da giremediler. Aklarlar onlar. Sen FETÖ’cü değilmişsin derler. AKP’nin nitelikli ve omurgalı bir siyaseti yok” açıklamalarında bulundu. (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 

 







 
Son Eklenen Haberler