Takip Et

SON DAKİKA

“Seçilseydim, Büyükşehir’i ‘Sarı Bina’dan atardım”

4 Aralık 2016, Pazar 08:20

     


30 Mart yerel seçimlerinde Efeler Belediye Başkanlığı'na aday olan, MHP 23. Dönem Aydın Milletvekili Recep Taner, Aydın Denge gazetesinin, il genelindeki belediyelerin başkanlıklarına talip olan adaylarla yapacağı ve sayfalarına taşıyacağı, ‘Rakipler Konuşuyor’ başlıklı röportaj dizisinin ilk konuğu oldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yüzde 90 oranında seçmen katılımının sağlandığı 30 Mart yerel seçimlerinde, 49 bin 412 oy alarak seçim yarışını ikinci sırada tamamlayan MHP’li Taner, kendisine yönelttiğimiz sorularımıza çarpıcı cevaplar verirken bir dahaki seçimlerde de teveccüh gösterilirse görev almaktan kaçınmayacağını söyledi. MHP’li Taner, Efeler’de çözümü aciliyet gerektiren en önemli sorunun otopark ve jeotermallerden kaynaklı çevresel zararlar olduğunu vurguladı; Efeler Belediyesi’nin kiralık binada hizmet vermesinin ayıp olduğunu ifade etti.

“AYDIN BŞB’NİN ÇALIŞMALARI MAKYAJ AĞIRLIKLI”

30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bu yana geçen 32 ayda, ilçe ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Bunu ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Özellikle Büyükşehir Belediyesi açısından baktığımızda, maalesef imkanlara nazaran çalışmalar, orantısız bir şekilde gidiyor. Bugün Aydın BŞB’nin imkanları çok çok fazla ancak bu imkanlara rağmen bugün Aydın’da yapılan yatırım ve vatandaşa giden hizmete dönük olarak kıyasladığımızda çok eksik ve yeterli değil. Aydın BŞB’nin yaptığı çalışmalar genelde makyaj ağırlıklı. Aydın’da geçen süre içerisinde 15 Temmuz Demokrasi Kavşağı dışında ciddi bir yatırım gözükmüyor. O da en son tadilata girdi. Dolayısıyla çok fazla bir çalışma söz konusu değil. Vatandaşın sosyal yardımlarla desteklenmesi dışında elle tutulur bir şey yok. Bunun haricinde Aydın’da, Aydın BŞB tarafından sürdürülen yol çalışmaları da randımanlı değil. Bir mahalleyi bitirmeden başka bir mahallede çalışmaya başlamanın bir mantığı yok. Aydın, adeta köstebek yuvasına döndü. Birçok esnafımız yol çalışmalarından ötürü sıkıntılı. Böyle bir ortamda da plansızlık ve proje eksikliğine bağlı kangrene dönüşen sorunlar büyüyor.

“AYDIN BŞB’YE DIŞARIDAN ATANAN BÜROKRAT ATANMASINA KARŞIYIM”

Plansızlık ve proje eksikliği derken diğer komşu büyükşehirlere kıyasla Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ne gibi konularda yetersiz kaldığını düşünüyorsunuz?

Son zamanlarda su zamları, CHP’li bir belediyenin gerçek yüzünü ortaya koydu. Bir şekilde gündeme gelmeyen bazı konular da yeni yeni gündeme gelmeye başladı ki şu anda her ne kadar BŞB Yasası gereğince köyden mahalleye dönüşen yerlerde düşük ücret alınsa da yarın oradaki ücretler de merkez ücretleriyle aynı orana gelecek. Aydın, komşu illerimizden olan Muğla, İzmir ve Denizli’deki belediye çalışmalarına kıyasla çok çok geridedir. Bu şartlarda da yeterli olacağını sanmıyorum. Aydın’da çok elemanımız olmasına rağmen Aydın’daki yatırımlarda çalışan fiili kadrolara atanan bürokratlar dışarıdan getirilenlerden oluşuyor. Bugün Aydın’da yaşayıp vatandaşların arasında olan insanlardan beklediğimiz randıman ve verimi dışarıdan gelen bürokratlardan beklememiz mümkün değil. Dışarıdan getirilerek Aydın BŞB kadrolarında görevlendirilen bürokratlara karşıyım. Bu kadroların Aydınlı insanımızla dizayn edilmesi lazım. Yine ihalelerde de aynı şekilde Aydınlı kriterinin dikkate alınması gerekiyor. Bugün Aydın BŞB’nin ihalesini yaptığı işlerin birçoğunda ihaleyi alan firmaların birçoğu Aydınlı değil. Bunun altında iki şey ararım; ya bu işlerin arkasında rantı yemek için, Aydın’da yüz yüze bakılırken bir şey istenemeyeceğinden dışarıdan firmalara bu ihaleler veriliyor. Ya da Aydın gibi bir ilde bu işi yapacak birçok arkadaşımız varken bu işleri siyaseten birileri bir yerlere pas atıyor.

“AYNI PARTİLİLER AMA BİRBİRLERİYLE KAVGALILAR”

Efeler Belediyesi’nin 30 Mart yerel seçimlerinden bu yana geçen 32 aydaki çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Efeler Belediyesi maalesef çok fazla bir icraat ortaya koyamadı. Normal şartlarda baktığımızda Efeler Belediyesi’nin bütçesi zayıf. Yani 150 milyon lira gibi bir bütçeyle hizmet verilmeye çalışıyor ama bu bütçenin karşılığı gözle görülür bir hizmet de ortada yok. Bugün Aydınlı hemşerilerimiz, iki belediye başkanı, hem ilçe hem de büyükşehir belediye başkanı aynı partiden olursa çok güzel hizmet geleceğini ümit ederek CHP’li iki adaya teveccüh gösterdiler ama geldiğimiz noktada kamuoyunun da bilgisi dahilinde ne yazık ki aynı partiden olmalarına rağmen yönetim şekilleri farklı olduğu için birbirleriyle kavgalılar. Birbirleriyle sürekli mücadele içerisinde bir görünüm sergiliyorlar. Efeler Belediyesi’nin de hâlihazırda gözle görülür bir ciddi bir yatırım ve hizmeti söz konusu değil. Yatırım yapmak, mahalle aralarına birkaç park yapıp belirli evleri tadilattan geçirmek değildir.

“OTOPARK SORUNU ÇÖZMEK ÖNCELİĞİMİZ OLACAKTI”

Seçilseydiniz 30 Mart yerel seçimlerinde vaat ettiğiniz hangi projelere öncelik verirdiniz?

Aydın’da en önemli meselelerin başında otopark meselesi geliyor. Bunun çözüme kavuşturulması için birçok müsait yerimiz var ancak bu yerlerin değerlendirilmesi için halen müspet bir girişim söz konusu değil. Otopark keşmekeşliği ve kaldırımların otomobiller tarafından işgali devam ediyor. Bunun bir an önce çözüme kavuşturulması lazım. Bugün Efeler’de okullarımızın hepsinin bahçelerinin altı potansiyel otopark. Yine mahalle aralarında boş yerler var. Bu yerlerin sahipleri tespit edilerek anlaşma sağlanıp geçici otoparklar yapılır. Bizim otopark ilgili projemiz, öncelik vermeyi düşündüğümüz bir husustu. Şu anda Efeler’de bazı yerler restore edildi ancak bu yerlerde çok fazla bir faaliyet de göremiyoruz. Bizim Hanım Konakları projemiz vardı. Bu proje sayesinde restore ettiğimiz yerlerde kadınlarımızın iş yapabildikleri, Aydın’da örnek veriyorum, bol miktarda bulunan turunçların işlendiği, el emeğinin yapıldığı kısımlar oluşturacaktık.

“HİZMET VERİLEBİLME NOKTASINDA EKSİK KALINIYOR”

Büyükşehir Yasası sürekli eleştiriliyor. Sizce Aydın için ilerleyen süreçte olumlu faydalar sağlayabilir mi?

Büyükşehir Yasası, İstanbul, Kocaeli gibi birbirine çok yakın illerdeki ilçelerin faydalanması gereken bir yasa. Kaldı ki oralarda hiçbir sorun yok, kolaylıkla hizmet verebiliyor. Ama Aydın’a baktığımızda Buharkent ile Didim’in arası 220 kilometre. Dolayısıyla hizmet götürebilme noktasında eksik kalınıyor. Biz Büyükşehir Yasası’na en başından beri karşıydık. Bu bir kere Bütünşehir Yasası’dır. Hizmet noktasındaki sıkıntılar artarak devam ediyor. Şu andaki Aydın BŞB yönetimi de ilçe belediyelere devretmesi gerekenleri devretmemekte ısrar ediyor. Pazar yerleri dahi yeni yeni devredilmeye başlandı. Pazar yerleri ilçe belediyelerinin yetkisinde. Bugün yüzde 40 civarında bir kesinti ilçe belediyelerine gidiyor. Bundan dolayı büyükşehirin gelirleri çok fazla ancak icraatları o gelirlere nazaran yok denecek kadar az. Bugün Aydın’ı bir Muğla ile ya da Denizli ile de kıyasladığımızda oralardaki ilçeler merkeze yakın ilçeler ve nüfusları Aydın’daki ilçelere göre daha az. Bizde bir Nazilli, Söke, Didim, Kuşadası gibi kalabalık ve potansiyeli çok yüksek ilçeler söz konusu. Bu bakımından BŞB Yasası, Aydın’da hizmetin kesintisiz ulaşımı açısından yeterli değil.

“JEOTERMAL SANTRALLERİNİN DENETİMLERİ YETERLİ DEĞİL”

Seçim döneminde, kangrene dönüşen sorunlardan hangilerinin çözüme kavuşturulması için seçmen sizden söz almıştı ?

Bize seçim döneminde Efeler’de en fazla şikayet edilen mesele otoparktı. Yine Aydın’ın jeotermal ile ilgili olarak hava kirliliği sıkıntıları da başı çekiyor. Ne yazık ki bu konuların çözümüyle ilgili müspet adımlar göremiyoruz. Aydın Büyükşehir Belediyesi birkaç otopark yaptı ama sosyal amaçlı değil, kar amaçlı yapıldığı için talepleri karşılayamıyor. Vatandaş bu otoparkları kullanmak yerine halen kaldırımları kullanmaya devam ediyor. Aydın’ın otopark sorunu da artarak devam ediyor. Yine jeotermal, Aydın’ın bir gerçeği ve nimeti. Jeotermal enerjinin mutlaka Aydın’da değerlendirilmesi lazım. Fakat denetiminin de tam yapılması lazım. Hükümetin ve yerel yönetimlerin, denetimleri yeterli yapmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla Aydın’da jeotermalin sıkıntılarını yaşıyoruz ancak nimetlerinden de çok fazla yararlanamıyoruz. Aydın’da jeotermal enerji santrali kuran firmaların çoğu dışarıdan gelen firmalar. Bu firmalar bize jeotermalin çöpünü ve hava kirliliğini bırakıyor, toprağımızı kirletiyor ama Aydın’a yaptıkları çok fazla bir yatırımda yok. Devletin denetim mekanizması yeterli çalışmadığı için çevremiz her geçen gün kirlenmektedir.

“AYDIN BŞB’NİN SARI BİNADA HİZMET VERMESİ ABESLE İŞTİGAL”

Sizce Efeler’de çözümü aciliyet gerektiren en önemli sorun nedir? Seçilseydiniz bu sorunu nasıl çözerdiniz?

Halen Aydın’da Efeler Belediyesi’nin kirada kalması bir ayıbımızdır. Şu anda Aydın BŞB’nin oturduğu bina, sadece Efeler merkezde oturan vatandaşlarımızın vergilerinden ödediği, belediye gelirlerinden elde edilen, merkezi bütçeden merkezde yaşayan insanımıza hizmet gelmesi için ödenen paydan yapılmıştı. Mahalleye dönüşen belde ve köylerdeki vatandaşlarımızın da katkıları yoktur. Aydın BŞB’nin kullandığı bina Efeler’de yaşayan insanlarımızındır. Aydın BŞB’nin sarı binada hizmet vermesi abesle iştigaldir. Ben seçilseydim Aydın BŞB’yi her şart altında oradan atardım. Zorla mı hayır. Referandum denilen bir sistem var. Efeler’de yaşayan halkımıza bunu sorardık. Nazilli’de yaşayan hemşerimizin elbette başımızın üstünde yeri var ama Aydın BŞB Nazilli’ye hizmet yapacaksa benim Efeler’de yaşayan hemşerilerimin hakkı olan binada yapmasın. Şehrin merkezinin dışında bir bina yapsın, kullansın. En son valilik taksiminden sonra yarısı Efeler Belediyesi’ne verildi. Halen mahkemelik durum devam ediyor. Eski otobüs terminalinin bulunduğu yerde Efeler Belediyesi’ne bina yapılması için yer tespit edildi ancak orada da bir netice yok. Proje çalışma yapılmış ama ihaleye çıkılmamış.

“ÖZAKCAN, ÖZLEM ÇERÇİOĞLU’NUN HAVASIYLA SEÇİLDİ”

Mevcut seçilmiş belediye başkanını artı ve eksi yönleriyle ele aldığınızda, sizin seçilmemenizin nedeni nedir? Bu konuda özeleştiri yaptınız mı?

Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun havasıyla, her iki ilçe ve büyükşehir belediyesi aynı partiden olursa daha iyi hizmet gelir algısıyla olan teveccüh sayesinde seçildi. Ben, Aydın Büyükşehir Belediyesi seçimlerindeki oy verme sisteminde de sıkıntı olduğunu, vatandaşın aynı anda ilçe, büyükşehir ve meclis üyesi seçimlerini doğru ayırt edilemeyerek kafa karışıklığına yol açtığını düşünüyorum. Buna karşın ben Aydın’daki hemşerilerimizden iyi bir oy aldım. 'Biz seçimi çok rahat alırız' diye bekliyorduk. Şu anda başkan olan arkadaşımızın kendisinin de seçim sürecinde böyle bir netice beklemiş olduğunu zannetmiyorum.

“ÇERÇİOĞLU BİRÇOK İLÇE BELEDİYE BAŞKANI İLE SORUNLU”

Seçilseydiniz, Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu bir çalışma sergilemek için uzlaşmacı bir tavır sergiler miydiniz?

Uyum tek taraflı olmaz. Uyumun karşılıklı olması lazım. Bugüne kadar Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile uyumlu çalışan bir ekip ne yazık ki yok. Aynı partiden olmalarına rağmen, Efeler, Söke, Kuşadası gibi birçok ilçeyle sorunlular. Dolayısıyla sorun ilçe belediyeleriyle büyükşehir belediyesinin anlaşamaması değil. Aydın BŞB Başkanı’nın yapısından kaynaklı bir sorun var. Ben şunu da iddia edebilirim; Efeler Belediyesi bizde olsaydı, Efeler halkının haklarını savunmak için mevcut konumdan daha iyi noktada olurduk. Şimdiki gibi sıkıntılar yaşamazdık. Mesut Özakcan aynı partili olmanın sıkıntılarını yaşıyor. Bu yüzden bazı noktalarda geri adım atarak taviz vermek zorunda kalıyor. Ama biz farklı partiler olduğumuz için Efeler halkının hakkını daha iyi savunurduk. Ne yazık ki Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile çalışan ilçe belediye başkanlarının hiçbirisi randımanlı bir uyum ortaya koyamıyor. Kabahatin Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu düşünüyoruz.

“ALTIOKLU BALKONLARDA BOZKURT İŞARETLERİ YAPILIYORDU”

Yerel seçim sürecinde unutamadığınız bir anınız var mı?

30 Mart yerel seçimleri sürecinde kahvehane buluşmalarımız sonrasında partililerimiz ve bizi destekleyen vatandaşlarımızla birlikte yürüyüş yapıyorduk. Bu yürüyüşler esnasında bir akşam CHP bayrağının bulunduğu balkonlardan bozkurt işareti yapıldığını gördük. Bazı arkadaşlarımız belediyede çalıştıkları için mecbur kalarak balkonlarına altı oklu bayrak astıklarını söylediler ama vatandaştaki teveccühümüz genel olarak gayet iyiydi.

“ÖZAKCAN, YETKİSİNİ BİRİLERİNİ ÜZERİNE DEVRETMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Mevcut seçilmiş başkana tavsiyeleriniz nelerdir?

Şu anda mevcut Efeler Belediye Meclisi’nin yapısına baktığımızda, üyelerin yarısı CHP’de diğer yarısı da AK Parti ile MHP’de. Dolayısıyla yaptığı icraatlarda Mesut Özakcan’ın yerine icraatları yapan arkadaşımız diğer meclis üyelerinin taleplerini dikkate almıyor. Özakcan, yetkisini biraz daha kendisi kullanmalı. Yetkiyi birilerinin üzerine devretmiş görüntüsü var. Sanki Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan değil de bir başkası gibi görüntü var. Mesut Özakcan sadece makamda oturuyormuş profili çiziyor. Bu görüntünün ortadan kalkması lazım. Kararları verme mekanizmasında Özakcan dışında başka bir figür görünüyor. Bu Özakcan’a büyük zarar veriyor. Yine MHP’li meclis üyelerimizle görüştüğümüzde de ne yazık ki Aydın’da siyasi mülahazalarla icraat yapılıyor. Aydın’daki Efeler Belediyesi’nin şu andaki tahsilat oranları yüzde 50’yi bulmuyor. Tahsilatlarda sıkıntı var. Ayrıca belediyeye eleman alımlarında eş, dost ve mensubiyet, liyakatın önüne geçti. Makamlara atamalarda liyakat yerine belirli kriterler dikkate alınıyor.

“TALEP OLUŞURSA GÖREV ALMAKTAN KAÇINMAYIZ”

Tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz?

Siyaset uzun vadeli bir iş. Yarın ne olacağı belli değil. Şu anda siyasi olarak herhangi bir çalışmam yok. Şartlar gelişirse aday da olabiliriz. Ancak 'Tekrar milletvekili ya da belediye başkanı adayı olurum' diye bir düşüncem yok. Ancak teşkilatlarımız, partimiz ve yönetim yapısı bizden böyle bir talepte bulunursa görev almaktan da kaçınmayız. Şu anda 2019’da yapılacak olan seçimlerle ilgili kendimizi bağlayacak bir çalışma içerisinde değilim.

“BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ MAHALLELERDEKİ SORUNLARI DİNLEMELİ”

Sizi seçim sürecinde destekleyen, sizinle birlikte hareket eden seçilmiş belediye meclis üyeleriyle zaman zaman türlü istişarelerde bulunuyor musunuz? Belediye meclis üyelerinin tamamı, görevlerini layıkıyla yapıyor mu?

Belediye meclis üyesi arkadaşlarımızla zaman zaman bana akseden bazı meseleleri kendilerine aktarabilmek için gerektiğinde bir araya gelebiliyoruz. Bazen onlar da fikir alışverişlerinde bulunmak için ziyaretime geliyorlar. Hizmet noktasında baktığımızda ben isterdim ki belediye meclisi üyesi arkadaşlarımız, kendi mahallelerinden başlayarak biraz daha aktif hale gelsinler. Bugün örnek veriyorum, Cumhuriyet Mahallesi’nde belediye meclisi üyesi arkadaşlarımız mahalle sakinleriyle bir araya gelip sorunları dinlesin ve akabinde çözüm üretilmesine vesile olsun. Köyden mahalleye dönüşen birçok yer var. Oralardaki sıkıntıların yerinde tespitiyle ilgili belediye meclis üyelerinin oralarda da varlık göstermeleri gerekiyor. Bu noktalarda eksiklikler var. Tabi ki bugün belediyedeki meclis yapısı, muhalefetin çok rahat faal olmasına imkan tanıyacak vaziyette değil. Yine açık oylamada başkanın oyu iki oy sayıldığı için CHP’nin üstünlüğü var. Dolayısıyla birçok kararı muhalefete ihtiyaç duymadan oylamadan geçirebiliyorlar. Muhalif meclis üyelerinin çok fazla bir yaptırım gücü yok.

“HİZMETİN SİYASETİ OLMAZ”

Mesut Özakcan sizin projelerinizden faydalandı mı? Siz olsaydınız rakiplerinizin projelerinden faydalanır mıydınız?

Mesut Özakcan, bugüne kadar doğru dürüst bir proje yapmadı. Haliyle faydalandığı bir proje oldu mu bilemiyorum. Hanım Konakları gibi tarihi binaların restore edilip hizmete alınması gibi bir projemiz vardı. Restorasyon konusunda belediye olarak bu çalışmaları yapma gayretleri içinde olduklarından ötürü kendilerine teşekkür ediyorum. Öncelikle kimin fikri olursa olsun, Aydın’ın ve Efeler’de yaşayan vatandaşın menfaatineyse hayata geçmesi lazım. Bu, falanın, filanın projesi diyerek hizmetin yapılmaması yakışık almaz, doğru olmaz. Biz seçilseydik, diğer adayların da gündeme getirdikleri Aydın’ın lehine olan projeleri uygulardık. Ben eğer ki proje yapmaya başlanırsa mevcut belediye tarafından da bizim gündeme getirdiğimiz projelerin de dikkate alınacağına inanıyorum. Hizmetin siyaseti olmaz, hizmet yapılır. Hizmet yapıldıktan sonra da vatandaştan takdir beklenir. Sadece sosyal belediyecilik yapılarak hizmet üretmeye çabalamak da belediyecilik değildir. Belediyecilik yapılan hizmet ve yatırımlarla vatandaşa dokunarak yapılır. Önümüzdeki süreçte umarım görevdeki belediye başkanlarımız da bunu göz önünde bulundurarak vatandaşa dokunan icraatlara başlarlar.

Yerel seçimlerde sizleri oylarıyla destekleyenlere bir mesajınız var mı?

Yerel seçimlerde MHP’ye ve şahsımıza destek veren, seçim sürecinde yanımızda duran herkese hep teşekkür ettik. Biz kendilerinin içinden çıktık, halkımızın arasında siyaset yapmaya da devam ediyoruz. Halkımızla bağımızı hiçbir zaman koparmadan bugünlere geldik. Bugüne kadar bize destek olanları üzecek bir yapıda hiç olmadım. Yaradılış itibariyle yapım, vatandaşla diyaloga açık bir durumda. Hemşerilerimle diyalogum kesintisiz sürüyor. Efeler Çarşısı’nda, sanayide kimin yanına varsam gereken hürmeti ve itibarı karşılıklı olarak görmekten memnuniyet duyuyorum, bundan sonra da göreceğime canı yürekten inanıyorum. (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler