Takip Et

SON DAKİKA

D vitamini eksikliğine dikkat

28 Mayıs 2020, Perşembe 15:10

     


Aile Hekimi Dr. Sibel Sütlüoğlu, D vitamini eksikliğini, önemini ve tedavi sürecini tvDEN'de Aile Hekimi programında anlattı. Dr. Sütlüoğlu, "D vitamini eksikliğinde hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle vitamin seviyelerinin istenilen düzeyde olması çok önemlidir." dedi.

Optimum Kalibrasyonun sponsorluğunda Aydın Aile Hekimler Derneğinin (AYAHED) tvDEN ekranlarında hazırladığı Aile Hekimi programında gazeteci Ayşe Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Dr. Sibel Sütlüoğlu, D vitaminin önemine dikkat çekti. Dr. Sütlüoğlu canlı yayında şu bilgileri verdi;

D VİTAMİNİ NEDİR?

"Yağda çözünen, karaciğerde ve yağ dokuda depolanan vitamin çeşitlerinden biridir. D2 ve D3 olarak iki tipe ayrılmaktadır. Güneşten ve besinlerden alınan D vitamini, karaciğerde ve böbrekte değişime uğrayarak daha etkili bir kimyasala dönüşmektedir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Günümüzün yaşam koşulları, kapalı ortamlarda çalışmak, açık hava aktivitelerini yeterince gerçekleştirmemek, yetersiz beslenme D vitamini eksikliğini artırmaktadır. D vitamini eksikliği, her yaş grubunu etkileyen ve önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olan bir etkendir. D vitamini eksikliği belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir: Genel vücut ağrısı, yorgunluk, kemik ağrısı, kuvvet kaybı, saç dökülmesi vs.

BEBEKLERDE BÜYÜMEDE ETKİLİ

Bebeklerde ve çocuklarda yeterli D vitamini alamamak, büyümenin gecikmesine, kas güçsüzlüğüne ve iskelet deformitelerine neden olan raşitizmlere yol açabilir.Kemik metabolizması gelişemez.

D vitamini bağışıklık sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olur. Nitekim D vitamini eksikliğinde hastalıklarla mücadele yetersiz kalabilir. Obeziteye zemin hazırlar.Uyku bozuklukları yaşanabilir.

D vitamini eksikliği birçok farklı nedenden ortaya çıkmaktadır. Bunların başında güneş ışığından yeteri kadar faydalanamama gelmektedir. Aynı zamanda yetersiz beslenme ve takviye olarak D vitamini almamak da eksikliğe yol açmaktadır. Obezite, kronik hastalıklar ve genetik faktörler de D vitamini eksikliğinin görülmesinde etkin rol oynamaktadır.

D vitamini eksikliği zaman içerinde osteoporoz görülmesine neden olur. Uykusuzluk ve sürekli yorgunluk hissi psikolojik tabanlı hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Bunların dışında bazı kanserler, kalp damar hastalıkları, diyabet ve tansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkmasında da D vitamini eksikliğinin etkisi görülmektedir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE BESLENMENİN ROLÜ

Vücudumuz için gerekli olan D vitamininin yüzde 95’i güneşten karşılanmakta geri kalan kısmı ise besinlerle tamamlanmaktadır. Güneşin az bulunduğu aylarda beslenme programına D vitamini içeren yiyecekler eklemek gerekmektedir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TEDAVİSİ

D vitamini eksikliği belirtileri olan kişilerin kan tahlili ve gerekli tetkikleri yaptırmaları gerekmektedir. Öncelikle yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek oldukça önemlidir. Tedavi enjeksiyon veya damla şeklinde uygulanmaktadır. Eksikliğin ne kadar olduğuna, yaşa ve kişinin durumuna göre tedavinin dozu ve seçeneği doktorunuz tarafından belirlenmelidir."

Aile Hekimi Sibel Sütlüoğlu, hastaların kullandığı ilaçları da mutlaka hekime danışarak kullanası gerektiğini ifade etti. (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler