Takip Et

SON DAKİKA

Çocuklarda geniz eti büyümesine dikkat!

29 Kasım 2015, Pazar 14:21

     


Geniz eti büyümesinin yaşam kalitesinin düşürdüğünü ve birçok hastalığa neden olduğunu söyleyen KBB Uzmanı Op. Dr. Murat Ünlü, hastalığın çocuklarda fark edilmediğini söyledi. Ünlü, çocuklarda sürekli tekrarlayan iltihaplanma varsa mutlaka bir uzmana gidilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.

Geniz etinin üzüm salkımına benzer şekilli burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir doku olduğunu söyleyen KBB Uzmanı Op. Dr. Murat Ünlü, geniz etinin bakteri ve mikropları yakaladığını belirtti. Geniz etinin mikroplarla savaşmak için yardımcı maddeler olan antikorları ürettiğini söyleyen Ünlü, “Geniz eti 6- 7 yaşına kadar büyüme eğiliminde olan daha sonra büyümesi duran bir organımızdır. Geniz eti büyümesi halinde çeşitli belirtiler görülebilir. Ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Çünkü uzayan geniz akıntıları işitme kaybına neden olabiliyor” dedi.

“BELİRTİLER VARSA MUTLAKA BİR UZMANA GİDİN”

En büyük problemin kış döneminde artan ve uzamış enfeksiyonlar olduğuna dikkat çeken Ünlü, “Sık geçirilen bademcik enfeksiyonları, tekrarlayan orta kulak iltihapları, geniz akıntısının sürekli devam etmesi süreciyle karşılaşabiliyorlar. Burundan nefes almakta güçlük, sürekli ağızdan nefes alma, burun tıkalı gibi genizden konuşma, nefes alırken ses çıkması, uyku sırasında horlama ve uyku sırasında birkaç saniye süreyle nefesini tutma yani uyku apnesi ile karşılaşıyoruz. Bu belirtiler çocuğunuzda varsa dikkatli olmalısınız. Genelde aileler çok fazla dikkat etmiyorlar. Uzun süren akıntılar da işitme kayıpları ortaya çıkabiliyor. Eğer çocuğunuzda geniz etinin büyüdüğünden veya iltihaplı olduğundan şüpheleniyorsanız doktora başvurmakta fayda var” diye konuştu.

“GENİZ ETİ DİŞ YAPISINI BOZABİLİYOR”

Bazı hastalarda geniz akıntısı alerjik nedenlere bağlı olabileceğini belirten Ünlü, genelinin geniz etine neden olduğunu söyledi. Geniz eti ve büyümüş bademciklerden dolayı nefesin ağızdan alınmasının diş yapısını bozduğuna dikkat çeken Ünlü, “Özellikle 6- 7 yaşından sonra kalıcı dişlerimiz çıktığı için diş yapısında bozulmaya neden olabiliyor. Diş yapısı bozuk olan hastalar geliyor. Ayrıca ağız sürekli açık olduğu için yüzün uzamasına neden oluyor. Ciddi hastalarımızda uyku apnelerine kadar gidebilen sonuçlar doğuruyor” dedi. Geniz akıntısının burun içinde kanamalara neden olabileceğini söyleyen Ünlü, uyurken kanamaların olduğunu ve geniz etinden şüphelendiklerini belirtti.

“GENİZ ETİ İŞİTMEDE PROBLEM YARATABİLİR”

Çocukların yakından televizyon izlemesinin aileler tarafından dikkat edilmesini isteyen Ünlü, sözlerine şöyle devam etti: “Aileler geldiğinde çocuğun televizyonu yakından izleyip izlemediğini ve sesini çok fazla açıp açmadığını soruyoruz. Çünkü geniz etinden dolayı orta kulakta bir işitme problemi oluşabiliyor. Gerekirse işitmeyle ilgili tetkikleri yapıyoruz. Genellikle çocukluk döneminde görülen bu vakalarda ailelerde bilinçli değil. Bazen çocuk doktorları bu sorunu çözmeye çalışıyor fakat ciddi geniz eti problemleri olduğu için ilaç tedavisine yanıt vermeyebiliyor.”

“SOSYAL YAŞANTIYI ETKİLİYOR”

Geniz etinin iş ve sosyal hayatı etkilediğini söyleyen Ünlü, ameliyatlarla hayat kalitesinin artırdıklarını belirterek, “Hastalar sürekli iğne, hap ve antibiyotikler kullanmak zorunda kalıyor. Hastalar artık sıkılıyorlar ve bir çıkış yolu arıyor. Bizde genellikle sürekli bir iltihaplanma oluyorsa ameliyatlar öneriyoruz. Bazen de bademcikler çok büyük olup hava ve yemek yolunu tıkadığı için cerrahi müdahale uyguluyoruz. Uyku apnesinde kesinlikle cerrahi müdahale gerekiyor. Yorgunluk, dikkat toplamama gibi ciddi problemlere yol açıyor. Hasta ameliyattan sonra bir hafta içinde normla hayatına geri dönüyor" dedi.

“15 DAKİKA SÜREN AMELİYATLAR”

Ppr. Dr. Murat Ünlü, çocuğunuzda sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa, geniz etinin ameliyatla alınmasını önerildiğini belirterek, “Çocuklar geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar. Çünkü vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular aynı fonksiyonları yeterince yapabilirler. İltihaplı geniz etini ilk önce antibiyotiklerle tedavi etmeye çalışıyoruz. Eğer geniz eti iltihaplı değilse, bir süre bekliyoruz. Çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir” dedi. Geniz eti ve bademcik ameliyatları ağız içinden yapıldığı belirten Ünlü, geniz etinin kazınarak alındığını söyledi. Çok kısa ameliyatlar olduğunu, ortalama 15 dakika sürdüğünü söyleyen Ünlü, “Geniz eti ameliyatları ortalama 15 dakika sürüyor. Bademcik ameliyatıyla birlikte bu süre 30 dakika oluyor. Yetişkinlerde de rastlıyoruz. Çocukken ameliyat önerilmiş fakat aile kabul etmediği için sıkıntılar devam ediyor. En büyük sıkıntı ailenin koruyucu tavrından kaynaklanıyor. Ameliyattan sonra hastalarımız deliksiz uyumanın çok güzel olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı. (ÖZGE SÖNMEZ)







 
Son Eklenen Haberler