Takip Et

SON DAKİKA

“Kronik hastalıkların temelindeki esas problem, kilolar”

26 Şubat 2021, Cuma 10:17

     


Diyetisyen Rabia Yoran, “Kesinlikle kronik hastalıkların temelinde yatan esas problem fazla kilolardır. Bu noktada özellikle hastalıklar için fazla kilolardan ve fazla yağ dokusundan kurtulmak lazım. Bunun dışında özellikle eklemler çok ciddi şekilde zorlanmaya başlıyor” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Diyetisyen Rabia Yoran, tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa’da Sağlık Vakti programının konuğu oldu. Yoran, diyet için öncelikli olarak en uygun beslenme planının öğrenilip uygulanması gerektiğini belirtti.

“HASTALIKLARIN TEMELİNDE YAĞ DOKUSU VAR”

Hastalıkların temelinde yağ dokusu olduğunu ifade eden Yoran, “Genelde herkesin hesaplayabildiği bir ölçüm var, beden kitle indeksi dediğimiz bir hesap. Bunu normalde boyumuzu ve kilomuzu kullanarak hesaplıyoruz ama bu bizim için bir sayıdan ibaret, çünkü boyunuza ve yaşınıza göre kilonuzun ne durumda olmasını gerektiğini söylüyor. Her zaman doktorların ve diyetisyenlerin bahsettiği bir vücut kompozisyonu kısmı var bizim içinde önemli olan kısımda tamamen orası. Kişiden kişiye ve yaştan yaşa değişiyor ama ortalama olarak yüzde 25 ve yüzde 30’un üzerinde bir yağ dokusu içermiyor olmasıdır. Özellikle hastalıkların temelinde yatan temel problem budur. Kişiyi görüntü itibariyle en çok rahatsız eden şey tamamen yağ doku fazlalığından kaynaklanıyor olmasıdır. Yaptığınız diyetin uyguladığınız yöntemin bunu azaltıyor olması gerekiyor. Çok fazla özellikle internet üzerinden ve sosyal medyadan diyet yapıp gelenler oluyor, öyle bir evreye geliyorlar neredeyse hiçbir şey yemiyorlar. Bütün diyet programlarını uygulamış oluyorlar ve en sonda son çare olarak bir diyetisyene başvuruyorlar. Biz bu kısmın son basamağı gibiyiz aslında. Bu evrede kişinin ilk başta vücut analizini alıp ne durumda olduğunu öğrendikten sonra muhakkak bir kan tahlili istiyoruz. Kilo verememenin veya almanın altında yatan başka problemlerde olabilir” dedi.

“DİYET İÇİN İLK OLARAK EN UYGUN BESLENME PLANINI ÖĞRENMEK GEREKİYOR”

Kronik rahatsızlıkların temelinde yatan esas problemin fazla kilolar olduğunu belirten Yoran,” Kesinlikle kronik hastalıkların temelinde yatan esas problem fazla kilolardır. Bu noktada özellikle hastalıklar için fazla kilolardan ve fazla yağ dokusundan kurtulmak lazım. Bunun dışında özellikle eklemler çok ciddi şekilde zorlanmaya başlıyor. Yani biz bir kilo aldık zannediyoruz ama onun dizlerimize yansıması 5 kilogram ayaklarımıza yansıması ise t 15 kilogram olarak gidiyor. Bu noktada ciddi bir yük taşımı durumu söz konusu. Şok diyetleri uygularken içeriğine çok dikkat etmek lazım. Detoks işlemini karaciğerimiz aslında yapıyor. Sadece diyetin ilerleyen evrelerindeyseniz ya da ekstra başka problemleriniz varsa diyetisyen ve doktor kontrolünde belki bu tarz programlar uygulanabilir. Kesinlikle seçilecek olan ilk yöntem bu olmamalıdır. İlk olarak kesinlikle sizin için en uygun olan beslenme planını öğreniyor olmanız gerekiyor. Beslenme dediğimiz şey yeterli ve dengeli olmak zorunda. Şok diyetler çok düşük kaloriler ya da çok düşük besin öğesi sunduğundan dolayı o an kilo verseniz de kaybettiğiniz çok fazla yağ dokusu olmuyor maalesef” diye konuştu.

“YAĞSIZ ADI ALTINDA GEÇEN BESİNLERDE ÇOK FAZLA KARBONHİDRAT VAR”

Yoran,” Yediğimiz besinler 3 ve 4 saat sindirim eğilimindeler. O yüzden bu aralıklara mümkün olduğunca ara ve ana öğünlerinizi koymanız gerekiyor. Eğer güne çok erken başlayan bireyseniz üç artı üç şeklinde beslenebilirsiniz. Kahvaltıda bir tık daha geç kalıyorsanız üç artı iki sistemi de tercih edilebilir sistemlerden biri tabi ki. Çok düşük kalorilere sahip ürünleri istediğimiz kadar tüketebileceğimizi düşünüyoruz ama o besin grupları kalorileri düşürülmüş besinlerdir. Yani sıfırlanmış besin grupları değildir. Özellikle yağsız adı altında geçen besinlerin çok yoğun karbonhidrat içerdiğini görüyoruz. Bu noktada da biraz daha temkinli bir şekilde konuya yaklaşmak gerekiyor. Yine de her besin grubundan kendi gereksinimiz kadar almanız en önemlisi. Su ise bu işin her yerinde çünkü metabolizmanın doğru bir şekilde çalışması ve yediklerinizin sindirilmesi için özellikle sıvıyı çok dikkate alıyorum ben” açıklamasında bulundu. (AYHAN BOĞATARAN)







 
Son Eklenen Haberler