Takip Et

SON DAKİKA

Kapsamlı denetim yapıldı

25 Kasım 2015, Çarşamba 16:15

     


Nazilli İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü içkili mekânlarda kaçak içki denetimi yaptı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, son günlerde basında sıkça yer alan sahte içki kaynaklı ölümlerin artması üzerine, il genelindeki alkollü içki denetimlerini artırdı.

Bu kapsamda 24 Kasım Salı günü alkollü içki tüketim ve satış yerlerine yapılan denetimlere, Nazilli İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Aydın Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü, Nazilli Emniyet Müdürlüğü ekipleri katıldı. Denetimlerdeki asgari teknik ve hijyenik koşullar kontrolünün yanı sıra kaçak ve sahte ürünlere yönelik etiket ve bandrol kontrol filtresi ile denetim yapıldı.

KAPSAMLI DENETİM YAPILDI

Gerçekleştirdikleri denetimlere dair bilgi veren Nazilli İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sunay Güler , şunları söyledi:

“Alkollü içkilerin denetimi il müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından 5996 sayılı Kanun çerçevesinde, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği kapsamında üretim, dağıtım, depolama ve satış aşamalarında denetlenmektedir. Alkollü içki sunumu yapan restoranlar gibi toplu tüketim yerlerinde saklama ve sunum koşullarının denetimi yapılmakta, sunulan içkilerin sahte olup olamadığı sorgulanarak geriye doğru izlenebirlirlik kontrolü de dâhil olmak üzere tüm kontrolleri yapılmaktadır. Denetimlerde etiket kontrolü, bandrol kontrolü yapılmakta olup; etiket kontrolünde Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine uygunluk aranmaktadır. Bandrol kontrolünde ise TAPDK’nın İl Müdürlüğümüze göndermiş olduğu Barkot okuma cihazı ile Barkot Kontrol Filtresi, içkinin sahte olup olmadığı denetim esnasında hemen değerlendirilmektedir. Ayrıca, alkolü içki satışı gerçekleştirilen toptan ve perakende işyerlerinin TAPDK izin belgelerini vermek ve bunların vize işlemlerini yapmak görevi de TAPDK adınıza kurumumuza verilmiştir.”

ALO 174

Yapılan denetimlerin yanı sıra vatandaşların da dikkat etmesi gerektiği durumlar olduğuna vurgu yapan Aydın Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Tütün Teknolojisi Mühendisi Harun Topal, içkilerin sahte ve kaçak olduğunun nasıl anlaşılacağına dair bilgiler verdi. Topal, şöyle konuştu:

“içkinin sahte veya kaçak olduğunu anlamakta kokusu, rengi ve tadı fikir vermeyeceği için tüketicinin ürün satın alırken ambalaj üzerindeki etiket bilgilerine mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir. İçki şişesinin üzerinde bakanlık onaylı kayıt numarası olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Ambalaj üzerinde TAPDK bandrolünü görmeli, içkinin orijinal ambalajında olup olmadığına dikkat etmelidir. Tüketim öncesi ise içkinin göz önünde açılması sağlanmalıdır. Şüphe arz eden durumlarda veya kaçak yada sahte içkilere rastlanılması durumunda ise vatandaşlarımız 7 gün 24 saat hizmet veren Alo 174 Gıda Hattını mutlaka aramalı şikayetlerini bildirmelidirler.” (MEHMET ALİ CİNTOSUN)







 
Son Eklenen Haberler