Takip Et

SON DAKİKA

Özdemir, "Bahriye Üçok ilahiyatçı olmasına rağmen bilimi savunuyordu"

6 Ekim 2016, Perşembe 19:47

     


CHP Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülüşünün yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Özdemir açıklamasında, yüzlerce yıldır kadınlarını haksızlığa, eşitsizliğe, her çeşit baskı ve zulme maruz bırakıldığını, yüzlerce yıldır kadınlarını namus cinayetine, kıskançlık cinnetine kurban edildiğini belirtti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok'un bombalı suikast sonucu öldürülmesinin yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, kadınların her çeşit yoksulluğa, açık ya da gizli ev hapsine, sokağa çıktığında ücret eşitsizliğine, sigortasız çalışmaya mahkum edildiğini başlık parası, uğruna çocuk yaşta gelin edip hayatını söndürmüş bu toplum, aynı zamanda söz alan, sesini yükselten, hakkını arayan, başkaldıran, hak ve eşitlik mücadelesi veren, hemcinslerinin dertlerine tercüman, sorunlarına yardımcı olan, iş yapan, seçtiği alanda kendini kanıtlayan, başarı kazanan, güçlü, cesur, azimli kadınlar da yetiştirdiğini söyledi. Özdemir, "Bundan tam 26 yıl önce 6 Ekim 1990’da demokrasi ve laiklik mücadelesi verirken bombalı bir suikast sonucu katledilen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok da bu güçlü cesur ve azimli kadınlardan biridir. Sevgili Bahriye Üçok ilahiyatçı olmasına rağmen bilimi savunuyordu, hurafeleri değil. O, ülkenin laik ve demokratik bir ülke olmasını istiyordu. Laiklik olmadan ülkenin özgürleşmeyeceğini düşünüyordu. Siyasal İslama karşıydı. Bahriye Üçok’ a yapılan saldırı aynı zamanda bilime, laik düşünceye ve cumhuriyet kazanımlarına karşı yapılmış bir saldırıdır. Bugün burada olmak ve O’nu anmak bizim için bir sorumluluk ve görevdir. Bizler O’nun yolundan ilerlemeye ve cumhuriyet devrimlerinin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Anısının önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

ANALAR AĞLAMASIN EDEBİYATI

AK Parti'nin 14 yıllık iktidarında laik değerlerin yerle bir olduğunu savunan Özdemir, şunları söyledi:

"Laik yaşamı benimseyenler kendilerini baskı altında hissetmektedirler. İç ve dış politikadaki başarısız siyaset, yine en çok kadınları vurmaktadır. "Analar ağlamasın" edebiyatı yapan iktidar, analar üzerinden siyaset yapmakta, evladını toprağa veren şehit analarının acısı yüreklerimizi yakmaya devam etmektedir… Kadına taciz ve tecavüz yine bu iktidar döneminde artmıştır. Çocuklara cinsel istismar ve çocuk gelin sayısında dünya birincisi olmamız da, iktidarın toplumu dini referanslara göre dizayn etme zihniyetini apaçık göstermektedir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, hukuku, adaleti ve yargısı çökmüş ülkemizde, 15 Temmuz'dan beri, olağanüstü bir süreç yaşamaktayız. İktidarın, evrensel değerleri bırakıp, milli ve dini değerlerle toplumu şekillendirme çabalarının sonuçları, darbeyi oluşturmuştur. Ancak, bu darbeden demokrasi çıkmamıştır. İktidar, OHAL uygulamaları ile birlikte uygulamaya koyduğu, kanun hükmünde kararnameler ile de, devletin düzenlenmesine vahim bir şekilde devam etmektedir." (SUAT DENİZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler