Takip Et

SON DAKİKA

“Artan faiz oranıyla çiftçiye kredi veriliyor”

6 Aralık 2023, Çarşamba 23:34
Son güncelleme: 7 Aralık 2023, Perşembe 12:53

     


İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, TBMM’de görüşülmekte olan torba kanunun 5'inci maddesi üzerine söz alarak görüşlerini dile getirdi.

Karakaş konuşmasında “Ekonomik kriz ortamında, vatandaşın iş bulamadığı, evine ekmek götüremediği ülkemizde devletin kaynaklarını har vurup harman savuranlar, yandaş müteahhitlere kesenin ağzını açanlar, konu asgari ücrete geldiğinde yılda bir kez zam vererek bu işin hallolacağını söylüyorlar” diye konuştu. Karakaş, “Vatandaşa aç karnına keyif çayı içmeyi önerenler, çok sayıda yerden ballı maaş alan bürokratların yüzde 300 oranında ek zam yaparak ‘huzur hakkı’ adı altında ödenen bu paraları da vergiden muaf tutmak istiyorlar” dedi.

BAKAN ŞİMŞEK’İ ELEŞTİRDİ

Aydın Milletvekili Ömer Karakaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekonomiden sorumlu bakan televizyonlara çıkıp, adil bir vergi sisteminden bahsedip verginin tabana yayılması konusunda çok ciddi adımlar atacaklarını söylüyor. Sizin adil vergi sisteminden anladığınız, kamudaki üst düzey bürokratların ballı maaşlarını vergiden muaf tutup kıyak geçmek, bütçe açıklarını ise zifiri karanlıkta çalışmak için yollara çıkan vatandaşlarımızın vergileriyle karşılamak mıdır? Günün sonunda bir Şimşek gider, diğer bir Şimşek gelir ancak olan yine geçim sıkıntısı yaşayan, tenceresini kaynatmaya çalışan vatandaşlarımıza olacaktır.

“TUZUN BİLE KOKTUĞU YOZLAŞMIŞ DÜZEN”

Tuzun bile koktuğu yozlaşmış bu düzende iktidar artık memurlarımızı bile maalesef ayırmaya başlamıştır. Şöyle ki: Başta BDDK olmak üzere birçok banka genel müdürlüklerini İstanbul'a taşıyan iktidar, maalesef şu anda oradaki bu memurların kiralarının yüksek olması, geçim sıkıntısı çekmesini öngörerek BDDK çalışanlarına 2023 yılı için 30 bin lira, 2024 yılı için ise 45 bin liraya kadar ek tazminat ödemeyi düşünüyor. Şimdi buradan soruyorum: Bu insanlar, BDDK'de çalışanlar memur, diğer memur arkadaşlarımız farklı koşullarda mı yaşıyor da siz diğer memurları ayrı tutuyorsunuz, sadece BDDK çalışanlarına ek tazminat veriyorsunuz.

“BDDK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK BU DÜZENLEME UTANMAZLIKTIR”

Emekli maaşının 7.500 lira olduğu bir ülkede BDDK çalışanlarına yönelik bu düzenleme en hafif tabiriyle gerçekten bir utanmazlıktır. Biz, ülkemizin zenginliğinin vatandaşlarımıza hakça eşit olarak dağıtılmasını istiyoruz. Biz, vergilerin hesabının verildiği ve tüm harcamaların denetlendiği şeffaf bütçeler, ballı maaşların olmadığı kurumlar istiyoruz. Biz yoksulluğun, açlığın ve işsizliğin olmadığı, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye istiyoruz, siz ise, maalesef, milletimizin refahını hiçe sayıp bir avuç siyasetçiyi, yandaşı, bürokratı "huzur hakkı" ve "çoklu maaş" adıyla ihya etmeye çalışıyorsunuz. Kul hakkına göz diken niteliksiz kadroların doldurduğu bir Türkiye oluşturdunuz.

“ÇİFTÇİYE VERİLEN KREDİ ARTAN FAİZ ORANIYLA VERİLİYOR”

Devletimiz çiftçilerimize ve esnafımıza düşük faizli kredi veriyor, bu kredileri esnafımıza Halk Bankasıyla, çiftçimize ise Ziraat Bankası aracılığıyla veriyor fakat maalesef, Halk Bankası’ndan verilen krediler sabit faizli olmakla beraber, Ziraat Bankası’ndan verilen, çiftçiye verilen krediler artan faiz oranıyla veriliyor.

Şimdi buradan bir örnek vermek istiyorum. 1 Temmuz 2023 tarihinde Ziraat Bankası’ndan yüzde 7,25 değişken faiz kredisiyle kredi çeken Aydınlı bir çiftçi 3 Temmuz tarihinde yüzde 8,50; 24 Temmuz tarihinde yüzde 9,75; 25 Ağustos tarihinde 13,5; 25 Eylül tarihinde yüzde 17; 30 Ekim tarihinde yüzde 19'a varan bir artış söz konusu. O zaman esnaf ile çiftçiyi niye ayırıyoruz arkadaşlar? Tamam, güzel, düşük faizli kredi veriyorsunuz. Çiftçiye de aynı şekilde sabit faiz kredimizi verelim. Onlar da bizim insanımız. Onlar da üretime katkı sağlıyorlar.” (SELİME AYDEMİR)

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler